woensdag in week 19 door het jaar

OVER BROEDERLIJKE VERMANING EN VERGEVING
(Bij Mat 18, 15-20)

Jezus leert ons dat wanneer een broer of zus zondigt, het onze plicht is om deze persoon met zorg en liefde aan te spreken. Dit is geen gemakkelijke taak, maar het is noodzakelijk om elkaar te helpen groeien in ons christen-zijn. Het gaat niet om veroordelen, maar om liefdevolle correctie, met als doel de ander terug te winnen voor de weg van Christus. Broederlijke vermaning is een daad van liefde die voortkomt uit de zorg voor het welzijn van de ander, de gemeenschap en de eer van God.

Even belangrijk als het vermanen is het schenken van vergeving. 'Waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben Ik in hun midden.' Wanneer we elkaar vergeven, verbinden we ons opnieuw met de bron van goddelijke liefde, die ons allen omringt en draagt. Vergeving schenken is geen teken van zwakte, maar van kracht die voortkomt uit Gods genade. Het is een daad van geloof in de omvormende kracht van Gods liefde, die harten kan verzachten en wonden kan genezen.

Helaas zien we in onze hedendaagse samenleving steeds vaker een verschuiving weg van deze broederlijke correctie en vergeving. De waarde van wederzijdse liefde lijkt verloren te gaan, waardoor we elkaar minder vaak aanspreken en vergeven. Juist daarom is het cruciaal om de kracht van liefde opnieuw te ontdekken. We moeten leren om met gevoeligheid en zorgvuldigheid elkaar te benaderen, beseffend dat ieder van ons de verantwoordelijkheid draagt om de ander op te bouwen in Christus.

Om dit te bereiken, moeten we bidden om kracht en wijsheid om elkaar in liefde te corrigeren. Dit is moeilijk. Het corrigeren van de ander vraagt om nederigheid en een houding van dienstbaarheid, net zoals bij de voetwassing door Jezus aan zijn leerlingen. Wanneer we dit niet biddend doen en dus vanuit ons eigen ik los van de Heer, zal het áltijd misgaan, zowel voor onszelf als voor de ander. Nederigheid en het afdalend benaderen van de ander, diep verbonden met de Heer, zijn essentieel. Alleen dan kan het praten en vergeven in liefde verlopen. De Heer zal de genade geven dat dit alles in liefde kan en zal verlopen.

Moge de Heer ons de genade geven om met een zuiver hart naar elkaar te kijken, en om - indien nodig - met geduld en begrip de fouten van anderen tegemoet te treden. Moge Hij ons de genade geven om altijd bereid te zijn de ander de hand van vergeving te reiken.

Laten we bidden dat de heilige Geest ons van binnenuit inspireert en ons alzo leidt naar het feest van verzoening en gemeenschap in Christus.

Kom heilige Geest,
leid ons in uw liefde en wijsheid,
zodat we elkaar met geduld
en begrip kunnen benaderen.
Help ons om, indien nodig,
elkaar met nederigheid te corrigeren
en vrijmoedig te vergeven.
Leid ons naar eenheid en verzoening in Christus.
In zijn naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge deze dag haar ware schoonheid onthullen door onze liefde en vergeving voor elkaar.
Een gezegende woensdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Hoe kan ik met liefde en zorg mijn broer of zus aanspreken wanneer hij of zij zondigt?
Deze vraag helpt je te reflecteren op hoe je vermaning op een liefdevolle en zorgzame manier kunt aanpakken, in plaats van veroordelend.

Hoe kan ik een cultuur van vergeving en liefde bevorderen binnen mijn relatie, gezin, gemeenschap, parochie?
Deze vraagstelling helpt je na te denken over manieren om een omgeving te creëren binnen je relatie met anderen waarin vergeving en liefde kernwaarden zijn. Het richt zich op hoe je actief kunt bijdragen aan een cultuur waar deze waarden worden bevorderd en ondersteund.

Reacties

  1. In Zijn Kracht oprecht om vergeving vragen, en ook zo mijn broer of zus vergeving geven ... dát is Goddelijk !Niet altijd vanzelfsprekend, met Gods Hulp wel ! Dag na dag in het reine komen met anderen en met mezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met Zijn Kracht oprecht om vergeving vragen
    en ook zo mijn broer of zus vergeving schenken
    ... dàt is Goddelijk!
    Niet altijd zelf sprekend wél met Zijn Hulp mogelijk !
    De vreugde ,de vrede en de Liefde zijn dàn zo goed voor het hart van mijn medemens
    en ook voor eigen hart !
    "Het is goed in eigen hart te kijken "!A.Nahon
    Of ; "Vader vergeef het hen ,want ze weten niet wat ze doen "!Jezus Christus
    Alléén door Zijn Geest in ons werkzaam, door ons open hart is dit mogelijk !
    Alweer élke dag proberen zo te leven met vallen en opstaan !
    Ook de grote vreugde en vrede te weten dat God élke mens 'ONVOORWAARDELIJK bemint !
    Pater Kolbe(die we ons vandaag herinneren ) was zo een mens !
    Geniet van deze zomerdag allemaal !:

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind dit allemaal heel moeilijk. Waar haal je de kracht om hieraan te beginnen? Zal ik hiervoor bidden... om kracht en moed om broers/zussen die mij het leven moeilijk maken, te benaderen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten