vrijdag in week 6 door het jaar

‘Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?’, houdt Jakobus ons vandaag voor. 'Zoals het lichaam dood is zonder de ziel, zo is ook geloof zonder daden dood.'

Als christenen zijn we geroepen om de goedheid en de liefde van God te belichamen, vanuit Christus’ inwoning diep in onszelf. Wie zegt gelovig te zijn en hier geen aandacht aan schenkt beliegt zichzelf.

Vandaar deze warme oproep: laten we onze naam als christen waardig dragen, de liefde van God barend in al ons doen en laten, zijn goedheid belevend in elke ontmoeting die ons gegeven wordt, als dankbare en blijde mensen, geënt op Jezus’ tegenwoordigheid in en onder ons, levend in zijn paasgenade.

Dit is in de diepte een wonderschone weg, maar geen makkelijke en ver van romantiek. Het is een weg getekend door keuze: keuze om je leven te verbinden met dat van de Heer, met alle consequenties die die keuze met zich meebrengt.

Moge het kruis van Jezus daarbij onze kracht zijn, bron van diepe genade, om in staat te zijn te leven in zijn Pasen; Gods Vrede voor allen.

kris

Reacties

  1. De brief van Sint Jacobus is een heel nuchtere brief. Het stukje vandaag gaat in tegen misvattingen over geloof en werken. Sint Paulus verkondigde dat je niet gerechtvaardigd wordt door de Wet te onderhouden, maar door te geloven in Jezus Christus. Maar nergens zegt Paulus dat je niets meer moet doen. Jacobus bevestigt dat: het geloof is zonder de daad dood. Wat betekent het immers te geloven, d.w.z. te weten dat God bestaat en dat wij allen Zijn kinderen zijn en dus broers en zussen van elkaar, wat betekent dat het te weten als je er niets mee doet? Je moet mekaar daadwerkelijk liefhebben, zegt Jacobus. En dat is heel juist. Stel dat iemand het koud heeft en niet de mogelijkheid om zijn huis te verwarmen. Helpt het dan te zeggen: ‘Houd u goed warm’? Neen, het helpt niet. Je moet hem tenminste de kans geven zich bij uw kachel te komen verwarmen en nog beter: kolen of mazout kopen zodat hij zichzelf thuis kan verwarmen. In de jaren 1960 verkondigde de protestantse theoloog Rudolph Bultmann dat er niet veel echt gebeurd is van wat in het evangelie staat. De geboorte in de stal, de wonderen van Jezus en zoveel andere dingen waren mythen, sprookjes, vertelsels. Maar het was ook van geen belang voor Bultmann. Je moest maar geloven DAT Jezus de Redder was. Dat Hij dat ook waarmaakte met daden was van geen belang. Welke rare zever is dat eigenlijk? Dat is geloven zonder grond. Zo mag ons geloof niet zijn. Ons geloof steunt op waar gebeurde feiten. En het moet ook gestalte krijgen in een concreet gebed en in een concrete naastenliefde. Leef voor elkaar, beste vrienden. Leef voor God en zoals Jezus het zegt vandaag: vergeet een beetje jezelf. Want Jezus’ leven is niet voorbijgegaan zonder dat het Rijk Gods gekomen was in kracht. Het grootste teken daarvan is wel Zijn verrijzenis. Hij is altijd dicht bij elk van ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Zo mag ons geloof niet zijn." waarom eigenlijk niet? als iemand zo wil en kan geloven, én 'daarnaar handelt' (want daar gaat het uiteindelijk om volgens Jacobus) wie ben ik/zijn wij dan om hem dat te verbieden?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mensen die ziek zijn of door ouderdom niet in staat zijn om goede daden aan anderen te betonen en zelf aangewezen zijn op de goodwill van anderen,zullen nog altijd geloofsdaden kunnen stellen door gebed voor anderen,moge nu onze gebeden reiken tot in China en over de hele wereld waar mensen in angst leven voor het corona virus.
    Laten we dankbaar zijn dat Jezus Alles goed maakt ,ook onze tekortkommingen en nalatigheden ,dank U Heer Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten