vrijdag in week 4 van de veertigdagentijd

Een Schriftgeleerde legde Jezus de volgende vraag voor: 'Wat is van alle geboden het belangrijkste gebod?'

Jezus antwoordde: 'Het voornaamste is: “Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.” Het op een na belangrijkste is dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.'

Twee geboden die eigenlijk één gebod zijn. En toch horen we een zekere hiërarchie.
Het eerste is 'bemin God', het tweede 'bemin je naaste'. Ze zijn één, en toch is het goed het ene vanuit het andere te beleven. Wie zijn naaste bemint vanuit het feit dat hij God bemint, weet waarom hij zijn naaste bemint, en vooral van waaruit hij zijn naaste bemint, namelijk vanuit het beminnen van God. Wie God bemint draagt de liefde van de Geest in zich (want de Geest doet God beminnen), en deze liefde zal je brengen in Christus. Ja, de Geest zal je neerleggen in het ja-woord van Christus tot de Vader. Je overgave aan dit gebeuren zal ons tot mensen maken die, diep verinnigd met de Heer, Gods liefde voor de mensheid zullen belichamen; Christus in ons, door ons, met ons.
Oh wat een feest !

kris

Reacties

  1. Het is vasten. En dat is een lange retraite voor al de gelovigen. Het komt erop aan dat wij ons leven weer op orde stellen, het ordenen naar de eer en de glorie van Gods majesteit. ‘Bekeert u’, zegt de profeet Hosea vandaag, ‘want over uw schuld zijt ge gestruikeld’. Altijd weer leven wij wat ondermaats, onder de maat van wat zou kunnen en moeten. ‘Kom met uw woorden als gave’, zegt de profeet. Onze woorden zijn onze jawoorden. Wij zeggen ‘ja’ op Gods heilige wil. We vertrouwen niet meer op de grootmachten of de machten van deze aarde, zoals toen Assyrië er een was. We vertrouwen op God, niet op onze paarden. Daar zullen we niet meer op rijden. Is paardrijden dan verkeerd? Natuurlijk niet. Maar paarden waren in de Oudheid symbolen van macht. Jezus zal op Palmzondag op een ezeltje Jeruzalem binnenrijden. Een ezeltje is een symbool van nederigheid en dienstbetoon. Maar met die paarden is nog meer aan de hand. Zij waren ook het symbool van de aardse grootheid en haar autonomie. Op paarden rijden, betekende eigenlijk: de aarde eren, maar niet God. Een paard was de sokkel, waarop normaal de godheid zat. Het is inderdaad God die we moeten eren, God die de aarde te boven gaat. Maar toen, en ook nu, vergeten wij Degene die de aarde te boven gaat. Altijd weer zijn wij geneigd de schepping te eren en vergeten wij de Schepper. Al wat wij maken, is dan ook geen god. De schoonste villa of de duurste auto zou onze god niet mogen zijn. Alleen God die we niet zien, maar die leeft in ons hart, mag onze God zijn. Alles is ondergeschikt aan Hem. En als wij weer voor God gaan leven, lacht het leven ons weer toe. God is als dauw op de velden en die dauw zorgt voor wasdom en groei. Gods vruchten zijn het die wij moeten dragen. En welke zijn die vruchten? Wat Jezus noemt in het evangelie: de liefde voor God en voor de naaste. Dat is de kern van de Thora. Als wij leven in die dubbele liefde, dan staan we niet ver af van het Rijk Gods. Die tweevoudige liefde is het ene offer dat God nog van ons vraagt. Dat zal Jezus ons ook leren: Hem volgen, christen zijn, is leven voor God en voor de anderen, het is leven in die dubbele liefde. Slachtoffers en brandoffers zijn niet meer nodig. Het enige offer is Jezus’ zelfgave waaraan we elke dag deel mogen hebben. Ook wij mogen ons elke dag aan God geven en aan onze medemens, in blijde dienstbaarheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer Jezus,geef mij Uw liefde ,opdat ik mijn medemens kan liefhebben met Uw liefde

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag geven twee jonge mensen in het huwelijk hun ja-woord aan elkaar en aan de Heer. Negen dagen hebben ze zich voorbereid met een (beetje vroege) noveen tot Sint Jozef als behoeder van het Heilig Huisgezin. De teksten die zij tijdens de viering zullen gebruiken zijn de lezingen van vandaag. We moeten niet verder zoeken, zeiden ze, die zijn perfect. Je moet dus maar even de lezingen opnieuw lezen en je zal zien dat ze inderdaad een perfecte 'handleiding' vormen voor alle dagen van hun leven als gehuwden. Als mama van de bruidegom mag ik u allen uitnodigen om vandaag even voor hen te willen bidden, waarvoor alvast mijn hartelijke dank. De Heilige Geest zal stellig met een stevige bries Zijn aanwezigheid laten voelen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prachtig! Ik zal bidden. Een vreugdevolle dag gewenst!

      Verwijderen
    2. Daar bidden we heel zeker voor.
      Moge het voor hen een mooie en genadevolle dag zijn, doordrenkt van Gods zegen.

      Verwijderen
    3. Dank aan allen die meebidden voor de jong gehuwden. De kerk zal corona-proof zo goed als leeg zijn, maar het is zalig een 'biddende achterban' te weten die ons een 'volle' kerk zal bieden!
      De mama

      Verwijderen
  4. Zo is dàt ..met hart én Geest aanwezig bij dit zo goed voorbereid Huwelijk !Gewoon zalig !Vrede en alle goeds in jullie verdere levensweg !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat Gods Geest over het koppel mag komen en hen steeds de weg mag wijzen naar een vruchtbaar en vreugdevol leven voor elkaar en de mensheid.
    Amen
    maak er een mooie dag van!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooi begin van het huwelijksleven van deze jonge mensen. Zoveel mensen die meebidden en voor hen vragen dat de Liefde de boventoon mag voeren in hun leven. Een mooie dag en een mooi leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten