dinsdag in week 21 door het jaar

STANDVASTIG
(Bij 2 Tes 2, 1-3a + 14-17 / ps 96)

Beste mensen, hoe vaak komt het niet voor dat we iets verkeerd verstaan? Niet alleen omdat onze oren, bij het ouder worden minder goed functioneren, maar ook omdat we te snel conclusies trekken en er onze eigen invulling aan geven die niet overeenkomt met de bedoeling van wat gezegd is. Vandaag maken we zoiets mee in de christengemeente van Tessolanica, een Noord-Griekse havenstadje.

We lezen uit de tweede brief hoe woorden uit zijn eerdere verkondiging over de wederkomst van Christus, dat geloof in die wederkomst erg verslapt is. Dit omdat ze die al eerder verwacht hadden. Bovendien was er tegenwerking van de Joden, en hadden de mensen het er moeilijk mee om trouw te blijven aan hetgeen Paulus had verteld. Er is Paulus ter ore gekomen dat de Tessalonicensen zich niet meer zo bekommeren om die wederkomst en het daarom maar wat af laten weten. Paulus roept op tot herbezinning.

Laat u door niemand misleiden, op geen enkele manier. (vers 3). Wees standvastig broeders en zusters, en blijf bij de traditie waarin u door ons onderwezen bent, in woord of geschrift. (vers 15)

Herkennen we daar iets van in ons eigen leven? Je bent enthousiast aan een nieuwe taak begonnen, maar in de loop van de tijd, ben je eraan gewend en verlies je het vuur van het begin.  Mogelijk ontstaan er wat problemen in de relaties met collega’s, misschien zelfs conflicten onderling. Of je ontdekt dat er te veel van je verwacht wordt, of dat het werk wat jij te doen hebt eigenlijk te veel is voor jou, of niet goed verdeeld over de andere collega’s.
Dan is de verleiding groot, om jouw taak ook niet zo hoog meer op te vatten. Zoek een voorbeeld in je eigen leven.

Zo kan het gaan met gewone taken, maar ook met je gelovig staan in het leven. Je binding met de Heer, je trouw aan zijn Woord. Paulus die een enthousiaste prediker was en is heeft ons vandaag iets te zeggen. Laat je niets wijs maken, blijf trouw aan je oorspronkelijke bezieling. Standvastig betekent, stevig blijven staan, je niet laten omwaaien door de eerste beste storm of hevige tegenwind.

In vers 16 wordt verteld dat we dit proces niet alleen hoeven door te maken, maar dat Jezus Christus en God onze Vader altijd achter ons zullen staan met hun genade en blijvende steun. Ook de Vader en Jezus zijn stand-vastig., een voorbeeld voor ons. Moge dat een stimulans zijn om in zwakke tijden, ons te sterken met die sublieme achtergrond van hun nabije liefde!

Vandaag wordt ook de heilige Monica, de moeder van Augustinus herdacht.  Een zeer standvastige vrouw was Monica, die veel voor Augustinus gebeden heeft, maar in haar eigen leven ook flink wat te verwerken heeft gehad! Onder andere huiselijk geweld, en veel verdriet om Augustinus die haar aanvankelijk veel zorgen heeft gebaard. Door haar standvastig gebed, en natuurlijk allereerst met de genade Gods, is het met Augustinus goed gekomen. Ook met haar heidense man die tot bekering is gekomen.

In psalm 96 worden we aangemoedigd om te zingen over de grote dingen die God aan ons gedaan heeft. Danken met psalmen is zoiets moois. Je drukt je zingend soms nog beter uit, omdat de melodie meespreekt. ‘Zingen is dubbel bidden’. Men zegt weleens dat die uitspraak van Augustinus zou komen.

Laten we bidden met ps 96

Zing voor de Heer een nieuw lied,
zing voor de Heer, heel de aarde.
Zing voor de Heer, prijs zijn naam,
verkondig van dag tot dag dat Hij ons redt.

Maak aan alle volken zijn majesteit bekend,
aan alle naties zijn wonderdagen.
Laat de hemel verheugd zijn, de aarde juichen,
de zee bruisen, met alles wat daar leeft.

Laat het veld verblijd zijn en alles wat daar groeit,
laten alle bomen jubelen.
Amen

Beste mensen, we zijn met elkaar elke dag op weg. De woorden uit de Schrift worden ons elke dag aangereikt. Laat je hart zingen vol dankbaarheid.
Ricky


Om mee op weg te gaan

Hoe standvastig ben je als je iets echt vanuit je hart beleeft?

Zijn de omstandigheden waarin je leeft daar mede verantwoordelijk voor in de mate waarin je  standvastig  kunt zijn? Merk je aan jezelf dat je erdoor bepaald wordt? En hoe ga je er dan mee om?

Heeft dat met je motivatie te maken? Wat betekent trouw in dat opzicht?

Reacties

  1. Kiezen is verliezen, zeggen ze in deze tijd. Ik denk dat kiezen zeer belangrijk is , het maakt je juist vrij , kiezen is duidelijkheid scheppen voor jezelf en voor je omgeving. God gaf ons de vrije wil om te kunnen kiezen, als we dan standvastig kiezen voor Hem, wat kunnen we dan verliezen ?.
    Een gezegende dag toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten