woensdag in week 21 door het jaar

AUTHENTICITEIT VERSUS SCHIJN
(Bij Matteüs 23, 27-32)

Opnieuw spreekt Jezus scherpe woorden tot de schriftgeleerden en farizeeën. Vandaag vergelijkt Hij hen met witgepleisterde graven: aan de buitenkant mooi en verzorgd, maar vanbinnen vol doodsbeenderen en onreinheden; een krachtige waarschuwing tegen een leven dat zich richt op uiterlijke schijn, terwijl het innerlijk ontbreekt aan oprechtheid en rechtvaardigheid.

Kijken we eens naar ons eigen gedrag. Wat is de diepere motivatie achter onze wijze van doen? Vaak zoeken we goedkeuring en waardering van anderen. We willen bewondering en applaus, en laten ons veelal leiden door wat anderen van ons denken. In onze pogingen om indruk te maken, kunnen we onszelf verliezen in uiterlijk vertoon en verwaarlozen wat werkelijk telt.

Jezus roept ons op om onze focus te verleggen naar een diepere innerlijke waarachtigheid. Het gaat niet om de schijn die we ophouden, maar om de oprechtheid van ons hart, ons geworteld zijn in God en de echtheid van onze intenties. Dit evangelie nodigt ons uit om te reflecteren op de vraag of onze daden écht zijn, of dat ze alleen maar zijn bedoeld om lof en erkenning van anderen te ontvangen.

Mogen we de kracht vinden om ons los te maken van de behoefte aan extern applaus en ons in plaats daarvan te richten op een oprecht en authentiek leven dat God verheerlijkt. Laten we ons hart openen voor Gods leiding en ons leven laten sturen door de innerlijke oprechtheid die voortkomt uit een zuivere en warme relatie met Christus.

Laten we bidden

Heer Jezus,
wij komen voor U in oprechtheid en nederigheid. We erkennen de neiging in ons om te streven naar uiterlijk vertoon en goedkeuring van anderen, in plaats van te zoeken naar ware innerlijke oprechtheid. Help ons om de schijn te laten varen en ons te richten op wat werkelijk telt: een oprecht en authentiek leven in uw aanwezigheid. Geef ons de kracht om los te laten van wat anderen van ons denken en ons hart volledig te openen voor uw leiding en liefde. Leid ons op het pad van echtheid en wie wij werkelijk zijn in U.
Vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, moge deze dag ons inspireren om voorbij de schijn te kijken en te streven naar oprechtheid in ons hart. 
Een mooie woensdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Neem vandaag eens de tijd om na te gaan hoe je uiterlijk gedrag zich verhoudt tot je innerlijke zelf.
Komt je handelen voort uit een oprecht en zuiver hart, geleid door Christus, of ben je vaak bezig met hoe anderen je zien en probeer je vooral 'goed' over te komen?
Wat zijn je persoonlijke valkuilen in deze?
Hoe kun je meer oprechtheid bereiken in alles wat je doet?

Reacties

  1. Het is soms moeilijk om uit elkaar te houden of iets oprecht gemeend is van binnenuit. Ik kan blij worden van een compliment. Dat geeft moed om door te gaan. Soms doe ik iets om een vertrouwensband te kweken met iemand. Ik denk dat ik het van nature in mij heb om iemand een plezier te doen maar ik vraag me dan niet af of het innerlijke oprechtheid is. Maar natuurlijk zal ik proberen om eerlijk te zijn en niets te doen wat een ander zal krenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk daar al lang over na en tracht zoveel mogelijk goed te doen zonder verwachting van iets terug te krijgen,
    MET het gezegde van Jezus ,uw rechterhand hoeft niet te weten wat uw linkerhand doet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten