vrijdag in week 2 van de veertigdagentijd

Naar woorden van Ambro Bakker

Vandaag citeert Jezus uit psalm 118: 'De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen geworden.'
Het spreekt voor zich dat Hij hier over zichzelf spreekt.

Een geloofsgemeenschap (de Kerk wereldwijd in heel haar verscheidenheid) kun je vergelijken met een kerkgebouw. Een kerkgebouw bestaat uit honderdduizenden stenen. Elke steen heeft zijn eigen plaats en functie. Sommige stenen zitten onzichtbaar in het fundament; ze dragen het gebouw en zorgen voor de stevigheid. Anderen stenen zijn wél zichtbaar. Sommige van binnen, andere van buiten, de een hoog, de ander laag. Er zijn stenen die iets ondersteunen en stenen die iets omlijsten. Maar allemaal zorgen ze er voor dat de kerk op zijn plaats blijft.
En dan hebben we nog de gelovigen die zich in het gebouw bevinden. Elke gelovige heeft zijn of haar eigen plaats en functie, ieder met zijn of haar gaven en talenten.
Maar, en dat is belangrijk, er is ook een hoeksteen, en die hoeksteen is Jezus. Het is belangrijk dat we Hem de hoeksteen laten zijn van onze geloofsgemeenschap. Haal je die hoeksteen weg, stort het geloofsgebouw in elkaar…

Reacties

  1. Veel mensen vinden dat lijden van Jezus zo gruwelijk. Ze zijn er niet goed van, zeggen zij. En dat geldt voor ons allemaal. Mensen kunnen wreed zijn. Jozef uit het O.T. werd door zijn broers verkocht naar Egypte. Maar eigenlijk wilden ze hem doden. Ze waren jaloers omdat hun vader hem liever zag dan zij. Dat doet denken aan Kaïn en Abel. Kaïn was ook jaloers en daarom sloeg hij zijn broer dood. Jezus zal dat ook overkomen. Men wil Hem dood. Hij beantwoordt niet aan de normen die de mensen zich toen gesteld hadden. Toch wordt Jezus de hoeksteen. De steen die de bouwlieden verworpen hadden, werd de kostelijke hoeksteen. Jozef uit het O.T. werd dat ook. Zijn broers verkochten hem naar Egypte. Maar daar werd hij onderkoning die zijn broers en zijn vader zou redden van de hongersnood. Ook Jezus werd de Redder. Die verschrikkelijke kruisdood wordt de bron van onze redding. Jezus’ bloed is nog elke dag onze leven schenkende drank en Zijn lichaam wordt onze dagelijkse spijs die we ontvangen in de eucharistie. Zie je God is wonderbaar. God wil de dood van Zijn Zoon niet. Het zijn de mensen die Hem dood wilden. Jezus deelt hier het lot van zovelen die nog elke dag moeten sterven door onderdrukking of armoede die niet wordt verholpen of door oorlogen die nooit eindigen. In Jezus heeft God ons gered. Hij doet het nog elke dag. Zeker, de mens blijft sterven, maar Jezus heeft die dood overwonnen. De dood heeft het laatste woord niet meer, het laatste woord is aan het leven, aan het leven bij God in alle eeuwigheid. Dit zijn lezingen die het antwoord bevatten op vragen waarmee de eerste leerlingen van Jezus en ook Jezus zelf hebben geworsteld. Het is goed dat ook wij in de vasten die weg gaan van de leerlingen en op onze manier vragen waarom er in de wereld toch zoveel geweld is en wat de zin is van de dood. Het hoeft niet meteen duidelijk te zijn, maar God is er ook nu voor ons, om ons het antwoord te helpen vinden, ja, in het sterven en verrijzen van Zijn Zoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals de kleine Thérèse zegt ; ik sterf niet,ik ga over naar het leven.
    Heer,schep in ons een zuiver hart,opdat wij eens bij U mogen leven

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het Rijk Gods..
    Alles wat niet van deze wereld is
    Jezelf verloochenen
    Je leven geven voor een ander..niemand heeft grotere liefde
    Jezelf de geringste achten
    Je hart openen voor God, de Liefde
    (In de plaats van voor het kwade)
    aan ons de keuze
    God laat ons vrij
    Bij elke gedachte
    Bij elke beslissing
    Bij elke daad

    Mijn Heer en mijn God

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten