dinsdag in week 5 van de veertigdagentijd

Jezus sprak tot de Farizeeën: ‘Ik ga weg, en u zult me zoeken. Maar u zult in uw zonde sterven. Waar Ik naartoe ga, daar kunt u niet komen.’

Wie zich halsstarrig blijft vastklampen aan zijn eigen donkere praktijkjes zal het zeer moeilijk hebben de Heer te zien en te leren kennen zoals Hij werkelijk is. Hij zet zich immers vast in z’n eigen duistere gewoonten waar hij zo moeilijk afstand van kan nemen. Niet (willen) loskomen van duistere praktijken (kleine en grote) kan een mens helemaal in zichzelf doen keren en steeds verder weg doen drijven van God.

En laten we eerlijk zijn: de meesten van ons (of allemaal?) vechten met duistere praktijkjes. De ene waarschijnlijk al meer dan de andere, de ene al met groter duistere gewoonten dan de andere, maar allemaal voeren we diep vanbinnen toch wel dagelijks dat oorlogje uit tussen kwaad en goed. Het is des mensen, en van alle tijden.

Als je zoals de meeste mensen niet onbevlekt ontvangen bent, bid dan om genade van inzicht, heb eerlijk berouw, en loop dan, geleid door de Geest, als een kind naar je Vader, werp je met Jezus in zijn armen, drink van zijn barmhartigheid, om vanuit dit gebeuren, in innige eenheid met Jezus, Gods lied van heling en liefde te zingen naar allen en alles. Dat, lieve mensen, is 40-dagentijd.

Christus, Gods Zoon, heeft voor ons geleden, is gestorven, is begraven en op de derde dag heeft God Hem doen verrijzen. Deze weg is Hij niet enkel gegaan voor de mensen van toen, maar ook voor ons mensen in deze tijd; ook voor u en mij.

Mogen we ons, tijdens de kleine twee weken die we nog te gaan hebben voor Pasen, toevertrouwen aan deze weg van liefde die de Heer voor ons gegaan is; dankbaar om Hem, ons schenkend aan Hem, ons bekerend in Hem, én in ons hart iedereen meenemend die op welke wijze ook vervreemd is geraakt van zijn Schepper.

kris

Reacties

  1. Kris, dat heb je goed gezegd. Wij allen moeten de weg van bekering gaan. Ik durf mijn woord bijna niet meer plaatsen, want altijd zijn er mensen die het verkeerd interpreteren. Zeker in deze tijd met wat we horen van ons bisschopje van Antwerpen. Ik heb hem zo goed gekend in mijn jonge tijd. Hij heeft zelfs familie die aangetrouwd is aan de familie van mijn moeder, maar nu begrijp ik hem niet goed meer. Toch blijf ik voor hem bidden. Maar heel die media-discussie doet me heel veel pijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. laten we niet alleen denken aan onze eigen pijn, hoe diepgevoeld ook, maar ook aan de pijn van al diegenen wiens oprechte liefde en trouw wordt betiteld als 'zonde'.

      Verwijderen
  2. Giftige slangen. Ze bedreigden het morrende volk. Die slangen zaten dan ook niet zozeer buiten, zij zaten in hen. Mozes moet zo’n slang op een paal zetten en de mensen moeten ernaar opzien. Dat wordt hun redding. We hebben op de vierde zondag van de veertigdagentijd het evangelie van Johannes daar een allusie op horen maken. Ook Jezus moest omhoog worden geheven op een paal – het kruis – en wie naar Hem opziet vindt redding. Dat horen we ook in het evangelie van vandaag. Jezus zegt dat Hij van boven is, de mensen daarentegen zijn van beneden. Wij allen zijn mensen van deze aarde met wereldse gedachten. Jezus die uit God is, staat daar ver boven. Wij sterven in onze zonden, tenzij wij geloven dat Jezus de grote ‘Ik ben’ is, d.w.z. God zelf die mens wordt om onze zonden uit te boeten. Jezus neemt onze zonden op zich en op het kruis verzoent Hij ze met God. Dat is wat God met Jezus bedoelt: God wil ons redden door Zijn Zoon. Die Zoon zegt dan ook niets anders dan wat Hij hoort van de Vader. Wanneer Jezus omhoog zal zijn geheven op het kruis – die paal – dan zullen de mensen inzien dat Hij de grote ‘Ik ben’ is die alles doet zoals de Vader het Hem ingeeft. Jezus zal inderdaad God Zijn Heer laten zijn tot op het kruis. Hij heeft onze zondige menselijke natuur aangenomen als een lokaas voor de Boze, zo zeggen de oude kerkvaders het graag. Die Boze denkt Jezus te kunnen doden, maar eigenlijk doodt hij alleen maar ons zondige vlees. Jezus zelf is zonder zonde. Daarom is Hij onze Redder, daarom zal Hij ook verrijzen. Dat betekent dat al wat Hij deed en wat Hij is, voort blijft duren tot in eeuwigheid. Ook wij mogen opkijken naar Jezus op het kruis en van Hem vergiffenis bekomen voor ons kwaad. Hij werd een mens zoals wij, zoals die slang van Mozes ook een slang was, maar één die redding bracht. Welke mooie voorafbeeldingen heeft het Oude Testament die ons al van Jezus spreken en die ons beter doen begrijpen wie Jezus is: de Mens van boven die allen redt, God zelf neergedaald in onze mensengestalte. Eigenlijk is dat om het uit te jubelen van vreugde en… van dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. iedereen heeft het recht of is vrij om zijn mening te zeggen.
    We moeten ook de mening van de ander respecteren.
    We moeten ook de problemen bespreken die zich nu voordoen in de maatschappij.
    Dit gaat dan over concrete zaken in onze tijd. Volgens mij blijven wij te veel in de wolken zweven met mooie woorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank u wel aan P. Daniel en veel sterkte !
    Ook ik begrijp Mgr. Bonny niet , het is pijnlijk laten we voor hem bidden om Gods inzicht...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag kan ik niet anders dan in mijn pen kruipen. Ach ja, ook die uitdrukking is verleden tijd!
    Vandaag zou mijn man 72 jaar geworden zijn, maar hij is reeds 14 jaar geleden overleden en vorige week is het 5 jaar geleden dat mijn vriend overleden is.
    Waarschijnlijk hebben die gebeurtenissen me kwetsbaar gemaakt. Maar dit terzijde.
    In december 2020 is mijn moeder overleden aan covid 19. Zij is net geen 100 jaar geworden.
    Ma had een zoon ( en ik dus ook een broer ) die homo is.
    Ik ben net 2 uren gaan wandelen om af te koelen, om te wenen en ...om te bidden. Niet voor dat BISSCHOPJE van Antwerpen, maar voor de Kerk die zo hard geworden naar bepaalde groepen van onze maatschappij.
    Ik ben heel vaak met ma naar een eucharistieviering geweest en vandaag moet ik denken aan iets dat zich voordeed in elke eucharistie waar ik naast haar zat.
    Bij de geloofsbelijdenis bad ma...."ik geloof in de Heilige Geest, ( en dan stilte), de gemeenschap van de heiligen...". Dit heeft ze gedaan tot haar 99 ste en toen kwam de lockdown. Ik ben blij dat ik haar niet meer moet vertellen wat er zich nu weer voordoet. Het zou weeral in haar hart snijden.
    En ik denk echt dat Christus dit niet gewild heeft. Je gaat me niet vertellen dat er onder zijn apostelen of onder zijn volgelingen geen homo's waren.
    Weet je wat ik denk? Dat christus ook die liefde gezegend heeft, want Christus was liefde.
    Een sorry aan alle homo's, alle lesbiennes of whatever; Je mag zijn wie je bent en je mag houden van iedereen die je lief vindt.
    Vrede en alle goeds
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik alle begrip voor, Ria. En ik veroordeel niemand. Niemand kan iets aan zijn of haar geaardheid doen. Mij doet het alleen maar pijn dat zulke discussies in de media worden gevoerd. Mgr. Bonny kent toch Rome een beetje. Waarom maakt hij geen afspraak daar? Of ben ik te naïef? Ik zal dan ook maar heel die zaak aan God afgeven en nog een beetje meer bidden. Vooral opdat wij, christenen, mekaar niet veroordelen.

      Verwijderen
  6. Wij respecteren altijd de mening van de ander. Ik ben bij voorbeeld pro-life. Ik ben tegen abortus en ik kom ervoor uit. Ik steek mijn mening niet weg. Iemand met een persoonlijke relatie met Christus zal niet zo snel tot een veroordeling komen van de ander. Veel meer is het een samen zoeken naar de Waarheid. Die uit zich in de leer van de Kerk. Die respecteer ik dan ook. Nu is het zo dat er verdeeldheid is onder de bisschoppen. Moeilijke tijd met nog veel werk aan de winkel. Op geloofsvlak zijn we nooit werkloos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij, een persoonlijke mening, blijven we te veel hangen in de wolken met heel mooie woorden die het evangelie uitleggen. We zijn geen zwevende wezens maar mensen van vandaag met de problemen van deze tijd. Niet van 2000 jaar geleden, al kunnen we die wel vergelijken met elkaar. Mensen verlangen duidelijkheid en concrete antwoorden, ook al is er verdeeldheid in de Kerk.

      Verwijderen
    2. En tenslotte is dat allemaal de kern van ons geloof niet. De kern van het evangelie is dat Jezus onze Redder is, de Zoon van God, hoe je dat ook verstaat.

      Verwijderen

Een reactie posten