zaterdag in week 3 van de veertigdagentijd

Even zeker als de dageraad zal de Heer komen, Hij komt naar ons als milde regen, als de lenteregen die de aarde drenkt.

Zo lezen we vandaag bij Hosea.

Wanneer we deze dagen door het raam kijken zien we inderdaad (hier in Vlaanderen toch) die lenteregen, die milde regen die de aarde doordrenkt. Het citaat vergelijkt dit met het komen van de Heer, als een dageraad. Mooi toch.

Inderdaad, Hij komt, en blijft, meer dan we doorgaans vermoeden.

Het feit dat je vandaag mocht opstaan is een daad van de Schepper die je uitnodigt, en de mogelijkheid geeft, de dag dankbaar van Hem te ontvangen. Hij inviteert je deel te nemen aan zijn Drie-ene Liefde, in Hem levend diep in jezelf, zijn liefde belichamend in je gebed en al wat je doet.

God nodigt je uit in de ander zijn Zoon te ontmoeten, in de ander Christus te beminnen, de ontmoeting met de ander een ware gods-ontmoeting te laten zijn. Daardoor geef je de ander het mooiste wat een mens kan schenken: liefde.

God nodigt je uit te vergeven; je naasten, en zij die veraf van je leven ergens op deze wereld de liefde kwetsen. Het gebrokene door de zonde doet pijn, maar nodigt tevens uit tot het schenken van vergeving.

God komt ook langs in het tikken op je eigen geweten. Oh zalig berouw, doe me wenden naar de Heer om van Hem vergeving te ontvangen, om met en in Hem altijd opnieuw op te staan, groeiend in zijn licht.

De Heer komt ook langs met zijn vrede die Hij in je legt als een bedding van rustig leven, je toevertrouwend aan zijn stilte, om in zijn zachte gloed ieder ander te benaderen, aan te spreken, gebaren te stellen.

De Heer komt ook langs om je inzicht te schenken: wijsheid, onderscheiding, moreel besef,… Laat je maar doordrenken van zijn zijn.

Hij komt ook langs doorheen die vele hulpmiddelen die Hij aan Kerk en wereld geschonken heeft: de Schrift, de sacramenten, studie, lectuur, film, de Kerk an sich. Allemaal instrumenten om te groeien in Hem, om meer en meer beeld te worden van zijn liefde in ons dagelijks leven.

Lieve mensen, laat ons het langkomen van de Heer diep omarmen. Moge Hij welkom zijn in ons leven, in onze gezinnen, in onze gemeenschappen, op onze werkvloeren, in onze scholen en universiteiten. Mogen wij drinken van zijn komen, van zijn aanwezigheid. Opdat wij die mensen mogen worden die God voor ons droomt.

Kijk door het raam, kijk naar de milde regen die de aarde doordrenkt, en denk aan de Heer, aan zijn langkomen. En bid.

Ik wens je een genadevolle godsontmoeting, en een liefde-volle dag.

kris

Reacties

  1. In onze ellende zullen wij de Heer zoeken, zegt Hosea. Leven in de zonde schenkt geen vreugde. Wij willen terug. De Heer heeft voor ons genezing. En vaak willen wij ons leven echt beteren. Maar het blijft vaak bij een kortstondige bekering. Onze vroomheid is als de morgennevel, als de dauw die vroeg weer opdroogt. Het is sterker dan onszelf. We willen wel, maar we kunnen het niet. Toch wil de Heer echte vroomheid, geen offergaven, maar liefde. En dat wordt duidelijk in Jezus’ parabel vandaag. Er waren er die de anderen minachtten. Horen wij hier niet iets terug van wat Jezus ons vorige zaterdag leerde? De Farizeeën en de Schriftgeleerden waren kwaad omdat Jezus omging met tollenaars en zondaars. Jezus vergeleek hen in Zijn parabel van de verloren zoon, met de thuisgebleven zoon, de zgn. getrouwe. Maar ook die leefde ver van zijn vader, even ver als de weggelopen zoon. Hij was nog wel op het ouderlijk erf, maar zijn hart was niet bij zijn vader. In de parabel van vandaag horen wij hetzelfde. De Farizeeër was overtuigd van zijn eigen gerechtigheid. Hij dankte God dat hij niet zo was als de andere mensen. Dat waren in zijn ogen allemaal rovers, onrechtvaardigen, echtbrekers of tollenaars. En al wat die man zei, dat was waar: hij vastte tweemaal per week, terwijl de Thora maar zes vastendagen per jaar voorschreef. Hij gaf tienden van al zijn inkomsten, ook van die luttele centen van kruidjes als komijn en anijs. Maar bad die man eigenlijk? Neen, dat was geen gebed. Hij bleef steken in zichzelf. Beste broeders en zusters, zoals ik vaak zeg, moet je in je gebed niet kijken naar jezelf, zelfs niet naar je zonden, want dat ontmoedigt je alleen maar. Je moet ook niet naar de anderen kijken, want dan vergelijk je jezelf met hen. En dan word je jaloers ofwel voel je je beter dan de anderen. In je gebed moet je alleen maar kijken naar God. God kent je. En als je kijkt naar God, zal je worden zoals Hij is. Dat is toch de zin van onze hoogtestage die de vasten is? We kijken naar God om te worden zoals Hij is. En hoe is God? Een nederige dienaar. God zoekt zichzelf niet. Reeds in de schepping schenkt Hij alles wat Hij heeft weg aan ons: heel de aarde, heel het heelal en zelfs Zijn eigen leven en Zijn eniggeboren Zoon. God staat ten dienste van Zijn schepselen en zeker ook van ons. Het gebed van de tollenaar was dan ook beter voor Jezus. De tollenaar voelde zich zondig, een nietsnut, iemand die zich verkocht had aan de Romeinse bezetter en die zijn eigen volk uitzoog. Maar hij zat vast. Hij kon uit zijn zondige situatie niet weg. Daarom kon hij alleen kijken naar God. En dat deed hem stamelen: ‘God, wees mij arme zondaar genadig’. Dat is echt gebed. Daar luistert God graag naar. God rechtvaardigde hem dan ook, maar niet die andere, die in zichzelf bleef steken. Bidden is kijken naar God. En dat maakt je onmiddellijk anders. Je begint van Hem te houden. En ook van je medemens. Dat is echte vroomheid: leven voor God en voor elke medemens die op je pad komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel!!! Woorden om te onthouden ook vandaag !
    Je leeg maken van je gedachten en jezelf om in stilte naar Hem te kijken .
    Je laten doordringen door Zijn Liefde om daarna jezelf, élke naasten en God écht lief te hebben !
    Hij die Woordeb van Eeuwig Leven heeft !
    Elke dag weer met vallen en opstaan !!!
    Maar met de zékerheid dat Hij ons steeds opricht !
    Ja... Heer wees mij zondaar genadig !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spijtig maar de tekst is onduidelijk vandaag, kan het niet met zwarte tekst aub.
    Dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Even zeker als de dageraad zal de Heer komen,
    Hij komt naar ons als milde regen,
    als regen die de aarde drenkt
    ...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten