zondag 19 door het jaar B

ZALIGE EENWORDING
(Bij Joh 6, 41-51)

'Ik ben het brood dat leven geeft,' zegt Jezus ons vandaag. Deze uitspraak omhelst veel meer dan enkel het sacrament van de eucharistie; het opent de deur naar het allesomvattend mysterie van Christus' aanwezigheid en de levenschenkende kracht die Hij ons biedt.
Vandaag willen we echter specifiek stilstaan bij de eucharistie en hoe deze heilige viering ons uitnodigt tot een persoonlijke en gemeenschappelijke verbondenheid met Christus.

De eucharistie is niet slechts een ritueel, maar een uitnodiging tot een diepe ervaring van Christus in ons leven. Het ontvangen van het brood en de wijn is veel meer dan een symbolische daad; het is een werkelijke ontmoeting met Christus zelf. Daarom moeten we dit sacrament niet enkel met ons verstand ontvangen, maar vooral met ons hart, in een diep en sterk geloof, en een geest van toewijding.

Het is belangrijk dat we de eucharistie benaderen in de gloed van de heilige Geest. Hij is het immers die ons niet enkel het verlangen zal schenken de eucharistie te ontvangen, maar Hij zal ons ook in die gesteltenis brengen dat we de Heer met volle toewijding kunnen ontvangen.

Het belang van persoonlijke toewijding aan de eucharistie kan niet genoeg worden benadrukt. Wanneer wij ons hart openstellen voor dit gebeuren, ontvangen wij de genade die ons in staat stelt om ons werkelijk met Christus te (laten) verenigen, waar Hij ons zal omvormen tot zijn liefde.

Deze persoonlijke toewijding maakt ons tot 'eucharistische mensen.' Het betekent dat wij de liefde en genade die wij ontvangen, belichamen in ons dagelijks leven. Christus roept ons op om zijn liefde te weerspiegelen door empathie en daadwerkelijke naastenliefde. Onze deelname aan de eucharistie vormt ons en moedigt ons aan om deze waarden actief te beleven, en wel vanuit onze innige verbondenheid met de Heer.

De eucharistie verenigt ons niet alleen individueel met Christus, maar creëert ook een gemeenschap van gelovigen. Samen ontvangen wij de genade die ons tot één lichaam in Christus maakt. Deze gemeenschap - de Kerk - versterkt ons in ons geloof en ondersteunt ons in onze roeping om de liefde van Christus in de wereld te brengen.

Laten wij de eucharistie met een open hart benaderen, ons volledig toewijdend aan de ontmoeting met Christus. Laat ons niet alleen begrijpen met ons verstand, maar vooral ervaren met ons hart wat het betekent om het 'brood van het leven' te ontvangen. Mogen wij door deze sacramentele ervaring worden gevormd naar het beeld van Christus en mogen wij de vruchten van deze diepe verbondenheid uitstralen in ons dagelijks leven.

Laten we bidden

Liefdevolle God,
U die ons in het mysterie van de eucharistie uitnodigt tot een ware ontmoeting met Christus, we bidden dat ons hart steeds meer geopend mag zijn voor deze genade. Schenk ons de bereidheid om deze heilige gave met diepe toewijding en geloof te ontvangen. Laat ons door dit sacrament groeien in verbondenheid met Christus en elkaar, zodat wij, vervuld van zijn liefde, uw licht mogen zijn in deze wereld.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laten we ons openen voor Christus' aanwezigheid en laten we ons leven door Hem verrijken, zodat we zijn liefde kunnen uitstralen naar iedereen die we vandaag ontmoeten. 
En voor hen die vandaag naar de eucharistieviering gaan: ik wens jullie een genadevolle gods-ontmoeting.
Een toegewijde zondag,
kris


Om mee op weg te gaan

Ben ik na een eucharistieviering ook meer een eucharistisch mens geworden? Wat zou dit concreet kunnen betekenen?
Deze vraag helpt je nadenken over de impact van de eucharistieviering op je leven. Het vraagt om concrete voorbeelden van hoe je dit in de praktijk kunt brengen.

Wat betekent het voor mij persoonlijk om als gemeenschap de eucharistie te ontvangen?
Deze vraag nodigt je uit om stil te staan bij de gezamenlijke beleving van de eucharistie en hoe dit je een diepere band met de gemeenschap laat ervaren.

Ben ik bereid het 'goede gesprek' met anderen te voeren dat mezelf en hen helpt de eucharistie met meer toewijding en geloof te benaderen?
Deze vraag richt zich op je bereidheid om actief bij te dragen aan het geloofsleven van anderen en om samen te groeien in geloof.

Reacties

  1. Kris, dat zijn moeilijke vragen. De eucharistie helpt mij in ieder geval om dichter bij Jezus en bij God te komen. Ze helpt me om dankbaar in het leven te staan en om de nood te zien van de anderen om mij heen. Ze doet me groeien in tedere ontferming en in een barmhartige houding tegenover de mensen om me heen en zelfs in de gehele wereld. Ze helpt mij om niet zoals in het evangelie van deze zondag te morren over deze concrete mens Jezus van Nazareth in wie God als de levende naar me toekomt. Heel terecht zegt u, Kris, dat wij het gehele eucharistisch gebeuren niet in ons verstand moeten leggen, maar diep in ons hart. God kan je niet vatten met je verstand, je kunt Hem wel beminnen. En zoals Hij in Zijn Zoon naar ons toekomt, dat is gewoon om dank tegen Hem te zeggen, Hem te prijzen en een beetje te worden zoals Hij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze vragen zijn goed om er eens extra bij stil te staan en over na te denken en jezelf te bevragen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten