zaterdag in week 4 van de veertigdagentijd

Het evangelie van vandaag vertelt ons dat de toenmalige religieuze leiders Jezus niet konden aanvaarden als de Messias. Ze namen zichzelf, en bijzonder hun eigen redeneren, als norm van het al dan niet aanvaarden van Jezus als de Christus. Het is een vrucht van een soort verlichtingsdenken (ja, toen al…) waar het eigen redeneren het centrum was geworden van wat jezelf als 'waarheid' aanzag. Wat gevaarlijk is... want de kans is groot dat je op deze wijze de dingen niet meer ziet zoals ze zijn. Het eigen 'ik', het eigen denken, staat centraal, en het 'ik' bepaalt wat al dan niet waar is.

Het moet gezegd, dit laatste is een zeer moeilijke materie. De waarheidsvraag is iets van alle tijden. Doch heeft Jezus ons iets gegeven dat ons al een heel stuk op weg kan helpen. En dat 'iets' is iets dat aan Hem, en aan de Vader gelijk is: namelijk de heilige Geest. Hij zal ons in de volle waarheid brengen... zo heeft Jezus beloofd.

De heilige Geest is de adem van God, die ons zijn in de juiste richting plaatst zoals God dat voor ons het beste acht. Bedoeling, en kunst is, om in die Adem te gaan staan, Hem zelf in en uit ademen, veel verder en dieper dan onze longen, maar tot in het diepst van onze ziel.

Niet wij, maar God... daarover gaat het. Niet wat wij denken over Hem is van belang, maar enkel wat Hij is. Een soort fenomenologie van het transcendente zeg maar. God is zoveel groter dan de beperktheid van ons eigen denken. Het is daarom zeer gevaarlijk te denken dat je weet hoe God in elkaar zit, wat Hij wil, enz...
Anderzijds mogen we, of moeten we, ons 'zijn' afstellen op Hem, opdat we diep vanbinnen zouden aanvoelen wat God met ons voorheeft met de bedoeling hierop 'ja' te zeggen.

Leven in de Geest vraagt op de eerste plaats thuis komen in de stilte van het gebed, aanbiddend aanwezig zijn voor de altijd grotere God, knielend voor zijn Aangezicht, je laten bestralen of bevruchten door Hem. Het is voor Hem staan als een arme, een bedelaar, als een waarlijk nederig mens.

kris

Reacties

  1. Eigenlijk overbodig, na dit woord van Kris. Maar toch...

    De passietijd komt eraan. De sfeer rond de figuur van Jezus wordt grimmiger. Er ontstaat ook verdeeldheid onder het volk. Voor de enen is Hij de profeet en zelfs de Messias, maar de overheid kan niet erkennen dat iemand uit Galilea de Messias kan zijn. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat de Kindsheidsverhalen hierover uitsluitsel geven: Waarom zou Jezus niet tijdens een volkstelling in Bethlehem geboren kunnen zijn? De hogepriesters en Farizeeën zijn verbolgen omdat mensen van de tempelpolitie Jezus niet mee hebben gebracht en hebben gearresteerd. Zelf zijn die mensen onder de indruk van Jezus’ optreden en spreken: ‘Nooit heeft iemand gesproken als die Man’. Maar de Farizeeën vinden dat zij zich hebben laten bedriegen. ‘Dat volk dat de Wet niet kent, dat die erin gelopen zijn, maar toch niet die dienaren van de tempelwacht?’ Nicodemus weet meer van Jezus. In hoofdstuk 3 van zijn evangelie heeft Sint Jan verteld over de nachtelijke ontmoeting van Nicodemus met Jezus. Nicodemus veronderstelt dan ook dat een oordeel of een veroordeling moet berusten op een juiste kennis van zaken. Maar de Joodse overheid is overtuigd van haar eigen gelijk. Zij hebben de waarheid in pacht, zij zijn de goeden, zij zijn de enige gerechten. Zij die in Judea en in Jeruzalem wonen. Uit Galilea, dat gewest van de heidenen, kan niets goeds voortkomen. Maar waarom eigenlijk niet? God heeft Zijn eigen wegen die een mens nooit kan kennen. Jezus is trouwens indertijd, bij de moord op Johannes de Doper, uitgeweken naar Galilea, omdat het voor Hem niet veilig was, daar in het Zuiden. Toen al niet. Toch moet Hij nu in Jeruzalem zijn, want daar zal de uiteindelijke beslissing vallen: zal de Joodse overheid Hem erkennen als de brenger van het Rijk Gods? Zal de overheid zich door Hem onder de heerschappij van God laten brengen? Neen, dat zal niet gebeuren. Daarom wordt de komende tijd voor Jezus werkelijk een passietijd. Zijn uur van lijden en sterven is aangebroken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nogmaals hartelijk dank voor jullie wijsheid en aanmoedigingen ! Mijn gebed is :"Kom H.Geest ",doordring ons met Uw Wijsheid en Liefde en bevrijdt ons van angst en zelfzucht !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Maar de Joodse overheid is overtuigd van haar eigen gelijk. Zij hebben de waarheid in pacht, zij zijn de goeden, zij zijn de enige gerechten." (Daniël)
    Het is van alle tijden. Ook vandaag, wanneer ik de laatste discussie zie tussen de Congregatie van de Geloofsleer, de Paus en vele andere kardinalen. "Vox populi, vox Dei", leerden we = de stem (het aanvoelen) van het volk is de stem van God. Waarom past de Kerk dat niet toe? Waarom eigenen enkelen zich "de wijsheid", "de waarheid" toe? Laten we ook dat toch eens durven zeggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zijn Jezus niet. Wij hebben nog allemaal veel van Jezus te leren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten