Aswoensdag

Vandaag lezen we uit de tweede brief van Paulus aan de christenen van Korinte: 'Als Gods medewerkers sporen wij u aan: laat de goedheid die Hij u bewijst niet tevergeefs zijn.'

Geliefde mensen,
de vastenperiode is een tijd van oproep, een tijd van bekering, een tijd van genade, een tijd van gods-ontmoeting. Het is een tijd ons gegeven om God beter te leren kennen. Om deze godsontmoeting vruchtbaar te laten zijn moeten we twee dingen doen: naar onszelf kijken, én naar God.

Naar onszelf kijken om te zien waar we bekering nodig hebben. Onszelf op de borst kloppen... mea culpa, mea culpa, mea culpa. Af en toe kan dat geen kwaad. Want hoe we ons leven ook draaien of keren: soms hebben we schuld aan bepaalde dingen, heel persoonlijke schuld. We kunnen allerlei redenen aanhalen waarom we dit of dat mispeuterd hebben... maar in wezen hebben wij fouten gemaakt, en zijn wij persoonlijk en alleen wij daar verantwoordelijk voor. Die dingen gebeuren. Niet goed te keuren, maar gedane zaken nemen geen keer.

Kijken naar onszelf, maar dus ook kijken naar God. Dat is belangrijk, en nodig.
Wie het klaarspeelt (en ook een zondaar kan dit !) God recht in de ogen te zien, zal een God ontmoeten die de zondaar bemint; niet de zonde, wel de zondaar. En dit omdat - bij wijze van spreken - God een jaloerse God is. Hij kan het niet verdragen dat een mens naar afgoden loopt, dat mensen het kwaad meer beminnen dan Hem. Hij zal alles in het werk stellen om de zondaar weer tot Hem te brengen. Elk woord uit de evangelies getuigen van dit godskenmerk.

Hij heeft zijn Zoon naar de wereld gezonden, niet om de mens te veroordelen, wel om hem te redden. God heeft in Jezus zijn barmhartigheid getoond, zijn liefde voor allen. In Jezus komt Hij persoonlijk naar ieder van ons toe om ons ten diepste aan te raken, te genezen van onze duisternis, om ons te brengen in zijn licht, zijn vrede, zijn liefde, opdat wij in staat zouden zijn zijn liefde te worden, zijn vrede uit te dragen, vergeving te schenken, verzoening te brengen.

God is zo door en door goed. Hij is de goedheid zelf. Laat de goedheid die Hij ons bewijst niet tevergeefs zijn. Geef Hem de kans dat Hij ook jou komt aanraken, komt helen, in zich opneemt.

Laten we dit samen doen, ons bewust zijnde dat God ons tot gemeenschap wil maken in Hem. Laten we elkaar dragen in ons gebed voor ieder.

Een genadevolle vastenperiode.

kris

Reacties

  1. Dank, Kris. Zo is het.
    Paus Leo de Grote schrijft in ons getijdengebed vandaag: 'Zo moet men het apostolisch voorschrift door een vasten van veertig dagen nakomen. Dit doet men niet alleen door zich in voedsel te matigen, maar vooral door zich te bevrijden van zijn gebreken. Niets is echter zo nuttig als het geestelijke en heilige vasten gepaard te laten gaan met werken van barmhartigheid. Onder de ene naam van barmhartigheid bevatten deze werken vele prijzenswaardige daden van godsvrucht. Ondanks verschil in vermogen kunnen de gelovigen op die manier toch eenzelfde gezindheid hebben'.
    Een tip: een zeer efficiënt werk is Mary's Meals. Voor nog geen twintig euro geef je een schoolgaand kind in Afrika of elders een heel jaar lang een volle maaltijd per dag. Het werk doet dat nu al wereldwijd voor 1 600 000 kinderen. Kijk maar eens op Google naar 'Mary's Meals Belgium' ( 'Mary's Meals Nederland' bestaat ook). U kan uw bijdrage storten op rek. nr. BE 66 7380 3734 7143 op naam van vzw Kontinenten, Potterierei 72, 8000 Brugge, met vermelding: 'voor Mary's Meals Belgium vzw plus je naam en je rijksregisternummer'. Dit laatste heeft Kontinenten nodig om uw fiscale attesten te bezorgen vanaf 40 euro op jaarbasis. Dit is maar een tip, hoor.
    Een zalige veertigdagentijd. Het askruisje wijdt ons vandaag tot boetelingen, d.w.z. tot mensen die draden of verbanden herstellen, nl. met God, de naaste en de dingen, resp. door te bidden, te delen en te vasten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een mooi en intiem lied naar aanleiding van het evangelie van vandaag, 'als gij bidt, ga dan in uw binnenkamer, sluit de deur achter u en bidt tot uw Vader':
    https://www.youtube.com/watch?v=_WSaeRUnkGI

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten