woensdag in week 18 door het jaar

Wat de Kanaänitische vrouw ons onder andere vandaag leert is hoe we moeten bidden: namelijk nederig, volhardend en vol vertrouwen.

De dochter van deze vrouw was bezeten. Maar ook zijzelf was bezeten. De dochter door een kwade geest, zij echter door de heilige Geest. En dit laatste wil Jezus duidelijk maken wanneer Hij in eerste instantie (ook in tweede instantie) de vrouw afwijst. Echt gebed houdt niet op wanneer men schijnbaar niet verhoord wordt. Echt gebed (het bidden in de Geest) houdt vol, blijft voortduren, ook al zie je niet onmiddellijk vruchten.

Wanneer wij een smeekgebed verrichten, en de heilige Geest heeft ermee te maken, houden wij dat dikwijls niet vol en doven op die wijze de werkzaamheid van de Geest. Wat jammer is! God neemt zijn tijd (en Hij weet waarom) en laat de Geest zijn werk doen. Deze werkzaamheid is belangrijk voor onze persoonlijke groei die doorgaans in het verborgene gebeurt. Bidden, blijven bidden, het smeken volhouden, vormt ons meer dan we zelf vermoeden. Het leert ons nederig worden, het stelt ons vertrouwen op de proef, het leert ons geduldig zijn, het leert ons uit handen geven.

Bidden is iets anders dan een frisdrank nemen uit een drankautomaat. We bidden een tientje en het komt wel in orde. Nee, doorgaans werkt het gebed zo niet. Bidden is gedisciplineerd volhouden waarmee de Geest je in beweging zette. Van dag tot dag, soms maanden of jaren aan een stuk.

Denken we aan de vele monniken die wereldwijd in alle vroegte neerknielen om Gods vrede in deze wereld af te smeken, heel hun leven lang, dag in dag uit.
Deze abdijen zijn haarden van gebed, en zo belangrijk voor de mensheid.
Laten we ons verenigen met hen, en bidden dat Gods wil moge geschieden, op aarde zoals in de hemel.

kris

Reacties

  1. In die "haarden van gebed" zij 't o.a.Westvleteren, Chimay of Orval ...en zovéél anderen ...vertoeven !
    Niet alleen om van hun lekker bier te genieten ,noch de goeie kaas !
    Vroeg opstaan om de psalmen mee te zingen ,ook niet als prestatie maar ze met aandacht te psalmodieren !
    In de stilte van de omringende mooie natuur ...vertoeven bij HEM biddend ,smekend !
    Deze vreugde delen met alle anderen aanwezigen !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten