dinsdag in week 3 van de veertigdagentijd
Op de vraag van Petrus hoe dikwijls men moet vergeven, antwoordt Jezus: 'Niet tot zevenmaal toe, zeg Ik je, maar tot zeventig maal zeven.'
Waar mensen elkaar vergeven, waar verzoening plaatst vindt, daar wordt terug veel mogelijk. Het heeft iets feestelijks. Wat stuk was is immers hersteld en de gevolgen zijn alleen maar van goede aard: vrede, vreugde, gemeenschap, eenvoud.
Het goede nieuws is dat we als christenen dit niet alleen hoeven te doen. We mogen vergeving schenken in Jezus' naam. Dat wil zeggen: vanuit zijn aanwezigheid en genade in ons. Geheel alleen, los van Hem, zou het veel moeilijker zijn. Koppigheid, hoogmoed, hardheid,… zijn dikwijls remmingen die ons weerhouden te kunnen vergeven. Jezus wilt en kan ons hier van bevrijden en ons tot mensen maken die werkelijk tot vergeving kunnen komen. Maar Hij vraagt dat we ons schenken aan Hem, opdat Hij kan doen wat Hij wilt doen, namelijk ons bijstaan met zijn genade. Laten we ons openen voor Hem, onze hoogmoed afleggen, Hem binnen laten. En echt hoor, dan wordt er veel mogelijk. Ook vele dingen die we voorheen als niet mogelijk achtten.
Wie voor zichzelf toch vaststelt dat hij moeilijk kan vergeven of daden van verzoening kan stellen, is het goed dat hij deze weg van groei biddend bewandelt. Drie sleutels:
1. In gebed kijken naar de Heer die zelfs zijn beulen vergaf op het kruis.
2.Vragen om de gave van het kunnen vergeven. Vraag en gij zult verkrijgen…
En 3: Trachten, ook kijkend naar de Heer, in de liefde te blijven. Liefde zet altijd aan tot het schenken van vergiffenis.
Het gebed is een wonderlijke gave; een sleutel van echte menswording, een weg van verzoening en vrede, een pad dat ons tot vergevingsgezinde mensen maakt.
Laten we met z’n allen deze weg proberen te vinden en te gaan. Echt mooi hoor. En alleen maar goed; voor jezelf, je huisgenoten, je collega’s of wie dan ook. Als Kerk geven we hier ook een sterke getuigenis van christelijk leven.
kris
Azarja bidt God om vergeving. Te midden van de ballingschap betekent Israël niet veel meer. ‘Vanwege onze zonden’, zegt Azarja. Dit gebed maak ik vandaag tot het mijne als ik bid voor de Kerk van wie ik een bedienaar ben. Ze betekent ook niet veel meer, juist vanwege onze zonden. Altijd weer hoor je, soms lang na de dood van mensen die voor de Kerk grote dingen hebben verwezenlijkt, dat ook zij in de fout gingen: pater Werenfried, Jean Vanier, de stichter van de Broeders van Sint Jan en die van de Legionairs van Christus, om er maar enkelen te noemen. Ik kan alleen maar voor hen bidden. Maar wat ze verwezenlijkt hebben, blijft grandioos. In onze cursus ‘heiligheid’ zei onze professor op het seminarie dat Jezus niemand veroordeelde, juist omdat Hij als mens goed wist dat Hij dat ook kon doen, die zonden van de mensen. Het is goed dat we barmhartig blijven. Zelf hebben we ook fouten. En de kleinste zonde is voor God nog erg, omdat God niets anders is dan liefde. Als wij de liefde kwetsen, is dat erg. Laten wij daarom barmhartig blijven, ook tegen fouten die eigenlijk onvergeeflijk zijn. Want God vergeeft aan allen die Hem erom vragen. Ook wij mogen weten dat God ook onze fouten vergeeft, of die nu klein zijn of groot.
BeantwoordenVerwijderenuit ervaring heb ik geleerd dat wie een put graaft voor een ander er zelf invalt. Jezus liet ook zijn zaak over aan Hem die rechtvaardig oordeelt.
BeantwoordenVerwijderenik zou geen namen noemen om iemand te veroordelen
Verwijderen‘Wees dan barmhartig, zoals ook uw Vader barmhartig is' Lukas 6,36
BeantwoordenVerwijderenbarmhartig ja, maar er bestaat ook zo iets als gerechtigheid
BeantwoordenVerwijderende maat die wij voor anderen gebruiken zal men ook voor u gebruiken.
Verwijderendit zijn grote waarheden die allemaal in de Bijbel staan. ook van die put.
Dus ik zou ook geen namen noemen (om er maar enkele te noemen)
Gerechtigheid, ja, maar dan juist begrepen = de mens, zichzelf, God, tot zijn recht laten komen. Ook de zondaar, als mens, tot zijn recht laten komen. Integriteit niet aantasten enz...
VerwijderenKunnen vergiffenis schenken maakt een mens vrij.
BeantwoordenVerwijderenHeer leer mij een vrij mens te worden.
uit ervaring heb ik geleerd dat er niets zo onbetrouwbaar is als het hart
BeantwoordenVerwijderenEen judaskus bestaat ook nog altijd