donderdag in week 21 door het jaar

Vandaag horen we de psalmist zingen: Vervul ons in de morgen met uw liefde.

Oh mensen, wat een genade is het in alle vroegte op te staan om God aanbiddend en dankend de dag van Hem te ontvangen. Los van alles, alleen met Hem.
Ok, het vraagt wat om uit je warm bed op te staan terwijl het niet echt ‘moet’. Maar geloof me, de vroege morgen is een prachtige tijd om te treden voor Gods Aangezicht. Gewoon daar zitten, je handen open, met of zonder woorden, je hart in het Zijne, in Hem biddend, van Hem ontvangend.

En natuurlijk zullen we niet altijd die gelukzalige gevoelens hebben Hem aanwezig te weten. Integendeel. Een gebedsweg die trouw gegaan wordt is doorgaans getekend door dorst, woestijn, verlangen naar. De ene periode al meer dan de andere.
In het gebed gaat het er ook niet om Hem te voelen of niet. Gelovig weten dat Hij er is zou moeten volstaan. Wie dit laatste klaarspeelt is volwassen geworden in het geloof; een geloof dat puur is, omwille van God, los van gevoelens, franjes, sfeertjes.

Terug naar onze psalmist. Het loont de moeite jezelf dagelijks de discipline op te leggen vroeg uit de veren te wippen om je te laten vullen met Gods liefde, om vanuit een innig samen-zijn met de Heer de dag tegemoet te treden, zijn liefde dragend en uitdragend. Velen, en ook jijzelf, zullen daar baat bij hebben. Want God zal een gezicht krijgen.

Gewoon doen. Los van gevoelens, er wel of geen zin voor hebben, of wat dan ook.
Gewoon doen. Het loont de moeite!

kris

Reacties

  1. De wederkomst van de Heer is een belofte, geen voorspelling. De Heer komt om alles te voltooien. Hij heeft al veel gedaan door Zijn leven en sterven op aarde. Hij heeft de schepping nieuw gemaakt. De zonde is vergeven, het leven dat onvermijdelijk doodliep ten gevolge van de zonde, heeft de belofte gekregen van de verrijzenis. Jezus komt om dit alles te voltooien. Niet alleen mijn eigen zonden zijn vergeven zodat ik naar de hemel kan gaan, ook de eerste zonde van de mensheid die ons aller zonde is, is door Jezus verlost. Er is weer een boom des levens waarvan we mogen eten. In de tuin van Eden mochten Adam en Eva eten van alle bomen, dus ook van de boom van het leven. Alleen van de boom van kennis van goed en kwaad mochten ze niet eten. Deden ze dat wel, dan moesten ze sterven. En inderdaad, dat is gebeurd. De mens die moreel goed was geschapen – God zag dat het heel goed was – had ook de gave van de onsterfelijkheid. Hij mocht eten van de boom van het leven. Na de zondeval werd de mens uit de tuin verdreven. Nu kon hij niet meer eten van de boom des levens. Nu was hij zijn oorspronkelijke onsterfelijkheid kwijt. En hij was ook niet meer moreel goed. Nu had hij weet van het kwaad. Nu was er in hem goed EN kwaad. Jezus heeft dit hersteld. Als wij gedoopt worden, krijgen wij deel aan Zijn leven. Jezus is alleen maar goed. Dat mogen ook wij worden. Dat is de doopgenade. Je zou ze ook de erfgenade kunnen noemen, een genade die we erven van Christus. Nu komt het erop aan waakzaam te zijn. Niet toegeven aan het kwaad. Niet slaan en zich niet dronken drinken. Wel het werk doen waartoe God ons geroepen heeft. In het evangelie heet dat ‘mekaar te eten geven’. Dan mag de Heer komen wanneer Hij wil. Dan zijn we klaar om met Hem de voltooiing binnen te gaan: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Geen dood en geen zonde meer, alleen goedheid en liefde. God alleen de Heer. Als christenen in Thessalonica zo begonnen te leven, in geloof en liefde, dan kon Paulus zich vertroost weten te midden van al de ellende die hij moest verduren. Als mensen ook nu zo beginnen te leven, dan kan dat ook ons hart vervullen met een diepe troost: het wordt allemaal weer goed. Als Jezus terugkomt met al Zijn heiligen, dan moge Hij ons aantreffen onberispelijk in heiligheid. Hoe kunnen wij zo heilig worden? Door ons dagelijks werk goed te doen, door te leven voor God en voor elkaar, door Jezus na te volgen, door te leven in Zijn spoor. Dat is het doopsel: in het spoor treden of gezet worden van Jezus. Dan wijkt de zonde voor de genade, dan wijkt de dood voor het eeuwig leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Pr. Daniël !
    Elke dag ernaar léven met Zijn Geest van Liefde ,met vallen maar steeds weer opstaan ,dankzij Zijn Genade !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik kreeg vroeger elke dag deze lezingen
    nu een hele periode niet meer wegens vakantie?
    vandaag wou ik nog eens zoeken en gevonden
    hopelijk krijg ik terug mijn dagelijkse steun
    dank u ,Kris

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel Pr. Daniël,
    dank je wel, Kris.Moge God onze Vader jullie blijvend zegenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, zoooo herkenbaar, Kris! En recht in de roos! Bemoedigend ook! Ik zal volgende keer met jou in gedachten zijn, 's morgens vroeg... :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten