maandag in de Goede Week

Judas Iskariot wilt de heilige uithangen maar dat is puur voor de schijn. In werkelijkheid is hij een dief, een verrader. Achter de schone schijn schuilt een kwaad hart. Iets dat bij ons allemaal wel eens voorkomt: goed doen opdat de mensen ons hoog zouden inschatten terwijl we diep vanbinnen… ach… we weten het wel.

Maria daarentegen nam een kruikje zeer kostbare olie, ze zalfde de voeten van Jezus en droogde ze met haar haren af. De geur van de olie, zo staat er, vulde heel de ruimte. Met de olie gaf Maria in gehele toewijding zichzelf aan de Heer. Hem had ze lief, aan Hem gaf ze zichzelf, Hem wou ze dienen. Ze had immers de vermaning goed begrepen die Jezus enige tijd terug aan haar zuster Marta gaf dat zij, Maria het beste deel gekozen had, weet je nog…

Hoe gaan wij in deze dagen van de Goede Week met onszelf om… Houden we onszelf krampachtig vast, levend voor de mooie schijn, of durven we ons los te laten, ons schenken aan de Heer opdat Hij de weg met ons kan gaan die Hij met ons wilt gaan.

Net als Judas zijn we allemaal een stuk geknakt riet, zoals de profeet Jesaja dat vandaag uitdrukt. We zijn geknakt door anderen, door eigen lauwheid, of zelfs zonde. Het geknakte breekt God niet af, integendeel. Hij zal het ondersteunen, tot het weer sterk wordt. Zoals het vlammetje dat dreigt te doven. Met zorg zal Hij de kleinste vlam voorzien van de nodige bescherming. Het beetje Wind dat het nodig zal hebben om weer een sterkte vlam te worden, zal Hij schenken.

Wat lauwheid en zonde betreft: meer dan wijzelf weet Jezus hoe nee-woorden het vuur in de mens dooft. Toegeven aan luiheid en kwaad verwijdert de mens steeds meer van God. Met alle gevolgen van dien voor hemzelf, de Kerk, de samenleving.

Voor hen, voor ons, zal Hij de weg gaan van het kruis. Nederig zal Hij afdalen tot degenen die het meest van hun Schepper vervreemd zijn, om helemaal onderaan de ladder elk geknakt rietje te sterken. Elk klein vlammetje (door lauwheid of zonde) zal Hij aanwakkeren.

De reden ligt in het feit dat God liefde is, en dat Jezus, als Zoon van God, de zending heeft deze liefde te schenken aan de mensheid.

De Goede Week staat in het teken van deze Liefde.
Moge Jezus’ genade ons ten diepste bevruchten.

Reacties

  1. Kris, beste vrienden, ik heb deze blog door een ongelukkig woord dinsdag ll. echt kapot gemaakt. Als ik gisteren zag wat hier nog wordt gezegd, dan bloedde mijn hart. Dat is geen mekaar bemoedigen meer. En ik ben daar de schuld van. Ik had het zeker zo niet bedoeld, maar het was een klein bolletje dat een lawine veroorzaakte. Ik vraag Kris en u allen, en zeker ook mijn God, om oprechte vergiffenis.
    Laten wij het houden bij de Bijbelwoorden van de dag. Kris maakt ze altijd concreet en praktisch. Deze blog en deze site is geen kerkelijk initiatief, het is een privé-initiatief. Zelf heb ik in gebed besloten mijn woordjes niet meer te plaatsen. Ik wil niet langer deze blog beheersen. Dat bedoelde ik ook nooit, maar zo kan het na drie jaren wel overkomen.
    Laten wij vooral bidden voor elkaar. Dat probeer ik zeker ook. En laten wij ons deze week echt boeien door Jezus' lijden en sterven, door Zijn passieverhaal. Dan wordt het zondag een mooie Pasen. Alle goeds voor elk van u. Daniël.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zeer jammer dat niemand nog durft te spreken. Als iedereen afhaakt dan zullen er ook geen reacties meer zijn. Dan moet er ook geen blog meer bestaan. Zo kan er ook geen uitwisseling meer zijn van verschillende ideeën. Het samen zoeken naar de waarheid valt dan ook stil. Maar er is wel één grote troost, hoop: Christus is de Waarheid. En dat is veel meer dan ons eigen belangetjes te dienen. Ik geef voorrang aan de belangen van het kind. (ook die in de moederschoot). Laten wij onze eigen belangen eens opzij zetten voor die van een ander. Dat is wat Judas niet deed. Maria Magdalena wel. En zo blijf ik bij het evangelie van vandaag. Goed zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spijtig p.Daniel dat je stopt ,ik ga je woordje missen alvast veel dank om die drie jaren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daniël, ik vind het heel jammer dat je nu door die ene vergissing bij al die duizenden fantastische bemoedigende en liefdevolle woorden nu afhaakt. Ik weet en voelde ook altijd hoe goed jij het bedoelde en hoe jij echt sprak uit liefde. Wij moeten op uitspraken kunnen reageren maar dan wel oprecht en met LIEFDE. En dat is waarop in dit bijbelcitaai altijd gehamerd wordt. Spijtig voor ons, spijtig voor jou. Heel veel dank voor alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste vrienden, ik heb het zojuist aan Kris gezegd: ik kom nog wel terug, hoor, op Bijbelcitaat. Maar eerst moet hier wat rust terugkeren op de blog. Dank voor uw begrip. Daniël

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank aan U, pater Daniel en Kris. We hebben uw woorden van bezinning en duiding nodig. Indien U er mee stopt zal de Boze triomferen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. voor alle duidelijkheid heeft het niets te maken met boosheid of den Boze.
      Het is meer een teleurstelling, ontevredenheid, afknapper, ontgoocheling, conflict, probleem, misverstand, verontwaardiging, ergernis,.....
      Pro en contra heb je zo wat overal. In de Kerk is dat vooral progressief en conservatief. Dit bestaat al zeer lang. (meer dan 50 jaar).
      Zolang we de Boze of de boosheid niet toelaten kan hij ook niet triomferen.
      Als men anoniem reageert kan men ook niet persoonlijk aangevallen worden.
      Als mensen gekwetst zijn door een reactie dan zegt mij dat ook iets.
      Maar laten we bij het evangelie blijven: ook Lazarus wouden ze ter dood brengen.

      Verwijderen
  7. Iedere avond zeg ik tegen mijn echtgenote "ik wil de dag afsluiten met het woord van priester Daniel . Na het woord van Kris dat ik 's morgens lees is dit voor mij de kers op de taart. Ik hou van eenheid. Liefde kent geen verdeeldheid. Laten we het verschil van meningen niet domineren maar in gebed allen in de goddelijke harmonie vertoeven. Blijf bij ons met jouw liefdevolle wijsheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. als 'ik' maar in harmonie ben, is alles ok
      als 'ik' maar gelukkig ben gehuwd is alles ok

      Verwijderen

Een reactie posten