maandag in week 20 door het jaar

Het evangelie van vandaag is een oproep om arm door het leven te gaan. Niet die armoede waar een mens ziek van wordt, ondervoed, waar ouders geen eten hebben voor hun kinderen, ... Nee, het gaat hier om een soberheid, een wijze van leven waar je enkel die dingen tot bezit hebt die je nodig hebt. Al wat je niet echt nodig hebt kan je beter van de hand doen, liefst nog op zo'n manier dat de armen er baat aan hebben.

Het is een lastig evangelie voor ons, in de meeste gevallen, rijke mensen; rijk toch in vergelijking met vele mensen in deze wereld die écht arm zijn, gezinnen die 's morgens niet weten of ze 's avonds eten zullen hebben voor hun kinderen.

Wat die levensstijl betreft, slaan we hier in het westen nogal dikwijls de evangelische bal mis, denk ik; zowel thuis als in de Kerk. Eigenlijk is dat jammer. Als je in de Handelingen leest hoe eenvoudig de eerste christenen leefden, hoe zij alles deelden met de armen... mooi is dat toch.

Hier in het westen hebben we wel eens de neiging om dergelijke oproepen van het evangelie te spiritualiseren. Het gaat om een geestelijke armoede, een zich leeg maken voor God, zeggen we al snel. Oh ja, daar gaat het ook om, heel zeker. Maar in dit geval, in het evangelie van vandaag, bedoelt Jezus het echt wel letterlijk. We moeten ons niets voorliegen.

Enkele jaren terug las ik de biografie van de heilige Vincentius a Paulo. Wat me opviel bij deze man (zoals me dat opvalt bij zovele heiligen en andere grote mensen binnen en buiten de Kerk) is dat hij zijn volgelingen opriep om zelf uiterst sober te leven, en hun leven ten dienste te stellen van de armen. Hoe kun je de armen helpen als je zelf niet sober leeft... zo stelde hij. En de goede man had gelijk.

Op zich is het niet moeilijk met een groot loon enkele percenten af te staan aan de armen. Da's natuurlijk goed en alle lof waardig. Maar het is niet moeilijk. Het is geven vanuit een luxe-situatie. Het evangelie vraagt meer: je bezit verkopen en de opbrengst aan de armen te geven. Dan bezit je een schat in de hemel, zegt Jezus.

Het zou mooi en goed zijn moesten er nog eens mensen in de Kerk opstaan zoals een Franciscus of een Clara van Assisi, die huwden met 'Vrouwe Armoede' omwille van Christus en Gods Rijk. Ze deden dat beiden zeer trouw, tot het overdrevene toe. Jammer genoeg duurde het niet lang of de franciscanen en de clarissen liepen in mooi gestreken (geen goedkope) habijten en leefden in grote kloosters, ook al leefden ze persoonlijk wel sober. En heel waarschijnlijk hadden ze hun uitleg voor hun alsmaar groter wordende huizen ... zoals ook wij wel onze uitlegsels hebben om ons rijkemansgeweten te sussen.

Het evangelie is mooi. Maar het kan soms lastig zijn.
Ik stel voor om het evangelie van vandaag in ons binnen te laten zoals het er staat. Zet niet meteen deze namiddag je huis of auto te koop. Maar vul dit evangelie niet te snel in. Laat het maar confronteren met je leven en de dingen die je hebt. En wel zo dat het Woord vruchtbaar wordt, en je leven richting geeft, onder Gods zegen. Amen.

kris

Reacties

  1. gelukkig de franciscanen die alles prijsgeven en het honderdvoudig terugkrijgen, dit is niet zo 'jammer genoeg'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gods woord in het Oude Testament geeft een goede richtlijn: geef 1/10de deel van je inkomsten aan de armen; er zijn er veel: veraf en dichtbij. Goede doelen genoeg (wel eerst goed onderscheiden). Moeilijk is het niet. En of je dan rijk of minder rijk bent, speelt geen rol. Het tiende deel met een blij hart gegeven ("God houdt van de blijmoedige gever", staat er) brengt vruchten voort: de arme wordt geholpen, de gever ontvangt zegen en wordt Gods voorzienigheid voor een ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je Chris. Het komt aan. Het zal bezinken en ik bid dat het in mij vrucht zal dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel voor deze bron van inspiratie, voor deze mooie woorden. Veel goeds. Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geloof sterk dat wij inderdaad niet bang hoeven te zijn om te delen van onze rijkdom. Zoveel noden die om financiële bijstand vragen. Doe het met een blijmoedig hart en je ontvangt zoveel zegeningen van onze barmhartige vader.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten