woensdag in week 2 van de veertigdagentijd

Onderweg naar Jeruzalem nam Jezus de twaalf leerlingen apart. Hij zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, waar de Mensenzoon zal worden uitgeleverd aan de hogepriesters en de schriftgeleerden, die Hem ter dood zullen veroordelen. Ze zullen Hem uitleveren aan de heidenen, die de spot met Hem zullen drijven en Hem zullen geselen en kruisigen. Maar op de derde dag zal Hij worden opgewekt uit de dood.’

Was het nu echt niet mogelijk dat Pasen kon gebeuren zonder die Goede Vrijdag?
Moest dat lijden nu echt?

Jezus had kunnen weglopen, vluchten zeg maar, gewoon verdwijnen in het niets. Een andere mogelijkheid was dat Hij gewapenderhand ten strijde trok, en zijn leerlingen daartoe opriep.
Nee, niets van dat. Hij moest en wou de weg van de liefde, én de geweldloosheid, ten einde toe gaan met een trouw om U tegen te zeggen.

Met die trouw aan de Vader, en dus aan zijn zending, was Hij door zijn kruisweg en kruisdood ook ten diepste trouw aan de mens. Zijn lijden en sterven spreekt van een solidariteit die enkel Hij bieden kon. In zijn lijden daalde Hij af in elk menselijk leed. Het geknakte riet was Hij nabij. Op het kruis toonde Hij zijn liefde voor het gebrokene in de mens; zowel het lijden dat mensen moesten dragen als gevolg van onrecht, alsook het lijden van de zondaar die door zijn nee-woord zich vervreemd had van zijn Schepper. Deze beide vormen van lijden nam de Heer op in zijn eigen lijden tijdens de kruisweg en zijn sterven. Wat een Liefde!

Deze weg werd een poort naar Pasen. Elk menselijk lijden droeg Hij in zich op zijn weg naar de Opstanding. Door het Pasen werd de mens herschapen tot een nieuwe Adam en een nieuwe Eva.

De kruisdood van Jezus is een gebeuren uit de geschiedenis. Anderzijds blijft de liefde die Hij getoond heeft, en gegaan is, actueel. In elk leed van de mens komt en is de Heer aanwezig met dezelfde liefde waarmee Hij in de tijd zijn kruis heeft gedragen en is gestorven. Met dit verschil dat wij de paasgenade reeds in ons mogen en kunnen dragen, wanneer we er ons hart en ons hele zijn voor openen.

Ik heb het gevoel dat elk woord dat ik hier neerschrijf stotterig is, en onnoemelijk veel tekort doet aan de werkelijkheid. Wie is in staat de liefde van de Heer te verwoorden? Ik alvast niet.

Laten we samen in diepe dankbaarheid, in ware aanbidding, met ons hart kijken naar Jezus op het kruis, om waardige dragers te zijn van zijn paasgenade.

kris

Reacties

  1. Een leven in dienst van God is toch niet altijd gemakkelijk. Jeremia heeft het ondervonden, maar wat hij mee moest maken, dat stond ook Jezus te wachten. Beiden wacht de dood. Jeremia bidt om Gods bescherming en Jezus kondigt aan Zijn leerlingen aan dat Hij in Jeruzalem ter dood zal worden gebracht. Hij weet als niemand anders wat men Hem aan zal doen: bespotten, geselen, kruisigen. En toch is Jezus ook zeker van Zijn verrijzenis op de derde dag. Zeg niet dat dit allemaal profetieën zijn ‘ex eventu’, dingen dus die de evangelisten in Jezus’ mond leggen, maar nadat alles gebeurd is. Helderziendheid is niet iets zo uitzonderlijks. Het komt ook buiten de godsdiensten voor. Er zijn soms mensen die heel precies kunnen zeggen wat gebeurt aan de andere kant van de wereld. Maar goed, Jezus is dus bezig met wat Hem te wachten staat, met Zijn komende kruisgang. En wat blijkt? Zijn leerlingen begrijpen het niet. Salome komt voor haar zonen Jacobus en Johannes een mooi postje vragen in Jezus’ komende Rijk. Jezus zegt dat ze niet weet wat ze vraagt. ‘Kunnen zij de beker drinken die Ik zal drinken?’ vraagt Jezus. En die twee onmiddellijk: ‘Ja, dat kunnen wij!!!’ Zolang iemand die in de dienst van God wil treden zo spreekt, heeft die er niets van begrepen. Bij een professie of een wijding, zelfs bij een huwelijkssluiting in de Kerk, gaat het niet om ‘ja, dat kunnen wij!’ Wij kunnen helemaal niets. Het gaat er om ‘ja, met Gods hulp, dat willen wij proberen’. Die twee apostelen zullen dat later wel inzien en het nog waarmaken ook: Jacobus zal de eerste apostel zijn die de marteldood sterft en zijn broer Johannes zal een heel diepe reflectie neerschrijven over wie Jezus eigenlijk is. De andere tien leerlingen zijn ook niet beter. Zij zijn kwaad omdat die twee zoiets vragen. Maar Jezus kalmeert hen: ‘Jullie moeten niet doen zoals de machtigen van de wereld, jullie moeten niet uit zijn op macht en eer of rijkdom, jullie moeten dienen’. En dan zal Jezus zeggen dat ook Zijn sterven een dienst is aan de mensheid. En dat is het. Het is goed dat we ons vandaag even realiseren wat Jezus’ kruisdood teweeg heeft gebracht. Niets minder dan verzoening van heel de mensheid met God. In ons aller plaats heeft Jezus God, God laten zijn in Zijn leven ten einde toe, en omdat Hij onze menselijke natuur droeg, d.i. ons allemaal, werd God ook onze Heer. Ja, dit heeft de Heer voor ons gedaan. Wonderbaar is dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezus kruisdood is een mysterie waarvan zich iets van de ware betekenis pas onthult als wij ons door zijn onmetelijke goedheid en lijden laten raken in ons hart

    BeantwoordenVerwijderen
  3. onbegrijpelijk dat een Vader zulk offer van zijn Zoon vraagt .. kon dat werkelijk niet anders verlopen zonder die calvarie tocht .. daar heb ik het altijd moeilijk mee en stemt me steeds weemoedig in deze periode ..
    Mabo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de onterechte veroordeling tot de kruisdood van Jezus, zie je hoe sterk de macht van het kwade is.

      Verwijderen
  4. Zijn lijden en sterven spreekt van een solidariteit die enkel Hij bieden kon. In zijn lijden daalde Hij af in elk menselijk leed. Het geknakte riet was Hij nabij. Op het kruis toonde Hij zijn liefde voor het gebrokene in de mens; zowel het lijden dat mensen moesten dragen als gevolg van onrecht, alsook het lijden van de zondaar die door zijn nee-woord zich vervreemd had van zijn Schepper. Deze beide vormen van lijden nam de Heer op in zijn eigen lijden tijdens de kruisweg en zijn sterven. Wat een Liefde!

    Is het niet dat Jezus al het lijden wat een mens kan meemaken ,tot in de dood, bereid was dit ook alles te doorstaan . ? zoals Kris het beschrijft HIJ WILDE helemaal aan ons gelijk zijn

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten