29 aug - Marteldood Joh de Doper

MANIPULATIE DOORSTAAN IN CHRISTUS
(bij de gedachtenis van de marteldood van Johannes de Doper)

Vandaag gedenken we de marteldood van Johannes de Doper, wat een gelegenheid biedt om na te denken over de krachten die ons beïnvloeden en de zwakheden die zich kunnen openbaren wanneer ons hart niet stevig gegrond is in de liefde van Christus.

Het verhaal van Johannes de Doper en Herodes is een mooi voorbeeld van hoe manipulatie en zwakte hand in hand kunnen gaan. Herodes erkende Johannes als een rechtvaardig en heilig man, maar zijn karakter was kwetsbaar voor de invloed van anderen. Herodias wist precies hoe ze Herodes kon manipuleren door haar dochter te laten dansen op zijn feest. Herodes, door zijn trots en de druk van de menigte, kon niet terugkrabbelen op zijn belofte. Zijn zwakheid, gevoed door de angst om gezichtsverlies te lijden, leidde uiteindelijk tot een gruwelijke daad.

Dit verhaal leert ons over de invloed van manipulatie en de kwetsbaarheid van een hart dat niet stevig geworteld is in de liefde en de wijsheid van God. Herodes liet zich leiden door externe druk en interne zwakheden, waardoor hij het juiste niet kon doen, zelfs als hij wist wat dat was. Hij stelde de verwachtingen van anderen boven zijn eigen morele overtuigingen en veronachtzaamde het leven van een onschuldige.

De vraag die wij onszelf moeten stellen, is hoe wij onszelf kunnen beschermen tegen zulke manipulaties en eigen zwakheden. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze keuzes geworteld zijn en blijven in een diep en verankerd geloof in God, in plaats van beïnvloed door externe druk of interne twijfels?

Het antwoord ligt in het verdiepen van onze relatie met Christus en het zoeken naar zijn leiding in alle omstandigheden. Door ons hart en onze gedachten op Hem te richten, kunnen we de kracht vinden om standvastig te blijven, ook onder externe druk.
Niemand beweert dat dit vanzelfsprekend is. Zwakte of beïnvloedbaarheid zijn vaak het resultaat van een verleden waar we van moeten genezen. Professionele hulpverleners kunnen hierbij waardevolle steun bieden. Maar laten we ook onze relatie met Christus niet vergeten. Of een combinatie van beiden.

Dagelijks gebed versterkt onze relatie met God, die ons van binnenuit kan en zal genezen van onze zwaktes. In zijn genade kan Hij ons sterken in onze persoonlijkheid en de keuzes die we maken. Hierbij is het van groot belang om je hart te openen voor zijn helende liefde en je door Christus te laten aanraken.

Moraal van het verhaal is dat een sterke relatie met God ons kan beschermen tegen manipulaties en eigen zwakheden. Door Gods genade te omarmen en ons hart te openen voor zijn helende liefde in Christus, zullen we de kracht vinden om standvastige keuzes te maken, ook onder externe druk.

Deze genezing is geen momentopname. Het groeit doorheen de jaren. Het is een proces van vallen en opstaan. Maar het leidt wel tot innerlijke groei én veerkracht in onszelf. Laten we ons geven aan de Heer.

Laten we bidden

Heer Jezus,
wij vragen wij U
om ons te beschermen
tegen manipulatie van buitenaf
en eigen zwakte.
Versterk ons geloof
en laat uw liefde ons hart vullen.
Geef ons de kracht om standvastig te blijven
en uw wijsheid te volgen
onder alle omstandigheden.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, laten we sterk staan in onszelf en onze keuzes maken vanuit een diepgeworteld geloof in God.
Een gezegende donderdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Zijn er specifieke mensen of situaties die je regelmatig uit innerlijke balans brengen? Zie je dit als onoverkomelijk, of beschouw je de vaststelling als een kans voor geestelijke groei en verdieping van je relatie met God? Hoe zou je dat aanpakken?

Het komt voor dat ons handelen niet in overeenstemming is met onze christelijke waarden. Wat veroorzaakt deze storing? Zijn het externe factoren of interne worstelingen? Krijgt God een plaats in dit innerlijke gevecht?

Reacties

  1. Er komt een tijd dat de mensen de heilzame leer niet meer verdragen, maar leraren om zich heen verzamelen die aan hun verlangens tegemoetkomen en hun naar de mond praten. Ze zullen niet meer naar de waarheid luisteren, maar naar verzinsels. Jij echter moet in alles nuchter zijn,. je lijden aanvaarden, je werk als verkondiger van het evangelie doen en je dienende taak vervullen. JE LIJDEN AANVAARDEN. Dit begrijp ik niet zo best, ik dacht dat we de vreugde moesten uitstralen!!!!?????

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, onze roeping als christen is om drager en uitdrager te zijn van Gods paasvreugde.
      Maar soms zijn de consequenties van ons christenzijn niet altijd zo vreugdevol. Kiezen voor God is vaak het kruis ondergaan. In die zin kunnen we om het kruis niet heen, en zullen we dus dit 'lijden' moeten aanvaarden, als een logisch gevolg van onze keuze voor het evangelie.

      Verwijderen
  2. Here we bidden dat wij niet komen onder invloed van manipulatie of dingen doen ut eigenbelang om te manipuleren,. Here we brengen elk eigenbelang bij U, wilt U onze Bevrijder en GeneesHeer zijn. Leer ons om goede keuzes te maken die U welgevallig zijn. Help ons vandaag, dank U dat U ons hoort en verhoort als wij bij U komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten