maandag in week 18 door het jaar

EEN LEVENGEVENDE OPDRACHT
(Bij Mat 14, 13-21)

Alvorens Jezus enkele broden en vissen vermenigvuldigde zodat iedereen voldoende te eten had, zei Hij eerst tot zijn leerlingen: ‘Geven jullie hen maar te eten’.

Wij hebben de Heer nodig om elkaar tot voedsel te zijn, maar Hij heeft evenzeer ons nodig om Hem tot voedsel voor de wereld te laten zijn. Deze niet mis te verstane opdracht die de Heer aan zijn leerlingen gaf, mogen we ook aan onszelf richten. Het is een opdracht voor de Kerk, voor iedere gedoopte, voor ieder die zich christen weet.

De Heer heeft ons nodig! Hij roept ons. Hij vraagt ons zijn voedsel uit te delen in deze wereld. Hij vraagt ons instrument te zijn van Gods goedheid. En het blijft waar: het is de Heer – en Hij alleen – die de diepste spirit is van het uitdragen van Gods liefde. Maar Hij heeft ons nodig. Hij vraagt ons in zijn dienst. Het is een opdracht die Hij dagelijks in ons hart legt.

De opdracht om de broden en de vissen, waarover het evangelie vandaag spreekt, uit te delen, mogen we zowel letterlijk als spiritueel interpreteren.
Letterlijk: miljoenen mensen hebben nog steeds honger en leven in extreme armoede. Godgeklaagd! De Kerk zou op de barricade moeten staan om dit onrecht aan te klagen en daadwerkelijk te bestrijden, zowel ver weg als in onze eigen streken.
Maar ook spiritueel: wie wil zien en horen, zal vaststellen dat er onder de mensen vandaag een geweldige dorst leeft naar spiritualiteit, zowel op het vlak van religiositeit als van puur humane zingeving. Vanuit de rijkdom van de Kerk – ons door de Heer gegeven – kunnen en moeten we een antwoord geven op de vele diepe levensvragen die de samenleving, en elke mens individueel, zich stelt. Door warme vriendschapsbanden aan te knopen en het ‘goede gesprek’ te voeren, kan de Kerk – wat dit betreft – heel betekenisvol aanwezig zijn in de wereld.

Naar de Mis gaan is goed en nodig. Maar willen we eucharistische mensen zijn – waartoe de Mis oproept – zullen we ‘gevend’ in de wereld moeten staan, ons bewust zijnde dat de Heer ons daartoe de opdracht geeft: ‘Geven jullie hen maar te eten’.

Laten we dit doen als een blijde gemeenschap, als christenen die fris en dankbaar in het leven staan, diep verbonden met elkaar in de Heer.

Laten we bidden

Vader,
moge uw Geest ons aanzetten
tot mensen die uw liefde uitdragen
door zowel materieel als spiritueel
de naaste bij te staan.
Moge Jezus, onze Broeder en Heer,
hierbij het levend Hart zijn.
In zijn naam.
Amen.

Zegen over deze nieuwe week.
Van harte, kris


Om mee op weg te gaan

God spreekt iedere mens aan en nodigt hem of haar uit zijn goedheid uit te dragen. Hoe ervaar ik dat?

Voel ik mij, vanuit mijn gebedsleven, zo verbonden met de Heer, dat ik niet anders kan dan mijn naaste dienen?

Reacties

  1. Twee suggesties bij de lezing en het commentaar van vandaag:
    1. Als ik het evangelie van de broodvermenigvuldiging lees, denk ik spontaan aan het project waar ik in Vlaanderen al vele jaren mijn schouders onder zet: Mary's Meals. Ontstaan in Schotland als eenmalig hulpproject tijdens de oorlog in Bosniƫ-Herzegovina, groeide dit uit tot een wereldwijde beweging met als doel kinderen in armoede op school een maaltijd te bezorgen. Gestart in 2002 met 200 kinderen, krijgen vandaag 2,4 miljoen (!) kinderen elke dag een maaltijd op school. Meer weten : zie www.marysmeals.be of www.marysmeals.org
    2. Wil je een vreugdevolle blijde gemeenschap aan het werk zien, verzameld rond de Heer, ga dan even naar marytv, de site van Medjugorje waar momenteel het jongerenfestival plaats vindt (van 1 tot 6 augustus). Wat een enthousiasme, wat een massa jongeren zijn daar samen om te bidden, te vieren, te biechten, te zingen en te dansen en gemeenschap te vormen. Soms denk ik als ik beelden zie van andere zomerfestivals... ook daar zou de 'spirit' van de Heer zo welkom zijn... en een diepe leegte vullen bij zovele jonge mensen. Bidden dat ook zij de liefde van de Heer mogen leren kennen, dat vind ik een mooie dagelijkse opdracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeer in de dagelijkse ontmoetingen tijd te maken voor de andere, door te luisteren... Ik voel dat mensen gemakkelijk over hun zorgen/levensvragen... vertellen tegen mij. Misschien is het daar/dat wat God van mij verlangt. Telkens opnieuw ervaar ik dit als iets moois, zingevend...
    Mijn naaste dienen... ok, tijd maken voor anderen. Soms ben ik wel moe en wil ik ook even tijd voor mezelf. Ik veronderstel dat de 2 opgaven belangrijk zijn. Zorg dragen voor jezelf en zorg dragen voor de anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is een probleem waar ik mijn hele leven al mee worstel. Tot hoever mag/moet ik gaan. Soms geef ik mijzelf leeg en dan moet ik wel terug. Maar het is heel fijn om in deze tijd waar iedereen zo haastig en druk is een luisterend oor te geven.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat we inderdaad onze grenzen moeten/mogen bewaken. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je nog mentaal fitter/beter voor anderen zorgen... denk ik.

      Verwijderen

Een reactie posten