Maria Tenhemelopneming

HET STRALENDE VISIOEN VAN HOOP
(Bij het feest van Maria's Tenhemelopneming)

Vandaag vieren we het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, een dag vol betekenis en geestelijke diepgang. In de eerste lezing uit het boek Apocalyps krijgen we een sterk visioen voorgeschoteld: een vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten, en een krans van twaalf sterren rond haar hoofd. Ze staat tegenover een grote vuurrode draak, met zeven koppen en tien hoorns, symbool van kwaad en chaos.

Dit visioen raakt aan een werkelijkheid die we ook vandaag de dag zien. De draak, de belichamer van het kwaad, is duidelijk zichtbaar in onze wereld. We zien hem in oorlog, onrecht en uitsluiting. Hij zaait verdeeldheid en dompelt de mensheid onder in ellende. Dit kwaad manifesteert zich ver weg, in de grote wereld, maar ook dichtbij, in onze eigen omgeving en vaak ook in ons eigen hart.

Maar net zoals de draak aanwezig is, zo is ook het reine aanwezig, al is het vaak onzichtbaar. Het is een zachte, tedere stem die ons uitnodigt tot het goede, tot het volgen van de wil van onze Schepper. Net zoals het gebulder van de draak, is ook haar stem te horen in de grote wereld, in onze eigen omgeving, alsook diep in onzelf.

Maria’s Tenhemelopneming is een symbool van de uiteindelijke overwinning van het goede op het kwaad, een visioen van het Nieuwe Jeruzalem, de schitterende glorie van de Allerhoogste.

Toch worden we, net als bij de Hemelvaart van Jezus, geroepen om niet te blijven staren naar dit hemelse visioen. We mogen geen tenten bouwen op de berg Tabor; nee, we moeten de berg af, de wereld in. We worden geroepen om het visioen van de hemel handen en voeten te geven in ons dagelijks leven. Om als zout der aarde Gods licht te verspreiden, zijn vrede uit te dragen, en zijn liefde te belichamen.

Laten we ons toevertrouwen aan Maria, onze Moeder, die - ons brengend in de genade van haar Zoon - áltijd bij ons zal zijn. Moge haar voorbeeld ons inspireren om het goede te zoeken en te doen, en om alzo het kwaad te weerstaan. Mogen we in Christus, met Maria aan onze zijde, werken aan het Nieuwe Jeruzalem, gehoor gevend aan de bede van Jezus: 'Vader, uw wil geschiede op aarde als in de hemel'.

Laten we bidden

Jezus,
moge Maria, onze hemelse Moeder,
ons leiden in uw genade,
en ons steeds nabij zijn
in ons streven naar een wereld
van hoop en verlossing.
Help ons, Heer,
om met haar voorbeeld in ons hart,
Gods wil te volbrengen.
Vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, moge de tenhemelopneming van Maria ons ten diepste inspireren om Gods licht en hoop te verspreiden in deze wereld.
Een zalige hoogdag!
kris


Om mee op weg te gaan

Wat betekenen de lezingen die vandaag in de liturgie worden aangeboden voor mijn persoonlijk leven en spirituele groei?
Deze vraag moedigt je aan om het Woord opnieuw te lezen en te contempleren, en te proberen te begrijpen wat de impact ervan voor jou kan zijn.

Hoe kan ik bijdragen aan het opbouwen van het Nieuwe Jeruzalem?
Deze vraag nodigt je uit het stil te maken in jezelf en biddend na te denken hoe je door je daden en levensstijl kunt bijdragen aan een wereld van vrede en gerechtigheid.

Reacties

  1. Lieve Maria, Vandaag wil ik u van harte proficiat wensen met het mooie feest dat wij mogen vieren, de bekroning van een leven dat ons op zovele terreinen een voorbeeld is. Uw volledige beschikbaarheid, uw dienstbaarheid om te gaan helpen bij Elisabeth, uw voortdurende sterke verbondenheid met de Heer door uw ononderbroken lofzang, uw bijzondere zorg en gebed voor elk van ons, met onze kwaaltjes en zorgen, met onze b(r)oosheid en verdriet, met de gewone dingen waarmee we dagdagelijks bezig zijn. Wil mij en ons helpen om in uw voetspoor te gaan, in de zekerheid dat gij ons steeds dichter bij Jezus zult brengen, de bron van leven en van hoop. Mogen wij ook eens - zoals Gij vandaag - verenigd worden met de heerlijkheid van uw Zoon in de glorie van de Vader en in de liefde van de Geest.
    Aan allen die vandaag moederdag vieren: een hartelijke proficiat en voor iedereen een zalige hoogdag gewenst!
    Wivina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. één met uw gebed Wivina, zo mooi verwoord!
      Madeleine

      Verwijderen
  2. Hoe leg ik mijn kinderen dit RK feest uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aan alle moeders op deze Mariadag " gelukkige moederkensdag" 🎶🎻💐🥂

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten