woensdag in week 5 van de veertigdagentijd

Vandaag zegt Jezus ons: Wanneer u bij mijn woord blijft, bent u werkelijk mijn leerlingen. U zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden.’

Christus is het mensgeworden woord van God. Dus niet enkel wat Hij zegt zijn zijn woorden, maar Hijzelf is het Woord. Overal waar Hij tot ons komt en tot ons spreekt, openbaart zich de waarheid die ons ten diepste zal vrij maken. Echte leerlingen van Jezus zijn zij die bij dit Woord blijven, bij de Heer dus.

Dikwijls zijn we onvrij omdat we niet bij Christus blijven. We laten Hem wel toe, maar als we eerlijk zijn weten we dat er domeinen zijn in ons leven waarvan we liever hebben dat Hij zich niet moeit; de duistere plekjes waar we het hier gisteren over hadden.

Konden we maar de diepe zuivere vreugde bevroeden die we in ons zouden dragen moesten we ten volle in Christus leven, los van elke vorm van kwaad. We zouden zo’n mooie en krachtdadige instrumenten zijn van Gods werkzaamheid; instrumenten die Kerk en samenleving ten diepste vorm zouden geven; plaatsen waar God in al zijn grootsheid belichaamd zou worden.

Kom, laat ons christen zijn; samen.

Laat ons deze lente in de Kerk diep omarmen.

kris

Reacties

  1. Weer mooie lezingen vandaag. Drie mannen worden om hun geloof en om hun weigering een afgodsbeeld te aanbidden, in een vurige oven geworpen. Maar ze gaan er niet aan dood. Zonder letsel bewegen zij zich doorheen de vlammen. En er is zelfs een vierde bijgekomen. Hij lijkt op een godenzoon. Eigenlijk is die vierde Jezus, de Mensenzoon. Die was eigenlijk altijd al aanwezig in de wederwaardigheden van het Oude Verbond. Zo schrijft Paulus in zijn eerste brief aan de Corinthiërs: ‘Onze vaderen zijn allen wel onder de wolk geweest en allen zijn door wolk en zee in Mozes gedoopt, en allen aten hetzelfde geestelijk voedsel en allen dronken dezelfde geestelijke drank, want zij dronken uit een geestelijke rots die met hen meeging en die rots was Christus’ (1 Kor. 10, 1 -5). Het boek Daniël is geschreven in de tweede eeuw v. Chr. toen het voor de Joden onder koning Antiochus Epifanes niet meer mogelijk was om hun geloof te beleven. De auteur van het boek Daniël verhaalt daarom voor zijn tijdgenoten over een zekere Daniël en zijn lotgenoten die drie eeuwen vroeger hebben geleefd, ten tijde van de Babylonische ballingschap, en die het ook moeilijk hadden. Maar God liet hen niet in de steek. Vandaar ook dit verhaal over de vuuroven, om die vervolgde gelovigen in de tweede eeuw v. Chr. te bemoedigen. En ook al zijn er veel mensen – ook christenen – als martelaar gestorven en werden ze schijnbaar niet gered, toch leven zij bij God. De lichamelijke dood doet eigenlijk niets af van de uiteindelijke werkelijkheid van een geluk met God zonder einde.
    Jezus zegt vandaag: ‘Als je trouw blijft aan Mijn woord, zal je de waarheid kennen en de waarheid zal je vrij maken’. De Joden verstonden het niet: ‘Wij zijn van Abrahams geslacht en nooit iemands slaaf geweest. Van wat moeten we dan vrij worden?’ Jezus zegt: ‘Van de zonde’. De zonde maakt van ons slaven, maar de Zoon, Jezus, maakt ons vrij. Maar men zoekt Jezus te doden, omdat men niet in Hem gelooft. Men wil niet dat Hij hen onder de heerschappij van God terugbrengt. Jezus zegt dat Hij doet wat de Vader van Hem wil, maar dat zij doen wat hun vader doet. Dat begrijpen ze goed: ‘Wij zijn kinderen van Abraham, de eerste gelovige’. – ‘Doe dan zoals Abraham’, zegt Jezus. Maar dat doen ze niet, ze geloven niet. ‘Zoiets deed Abraham niet’, zegt Jezus. De Joden zijn geschokt: ‘We zijn niet uit ontucht geboren, één Vader hebben wij, en dat is God’. Prachtig hé? Was het maar waar. Zij geloven wel in God, maar ze lopen ontuchtig andere goden na. Denk terug aan wat ik maandag zei: ‘Overspel is in de Bijbel altijd een beeld van afgoderij, van het nalopen van andere goden’. Jezus wil hen blijven overtuigen van het feit dat Hij door God is gezonden om hen weer naar God terug te brengen, maar dat kunnen ze niet geloven. Toch is Jezus hun Redder, de Mens van boven, die neerdaalt in de laaiende vuuroven van hun en ook onze beproevingen en van alle bekoringen tot afgoderij en ongeloof. Jezus, wees ons Jezus, wees ons ‘God redt’!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. volgens mij is de Kerk niet hard voor bepaalde groepen van de maatschappij, integendeel. Er zijn wel een aantal regels die gerespecteerd moeten worden. Men kan die terugvinden in de leer van de Kerk of de cathechismus.( KKK)
    Onze bisschoppen dienen ook gehoorzaam te zijn aan het centrale gezag in Rome.
    Het leven van een christen bestaat wel uit handelingen en daden, niet zozeer uit zwevende mooie woorden. Geen geloof zonder daden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem van 073: stel je voor dat een kind van jou een homoseksuele geaardheid heeft. Hij wordt door de congregatie van de geloofsleer onmiddellijk gedoodverfd als 'zondaar'. Kan dus geen sacramenten ontvangen, wordt verplicht een spartaans leven van onthouding te leiden enz... Bovendien, als iedereen meegaat in de redenering van de Congregatie wordt jij er als ouder ook op nagekeken. En trek de lijn dan door: je kunt zelfs geen engagement in je parochie opnemen, want je bent de 'ouder van...'. Dat gebeurt vandaag! De mensenrechten zeggen duidelijk dat niemand mag uitgesloten worden op basis van zijn geaardheid. Dat is christelijker dan de houding van sommige (beleids)mensen in de Kerk.

      Verwijderen
    2. Ben volledig akkoord. NIEMAND KAN OF MAG OORDELEN.

      Verwijderen
    3. Niemand wordt uit de Kerk uitgesloten!!!
      Paus Franciscus is hierbij zeer mild.
      Toch kan men niet alles goedkeuren.
      Pedofilie is ook een geaardheid en men keurt het af.
      Zie boek Wijsheid 14, 26 daar staat iets over verwisseling van geslacht

      Verwijderen
  3. Ook Ik veroordeeld je niet.
    En Jezus schreef verder in het zand...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wat moeten we daar van waarheid aannemen in de tekst van het boek Daniël
      waar ze in den oven terecht kwamen ..
      Is dat beeldspraak om iets uit te leggen of is dat gebaseerd op waar gebeurde feiten .. indien ja dan was er toen al een zeer harde wereld .. en het volk van God op weg had het zeker dan niet gemakkelijk .; de wreedheden worden regelmatig in teksten gebruikt bij de dagelijkse lezingen .. Mabo

      Verwijderen
    2. Waar gebeurde feiten? Kijk wat vandaag gebeurt! Homoseksuelen bijvoorbeeld worden in sommige landen van de daken gegooid, levend verbrand, in een kooi onder water gelaten, het hoofd afgehakt, doodgemarteld enz... Het is van alle tijden.

      Verwijderen
    3. Niet oordelen ok. Alles goedkeuren? Niet ok
      Ik kan pedofilie bv niet goedkeuren.
      zie boek wijsheid 14, 26 verwisseling van geslacht
      Racisme en discriminatie keuren wij (Kerk) ook niet goed.
      Dat is niet oordelen maar een vraag om verlossing van het kwade.
      Dit vragen wij ook in het Onze Vader

      Verwijderen

Een reactie posten