eerste zondag van de advent - B

 Voila, we zijn vertrokken. Advent 2020. Op naar Kerstmis.

Een mooie tijd die advent. Een tijd van intense voorbereiding op de komst van Christus. Laten we deze tijd zinvol benutten, met de diepe eerlijke intentie te groeien in ons christen-zijn. Thema waarmee we dit jaar aan de slag gaan is: Geroepen tot dragen en baren. Met z’n allen zijn we immers geroepen, zoals Maria, de Heer te dragen en te baren in Kerk en wereld. Moge de heilige Geest ons daarbij tot hulp zijn.

Vandaag roept het evangelie op tot waakzaamheid, waakzaam-zijn voor het komen van de Heer.

Eigenlijk komt Jezus drie keer op aarde. Hij kwam zo'n goede 2000 jaar geleden, als zoon van de maagd Maria. Hij zal terug komen op het einde der tijden. Daar kennen we dag noch uur van. Maar er is nog een derde komst, waar we niet op moeten wachten, omdat het vandaag is, omdat het gisteren was, omdat het morgen zal zijn. Het is de komst van Jezus op elk moment van de dag. Het gaat over zijn aanwezigheid, zijn inwoning in ons hart, zijn tegenwoordigheid in en onder ons. Het gaat over zijn komen doorheen mensen, dingen en gebeurtenissen. Dit ‘zien’ vraagt waakzaamheid.

Eerst dit: Je kunt maar echt waakzaam zijn, of wakker zijn, wanneer je goed uitgeslapen bent. Dus: goed slapen is de boodschap. Vele mensen bezondigen zich daar tegen, wat niet verstandig is. Een mens moet voldoende nachtrust hebben om te kunnen liefhebben. Jezelf voorbij lopen heeft geen enkele zin. Dat wreekt zich op een bepaald moment en daar heeft niemand iets aan. Tip: je kan beter ’s avonds iets vroeger gaan slapen om ’s morgens bij het krieken van de dag te kunnen opstaan om tijd, stilte en ruimte te hebben voor gebed. Wie begrijpe wil, begrijpe…

Maar evangelische waakzaamheid gaat natuurlijk veel dieper dan het hebben over een goede nachtrust. Het gaat vooral over een geestelijke alertheid, een voortdurend attent zijn voor het komen van Christus diep in jezelf, doorheen de ander, doorheen dingen en gebeurtenissen.
Waar komt Hij naar me toe? Waar spreekt Hij me aan? Hoe spreekt Hij me aan? Door wie of wat spreekt Hij me aan? En, ben ik bereid in te gaan op zijn uitnodiging? Kies ik werkelijk voor Hem? Ben ik beschikbaar voor Hem?

Vooreerst openbaart Hij zich in onszelf. In ieder van ons heeft Hij zijn inwoning, deelt Hij ons zijn liefde mee, maakt Hij er ons deelgenoot van. Vanuit dit dragen van de Heer, vanuit zijn inwoning, mogen we Hem dan baren doorheen vele vormen van daadwerkelijke goedheid.

Maar Christus komt ook tot ons doorheen de ander. Kijk gewoon ieder mens (ieder mens!) in de ogen en je zult zien: daar staat Hij, daar komt Hij, daar appelleert Hij. Inderdaad, doorheen de ander roept Christus op het beste in ons naar boven te halen. Doorheen de ander komt Hij naar ons toe als een bedelaar naar liefde. Ingaan op deze uitnodiging is Hem baren.

Christus komt ook naar ons toe doorheen de Kerk: het Woord, de sacramenten, de liturgie, gemeenschappelijk en persoonlijk gebed,... Wat een aanraking!

Maar ook door feiten en gebeurtenissen komt Hij naar ons toe. Bijvoorbeeld in het gemeenschapsleven. Het is eigen aan mensen dat zij elkaar wel eens de duivel aan doen. De ene is daar natuurlijk meer bedreven in dan de ander, maar het komt overal voor. Het is des mensen. Maar aanvoelen dat er moet vergeven worden is Christus aanwezig weten in zijn oproep elkaar voortdurend en altijd opnieuw te vergeven. Dat vraagt alertheid, waakzaamheid voor Christus’ roep op die moment.

In deze lastige coronatijd vraagt Christus onze diepste creativiteit aan te boren om mensen die nu soms letterlijk lange tijd alleen zitten nabij te zijn. Telefoneren, berichtjes verzenden, brieven sturen, tekeningen maken, laten voelen dat ze niet alleen zijn. Ja, ook in corona toont Christus zich door uit te nodigen er voor elkaar te zijn.

Maar ook in de pracht van de natuur, in het geboren worden van een kind, doorheen een goed of wijs boek,… komt God naar ons toe in Christus. In dit alles mogen en kunnen we Hem ten diepste liefhebben, en God dankbaar zijn.

Lieve mensen,
ik wil u uitnodigen voor jezelf na te gaan waar Christus naar u persoonlijk toekomt. En waar je God kan dienen door Christus te baren doorheen vormen van goedheid voor je medemens.

In de advent krijgen we een prachtige tijd voorgeschoteld om aan onszelf te werken. Laten we deze vier weken zinvol doorgaan. Laat ons afstand nemen van al die dingen die een belemmering vormen werkelijk waakzaam te zijn voor het langskomen van God.

Nogmaals voor ieder van u: een genadevolle adventstijd !

kris

Reacties

  1. In deze coronatijd mogen we de Heer verwachten. Hij komt met Hoop & Vertrouwen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In gans ons gebeuren KOMT de Heer ! dat is juist :GENADE!
    Laten we HEM ,LICHT, komen in ons en elk ANDER!
    dank !!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We zijn afhankelijk van de goede wil van de ander

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten