donderdag in week 18 door het jaar

SLEUTELDRAGERS
(Bij Mt 16, 19a)

Jezus zegt tot Petrus: 'Ik zal je de sleutels van het koninkrijk van de hemel geven.' Eerder noemt Hij Petrus de rots waarop zijn kerk gebouwd zal worden, een krachtige metafoor die vaak terecht in verband wordt gebracht met het pausambt, het zogenaamde Petrusambt. Deze symbolische rots biedt een fundament waarop wij mogen bouwen, mits de ambtsdrager een ware volgeling is van de Heer – dienend, barmhartig en voortdurend verwijzend naar God die ons oproept liefhebbende mensen te zijn, in navolging van Christus.

Maar Petrus krijgt dus ook de sleutels van de hemel. Het volksgeloof plaatst hem vaak aan de hemelpoort, beslissend wie er wel of niet binnen mag. Echter, deze sleutels dragen een diepere betekenis dan enkel de toegang tot de hemel bewaken. Ze zijn een symbool voor de verantwoordelijkheid en de macht om te openen wat gesloten is, om te ontsluiten wat verborgen blijft.

In zekere zin zijn we allemaal sleuteldragers in het koninkrijk van God.

Vaak denken we snel dat sleutels bedoeld zijn om deuren op slot te draaien en te houden, om dingen veilig achter 'slot en grendel' te bewaren. Hierdoor vergeten we soms dat sleutels ook dienen om te openen. Als volgelingen van Christus zijn we vooral geroepen om deuren te openen – zowel letterlijk als figuurlijk.

Kerken zijn huizen van God op aarde, plekken van samenkomst, gebed en gemeenschap. Het openen van kerkdeuren betekent meer dan de fysieke handeling van een slot ontgrendelen. Het staat symbool voor gastvrijheid, toegankelijkheid en het uitnodigen van mensen om deel te nemen aan het leven van de gemeenschap. Een kerk moet een open plek zijn waar iedereen, ongeacht achtergrond of levenspad, welkom is en zich geliefd kan voelen.

Het koninkrijk van God is niet slechts een toekomstige belofte maar een huidige werkelijkheid die we kunnen ervaren in ons dagelijks leven. Sleuteldragers hebben de taak om dit rijk zichtbaar te maken door daden van liefde, gerechtigheid en barmhartigheid. Door anderen te helpen, voor de zwakken op te komen en rechtvaardigheid na te streven, openen we de poorten naar een wereld waar Gods wil geschiedt.

In een tijd waarin individualisme vaak de boventoon voert, worden we geroepen om onze harten te ontgrendelen voor elkaar. Ware gemeenschap en verbinding ontstaan wanneer we onze muren laten zakken en bereid zijn elkaar werkelijk te zien als kinderen van de Vader. Het openen van harten vraagt moed en kwetsbaarheid, maar het brengt ons dichter bij elkaar en bij God.

Gastvrijheid is een kernwaarde in het christendom. Het openen van onze huizen en harten voor anderen betekent dat we ruimte maken in ons leven voor de ander. Dit kan door een maaltijd te delen, een luisterend oor te bieden of simpelweg aanwezig te zijn. Door dit te doen, weerspiegelen we de liefde van Christus die ons oproept om onze naasten lief te hebben.

Elke sleutel die we ontvangen van God is een uitnodiging tot dienstbaarheid. Het is een oproep om deuren te openen – voor onszelf en voor anderen – en zo de weg naar Gods liefde en genade te ontsluiten. Door deze roeping te omarmen, bouwen we aan een wereld waar het koninkrijk van God zichtbaar wordt in onze daden en relaties. Laten we dus de sleutels die ons gegeven zijn met vreugde en toewijding gebruiken, in de wetenschap dat elke goede deur die we openen ons dichter bij Gods hart brengt.

Laten we bidden

Goede God,
wij danken U voor de sleutels die U ons toevertrouwt, sleutels om deuren te openen en harten te verbinden. Help ons om altijd gastvrij te zijn, om uw gerechtigheid na te streven, en om elkaars lasten te dragen. Laat ons de moed vinden om muren af te breken en oprechte gemeenschap te zoeken. Moge onze daden uw liefde weerspiegelen en uw koninkrijk hier op aarde zichtbaar maken.
In Jezus’ naam.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we vandaag als sleuteldragers van Gods koninkrijk de deuren openen die leiden tot liefde in Christus. Moge onze harten zich openstellen voor de vreugde van het dienen én het ervaren van het volle leven dat we in Hem zullen vinden.
Een gezegende dag vol betekenis en verbondenheid!
Van harte, kris


Om mee op weg te gaan

Hoe kan ik vandaag de deur naar Gods liefde openen voor anderen?

Reacties

  1. De anderen zouden vandaag in mij iets moeten zien dat op Jezus gelijkt, dat aan Jezus herinnert. De Kerk is gebouwd op deze ene belijdenis, op dit ene geloof: dat Jezus de Christus is, de Zoon van de levende God. Petrus heeft dat mooi beleden, maar het kwam niet van hem. Het kwam van de hemelse Vader die aan Petrus Zijn Zoon echt leerde kennen. Ook wij kunnen Jezus maar kennen als de Vader Hem aan ons openbaart. En hier gaat het niet om 'bewijzen', maar om een zich toevertrouwen aan Jezus van wie we voelen: 'Die mens is van God'. Het is een niet meer anders kunnen dan zich overgeven aan wat de Vader ons schenkt: Zijn liefste Zoon. 'Ik leg mijn ziel in Uw handen, ik geef ze aan U, mijn God, met heel de liefde van mijn hart, omdat ik U bemin, omdat het voor mij een noodzaak is van liefde mij te geven, mij zonder voorbehoud op U te verlaten, want Gij zijt mijn Vader' (Charles de Foucauld). Dat is geen wetenschap die ik zelf opbouw door het mysterie van de werkelijkheid te ontrafelen, het is een ontvangen in het diepste van mijn ziel van wat God mij geeft. En dat diepste is Zijn Zoon, mijn Heer Jezus Christus, zonder wie ik niet meer kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Kris en Priester Daniël! Met enkele medebroers en zussen openen en sluiten we de kerkdeur! Doen de verlichting aan en uit . Ik vind dat zaligvooral in de morgen ! Degeur ,het groot Kruisbeeld ,het mooi wit Mariabeeldd met het Kind Jezus ! Dat alles opent mijn hart om Hem a te volgen en mijn hart te openen voor Hem en allen die ik ontmoet die dag !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kris, wat een mooi beeld, en oproep, om sleuteldragers te zijn.
    Een beeld om mee op weg te gaan.
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ten diepste dragen wij allen Gods enige zoon, dragen wij allen Christus in ons die ons leven is. moge Hij ook onze weg en waarheid zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij dragen sleutels, elk een licht,
    Dat deuren opent in Gods zicht.
    Waar liefde stroomt en hoop ontvlamt,
    Wordt ieder hart door Hem omarmd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een prachtige roeping, Ria, Stefaan en alle anderen. Jezus in ons dragen en dan naar de mensen gaan om hun harten te openen voor die wondere aanwezigheid ook in hen. Niet met veel woorden, maar gewoon door er voor hen te zijn...

      Verwijderen

Een reactie posten