zondag 22 door het jaar B

HET HART ALS BRON VAN GOED EN KWAAD

Onderstaande overweging is geïnspireerd door aartsbisschop Vincenzo Paglia, zoals weergegeven in 'Het Woord van God elke dag - 2024', uitgegeven bij Halewijn.

Niets dat geschapen is, is ongeschikt voor God; niets is onrein. De onreinheid zit namelijk niet in de dingen zelf, maar in het hart van de mens. 'Niets dat van buitenaf in de mens komt, kan hem onrein maken; het zijn de dingen die uit de mens naar buiten komen die hem onrein maken. Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen slechte gedachten, ontucht, diefstal, moord, overspel, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, laster, hoogmoed, dwaasheid; al deze slechte dingen komen van binnenuit, en die maken de mens onrein.'

Jezus bedoelt dat het kwaad niet toevallig ontstaat of het resultaat is van een blind noodlot. Het kwaad heeft zijn voedingsbodem in het hart en wordt gecultiveerd door de mensen. Iedereen is een bewerker van zijn eigen hart, waar kleine of grote hoeveelheden onkruid groeien die zijn eigen leven en dat van anderen vergiftigen.

Wij mensen zijn verantwoordelijk voor de bitterheid van deze wereld: de een meer, de ander minder, maar niemand kan zich vrijpleiten. Daarom moeten we vanuit ons hart beginnen met het uitroeien van het kwaad in deze wereld. Uit het hart kunnen vruchten van solidariteit, vriendschap, geduld, nederigheid, medelijden, barmhartigheid en vergeving voortkomen. De weg naar die vruchten lezen we in het evangelie, dat aan ons is voorgelezen en in ons hart is neergelegd. waar van Jokobus ons vandaag zegt: 'Aanvaard de boodschap die in u is geplant en die u kan redden. Vergis u niet: alleen horen is niet genoeg; u moet wat u gehoord hebt ook doen.' Niet mis te verstane woorden.

Laten we bidden

Heer Jezus,
geef ons de moed om het kwaad in onszelf
en de wereld aan te pakken.
Vervul ons met uw vrede en wijsheid.
Om deze genade bidden wij voor onszelf
en de hele mensheid.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge je hart vandaag, door Christus' inwoning, een bron van vreugde zijn en je handelingen een spiegel van Gods liefde.
Geniet ondertussen van het mooie weer!
Van harte, kris


Om mee op weg te gaan

Neem een moment om stil te staan bij je innerlijke leven.
Wat leeft er aan licht en donker in je hart, en hoe beïnvloeden deze gevoelens je handelen naar anderen toe? Onthoud dat ware verandering begint bij jezelf en je geworteld zijn in Christus. Wees eerlijk tegenover jezelf over de 'onkruiden' die je in je hart vindt en overweeg hoe je daarmee kunt omgaan. Denk na over manieren om het licht in je hart te laten groeien. Kies ervoor om vanuit een zuiver hart te handelen, zodat je een weerspiegeling kunt zijn van Gods liefde voor de mensheid.

Reacties