maandag in week 19 door het jaar

KRUISLIEFDE ALS BRON VAN LEVEN
(Bij Mt 17, 22-23)

Toen ze bij elkaar waren in Galilea, zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘De Mensenzoon zal worden uitgeleverd aan de mensen. Zij zullen Hem doden, maar op de derde dag zal Hij uit de dood worden opgewekt.’ Deze woorden maakten hen zeer bedroefd.

Toen Jezus aan zijn leerlingen vertelde dat de Mensenzoon zou worden uitgeleverd, gedood en op de derde dag zou opstaan, vervulde hen dat met diepe droefheid. Het is begrijpelijk dat deze woorden hen terneersloegen, want de genade van het kruis en de opstanding waren voor hen nog verborgen. Toch sprak Jezus hierover, opdat zij zich die eerste dagen na zijn kruisdood zouden herinneren dat zijn dood niet het einde zou betekenen, maar juist een bron van hoop.

Ook voor ons, mensen van vandaag, is de weg van het kruis vaak beangstigend. We worden afgeschrikt door de gedachte aan het lijden dat deze weg met zich meebrengt. Niet het lijden als gevolg van oorlog en onrecht in deze wereld, maar het lijden dat voortkomt uit de liefde waartoe wij zijn geroepen. Dit lijden maakt ons vaak bang en bedroefd, omdat we de diepere betekenis van Pasen nog niet volledig hebben doorgrond, laat staan dat we ons er volledig aan durven overgeven.

Toch is het opnemen van dit liefdeskruis, in eenheid met Christus, een bron van ware vreugde én leven. Deze weg van totale zelfgave in liefde laat Pasen doorbreken in ons eigen leven, in het leven van anderen, in het leven van de Kerk, en uiteindelijk in de hele wereld. Het is de bevrijdende genade van de Heer die doorwerkt doorheen ons leven. Dit manifesteert zich niet alleen in onze grote levenskeuzes, maar ook in de talloze kleine daden van liefde en opoffering die de liefde vraagt.

Hoewel de weg van het kruis ons aanvankelijk kan ontmoedigen, is het juist deze weg die ons leidt naar het volle leven, de opstanding, en de vreugde die eigen is aan Pasen. Laten we ons er met volle overgave aan toevertrouwen.

Laten we bidden

Heer,
geef ons de moed om uw weg van liefde en opoffering te volgen, zelfs wanneer deze zwaar en moeilijk lijkt. Help ons te vertrouwen op de kracht van uw opstanding, zodat we in de schaduw van het kruis uw leven en vreugde mogen vinden. Leer ons in de kleine en grote momenten van ons leven uw genade te herkennen en te omarmen, zodat we samen met u de weg naar het ware leven mogen bewandelen.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, ik wens jullie vandaag de innerlijke vreugde toe van een leven gewijd aan de liefde.
Een toegewijde maandag,
kris


Om mee op weg te gaan

Welke veranderingen in mijn gedrag en houding zouden mijn leven meer in overeenstemming brengen met de liefde van Christus?
Deze vraag nodigt uit tot zelfreflectie over hoe je gedrag en houding kunnen evolueren om je geloof beter te weerspiegelen.

Ben ik als christen in mijn beleving van liefde ten diepste een blij mens?
Deze vraag onderzoekt of je geloof daadwerkelijk vreugde en tevredenheid brengt, waar deze vreugde vandaan komt, en of ze een diepere impact heeft op je leven. Het is een vraag die je uitnodigt om na te denken over de essentie van je vreugde en de manier waarop deze verbonden is met je geloof.

Reacties

  1. Geloof en rede zijn als twee vleugels.....(fides et ratio nr 107)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker zo. Ze bevruchten elkaar. Doch de Geest is geen maaksel van onze hersenspinsels, wel een gave van God in ons hart.

      Verwijderen

Een reactie posten