maandag in week 20 door het jaar
DE KERK ALS VRIEND VAN DE ARMEN
(Bij Matteüs 19, 16-22)
Het evangelie van vandaag is een ongemakkelijke oproep: Jezus roept ons op om afstand te doen van ons bezit en in plaats daarvan de armen te omarmen. Dit is geen abstract of louter spiritueel appel, maar een concrete oproep aan ieder van ons. Jezus vraagt om echte, tastbare daden die, indien nodig, onze manier van leven grondig veranderen.
Paus Franciscus benadrukt voortdurend dat de Kerk een vriend van de armen moet zijn. Dit betekent dat de Kerk, en wij als haar leden, niet alleen moeten spreken over armoede, maar ook actief aan de kant van de armen moeten staan. De paus herinnert ons eraan dat een Kerk die de armen niet dient, haar essentie verliest.
Het gevaar voor ons christenen bestaat erin dat we de armen zien als een soort objecten van onze liefdadigheid. De Kerk - zo zegt paus Franciscus - moet leren een bondgenoot te zijn van de armen, hen erkennen in hun waardigheid en met hen solidair zijn.
Heiligen zoals Franciscus en Clara van Assisi namen de oproep om arm door het leven te gaan zeer letterlijk. Ze verkochten hun bezit, leefden sober en leefden met de armen als één van hen. Dergelijke radicale keuzes hoeven we niet onmiddellijk te maken, maar het zijn wel voorbeelden die ons oproepen om na te denken over hoe wij ons eigen leven inrichten. Zijn wij werkelijk een vriend van de armen? Durven we de keuze te maken om financiële en materiële rijkdom te delen met hen?
Geliefde mensen, laten we erover waken dat we het evangelie van vandaag niet louter spiritualiseren of wegrationaliseren. Het vraagt om concrete daden en een diepgaande keuze voor een eenvoudiger leven door de armen niet uit het oog te verliezen.
Laten we de oproep van paus Franciscus ter harte ernstig nemen, die ons eraan herinnert dat de Kerk alleen trouw kan zijn aan haar missie als zij de vriend van de armen is.
Laten we bidden
Heer Jezus,
tik voortdurend op ons geweten
wanneer onze levensstijl afwijkt
van wat het evangelie ons vraagt.
Tik, en blijf tikken,
vooral wanneer wij proberen te ontwijken
wat U van ons verlangt.
Mogen wij in de armen uw gelaat herkennen,
en hen omarmen als onze broeders en zusters.
In uw naam.
Amen.
Geliefde mensen, laten we streven naar een Kerk die werkelijk een vriend van de armen is.
Zegen over deze nieuwe week.
kris
Om mee op weg te gaan
Hoe voel ik me bij de gedachte om meer afstand te doen van mijn materiële bezittingen en deze met de armen te delen?
Deze vraag nodigt je uit om dicht bij je diepere emoties te komen ten aanzien van het idee om materiële bezittingen op te geven en deze te delen met de armen. Sporen deze emoties je aan om eventueel actie te ondernemen?
Wat betekent het voor mij om een bondgenoot van de armen te zijn?
Het risico bestaat, zoals beschreven in de overweging, dat we de armen zien als objecten van onze liefdadigheid. Hen nabij zijn als bondgenoten gaat nog een stap verder. Wat betekent dit voor jou?
'Laten we de oproep van paus Franciscus ter harte nemen, die ons eraan herinnert dat de Kerk alleen trouw kan zijn aan haar missie als zij de vriend van de armen is', schrijft u terecht in uw overweging.
BeantwoordenVerwijderenPaus Franciscus heeft, sinds het begin van zijn pontificaat, de armen altijd centraal gesteld in zijn boodschap en handelen. Hij heeft herhaaldelijk benadrukt dat de Kerk geen ivoren toren moet zijn die ver verwijderd is van de realiteit van de wereld, maar een levend lichaam dat met beide voeten in de modder van het dagelijkse leven staat, waar de noden en zorgen van de meest kwetsbaren worden gedeeld en gehoord.
En het is waar, de Kerk is in haar wezen geroepen om een gemeenschap van liefde en zorg te zijn. De trouw van de Kerk aan haar missie - zoals de paus dat zo juist zegt - kan inderdaad niet anders worden beoordeeld dan aan de hand van haar inzet voor degenen die het meest lijden, die het meest nodig hebben, en die het minst worden gezien door de samenleving.
Dank u Chris dat u dit, vanuit het evangelie van vandaag, zo duidelijk onder de aandacht brengt. Een oproep voor ons allemaal om ons eigen leven onder de loep te nemen.
Ik denk dan aan Vincentius a Paolo die de armen zijn heren en meesters noemde. Er zijn veel armen, niet alleen in materieel opzicht. Er zijn veel mensen die arm zijn in geestelijk opzicht. Ik wil ook aan hen denken, naar hen luisteren en voor hen bidden.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel aan allen om jullie Woorden van Leven !
BeantwoordenVerwijderenZoals de 'rijke jongeling' uit het evangelieverhaal , zoals zoveel heiligen die ons zijn voorgegaan in 'de armen daadwerkelijk te helpen ! Moeder Theresa , Clara , Franciscus al onze goeie Missionarissen én nog zovéel andere medemensen die daadwerkelijk "arme mensen 'bijstaan ! Ook zij die 'arm van Geest zijn helpen beseffen dat we moeten élke dag weer ZIJN Geest in ons moeten laten werken !
Daarvoor bidden en smeken !
Zodat niemand tekort heeft, dat wil niet zeggen dat de ene niet meer zls een andere heeft, op voorwaarde dat de andere niets tekort komt. Zo versta ik dit ?!
BeantwoordenVerwijderen