maandag in week 3 van de veertigdagentijd

Vandaag horen we in de psalm: 'Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God.'

Van oudsher is het een vraag of een mens, wanneer hij geboren wordt, religieus is of niet. Wordt het hem in latere jaren gegeven, of heeft de mens reeds vanaf zijn geboorte, of daarvoor al, iets in zich dat hem tot een religieus mens maakt?
Wel, persoonlijk ben ik van mening dat een mens in wezen religieus is, en wel vanaf de conceptie. Ieder mens is het gegeven om in zijn latere leven God te leren kennen, in ontmoeting te leven met Hem, vanuit Hem te leven, en wel naar zijn of haar roeping. Ouders, opvoeders, de hele geloofsgemeenschap, wij allen, hebben de taak onze jongen mensen te ondersteunen in dat religieuze, in de werkelijkheid van een transcendent bestaan, opdat – wanneer de jongere jongvolwassen is – het in staat is de weg te ontdekken die hij moet gaan, en wel door God te leren kennen als Vriend die met hem de weg van zijn roeping gaat.

De psalmist zingt: ‘zo smacht mijn ziel naar U, o God’. We zouden met onze jongeren zo’n samenzijn moeten scheppen (maar ook onder elkaar als volwassenen) dat hun en onze ziel inderdaad gaat ‘smachten’ naar God, dat er diep vanbinnen een verlangen groeit naar God; een verlangen dat we diep gaan koesteren omdat we daarin een weg en een stuwing ervaren naar God toe. Het is namelijk Gods Geest die ons doet verlangen, en in die zin is dit verlangen een diepe vorm van gebed. Het is de Geest die ons als het waren doet bidden.

Om dan met de psalmist verder te kunnen zingen: 'Mijn ziel dorst naar God, naar de levende God, wanneer mag ik nader komen en Gods gelaat aanschouwen? Zend uw licht en uw waarheid, laten zij mij geleiden en brengen naar uw heilige berg, naar de plaats waar U woont. Dan zal ik naderen tot het altaar van God, tot God, mijn hoogste vreugde. Dan zal ik U loven bij de lier, God, mijn God.’

kris

Reacties

  1. Jezus lijkt te houden van die Aramese veldheer die, op zeggen van het dienstmeisje van zijn vrouw, naar Israël kwam om genezing te vinden van zijn huidziekte. Naäman had blijkbaar een groot geloof. Hij ging verlof vragen aan zijn koning en dan gaat hij vol vertrouwen op weg. Maar groot is zijn ontgoocheling, eerst bij de koning van Israël en dan ook bij de profeet zelf. De profeet vindt het zelfs niet nodig om naar buiten te komen. Hij zendt zijn dienaar met de boodschap: ‘Ga u maar zevenmaal wassen in de Jordaan’. Zou je niet ontgoocheld zijn bij zo’n onthaal? Maar op aanraden van zijn dienaren dompelt hij zich zevenmaal onder. En zie, hij is rein, hij is genezen. Nu weet hij inderdaad dat er een God is in Israël die mensen redt en geneest. Naäman bleef geloven, ook als hij alle reden had om dat niet te doen. En dat was zijn redding.
    Dat water van de Jordaan is een zinnebeeld van het doopwater. Ook wij zijn symbolisch driemaal ondergedompeld, ook al was het maar een drievoudige begieting met wat doopwater. Sindsdien is de oude mens uit ons weg, die oude zieke huid van ons is verdwenen. Weg is de zelfzucht, gekomen is de gemeenschap met God en met elkaar. Maar er is een gevaar. We kunnen zoals de mensen van Nazareth gewoon worden aan ons christelijk geloof. De inwoners van Nazareth kenden Jezus te goed en daarom konden ze niet geloven dat God in Hem werkte. Ook uit onze gemeenschap zijn veel christenen weggegaan. Ze vonden het doopsel en de Kerk en Jezus te gewoon. Ze zochten het in het Oosten of in andere filosofische overtuigingen. Toch hoefde dat eigenlijk niet. Het christendom heeft van alles in huis: filosofie, mystiek, een diep zicht op God en Jezus die ons dat allemaal bijbracht en die sinds ons doopsel in ons leeft. Jezus is altijd nieuw. Laten wij niet te gauw denken dat we Hem kennen en alles van Hem weten. Jezus leren kennen is een werk van lange adem, een levenswerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hierbij wil ik een compliment geven aan degene die de prachtige afbeeldingen maakt van de natuur. Zó mooi en meegaand met de seizoenen. Een lust om naar te kijken. Dank u wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik sluit me daar van harte bij aan. het is of iedere ochtend het buitenleven even binnen komt. zeer welkom. ook mijn dank

      Verwijderen
    2. Ja, Kris, u maakt er inderdaad uw werk van. Dank en proficiat. D.w.z. doe zo voort...

      Verwijderen

Een reactie posten