zondag 21 door het jaar

VOLGEN OF VERLATEN ?
(Bij Joh 6, 60-69)

'Willen jullie soms ook weggaan?' Deze vraag, die Jezus aan zijn leerlingen stelde, wordt vandaag ook aan ons gesteld.

In de wereld van vandaag zien we dat velen de boodschap van Jezus niet omarmen. De gevolgen hiervan zijn duidelijk zichtbaar in vele vormen van conflict, armoede, ongelijkheid en het lijden van talloze mensen. Deze wereldwijde problemen weerspiegelen vaak de innerlijke strijd die we zelf ervaren. We staan voortdurend voor de keuze of we ons laten meeslepen door een wereld die vaak gericht is op eigenbelang, macht, rijkdom en prestige, of dat we ons schenken aan Christus, die ons door onze toewijding aan Hem een leven van liefde en paasvreugde kan en zal schenken.

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens de neiging om weg te lopen. Maar de vraag is: willen we werkelijk het pad van liefde, waarheid en gerechtigheid verlaten? We verlangen allemaal toch naar de volheid van leven die enkel Christus bieden kan? Diep vanbinnen weten we dat. We hunkeren er zelfs naar. En toch die innerlijke strijd.

Laten we kijken naar Petrus en zijn getuigenis: 'Naar wie zouden we moeten gaan, Heer? U spreekt woorden die eeuwig leven geven.' Dit is niet zomaar een oppervlakkige uitspraak, een vluchtige belijdenis. Het weerspiegelt een diepgaande toewijding aan Christus en een authentieke relatie met Hem. Het betekent dat we Hem toelaten om het hart van ons leven te worden, iets wat een wereld van verschil maakt in vergelijking met een leven zonder Hem.

Het mooie aan deze keuze is dat ze ons aanzet tot engagement. De Kerk – en dus ook ieder van ons – is geroepen om de vervulling die Christus biedt in onze wereld aanwezig te brengen. En wel als missie, als zending.

In deze benadrukt paus Franciscus vaak dat we ons vooral moeten richten op de armen en mensen in de marge van de samenleving, en dat onze geloofsgetuigenis zich moet vertalen in concrete daden van solidariteit en barmhartigheid. Hij roept ons op om de vreugde van het evangelie niet alleen in woorden, maar ook in daden te tonen, door oprechte zorg en medemenselijkheid.
Zo kunnen we, met Gods genade, een bron van hoop en vernieuwing zijn, in de wereld waartoe we gezonden zijn.

'Willen jullie soms ook weggaan?' Een vraag die Jezus aan ieder van ons stelt. Neem jezelf ernstig, en antwoord klaar en duidelijk. Vrede wacht je op.

Laten we bidden

Heer Jezus,
ook aan ons vraagt U:
'Willen jullie soms ook weggaan?'
Moge de heilige Geest
ons van binnenuit bewegen
om te kiezen voor U.
Mogen we alzo uw vrede dragen
en uitdragen in deze wereld
waartoe U ons zendt.
Vandaag, en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, moge jouw keuze voor de Heer de wereld verlichting en vrede brengen.
Een gezegende zondag,
kris


Om mee op weg te gaan

'Wil jij soms ook weggaan?’ Deze vraag stelt Jezus ook aan mij. Erken ik diep van binnen dat ik af en toe de neiging heb om mij van Jezus te verwijderen?

Deze zelfreflectie heeft als doel om dieper te onderzoeken welke specifieke oorzaken of triggers mijn twijfels en verlangen om weg te gaan aanwakkeren. Door te begrijpen welke emoties en externe omstandigheden bijdragen aan mijn innerlijke strijd, kan ik gerichter werken aan het aanpakken van deze uitdagingen en een sterker fundament voor mijn geloof leggen.

In welke mate krijgt het gebed hier zijn plaats?

Reacties

  1. Goedemorgen, graag volg ik Jezus pad, heb het wel moeilijk met het aspect lijden dat van ons gevraagd wordt. Door dit pad te volgen komt er al genoeg op onze boterham ( gezien de mentaliteit die nu heerst)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Anoniem,
      pijn heeft vele gezichten heeft. Je hebt pijn als gevolg van onrecht en je hebt 'pijn' of 'offer' dat je aangaat in het licht van de liefde. In beide pijnen is God aanwezig. In de ene lijdt Hij mee, in de andere leidt Hij.
      In beide pijnen mogen we dus Christus ontmoeten, wat in beide gevallen vruchtbaarheid kan betekenen. Vanuit de eerste pijn kan je vergeven, werken aan verzoening, anderen bijstaan. In de tweede pijn volg je gewoon de liefde richting Pasen.
      Moge de Heer je stuwende kracht zijn, van binnenuit; want door Hem ben je bewoond.
      Mooie zondag, kris

      Verwijderen
    2. Wat u schrijft over de tweede pijn, begrijp ik u niet zo goed. Sorry kan u dat proberen op een andere manier te verwoorden. Ik zou het graag verstaan. Dank u

      Verwijderen
  2. Het rare is wel de mens loopt altijd weg om voor zichzelf (drug ) oplossingen te vinden, een uitweg te vinden, maar die leiden zeker niet naar eeuwig leven. De oplossing voor de mensheid is er al , is dat niet wat Petrus zei ? . Luister wie horen wil. Een gezegende zondag.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten