24 aug - Bartholomeüs

IN DE SCHADUW VAN DE VIJGEBOOM
(Bij Johannes 1, 45-51)

Voor de vrome Jood was het zitten onder een vijgenboom een gebruikelijke manier om zich bezig te houden met de dingen van God. Met zijn laag neerhangende takken bood de vijgenboom een rustige, ongestoorde plek voor het bestuderen van de Schrift. Het was een plek van vrede. Ongetwijfeld heeft Nathanaël daar zijn verlangen naar de Komende gevoed en zijn verwachting levend gehouden. En dan … ja, dan wordt hij geroepen om de Messias te ontmoeten. Wat een bijzondere ervaring voor hem!

Het is goed voor ieder van ons om zo’n vijgenboom te hebben, een plek van rust, overdenking en gebed. Een plek waar we herinnerd worden aan de vrede met God en waar we die vrede kunnen oefenen. Een plek waar we ons kunnen voorbereiden op zijn komst in ons leven. Deze plek kan een kapel of kerk zijn, een gebedshoekje in huis, of een plek in de natuur; een plek die ons in de eenzaamheid brengt, waar geen verstrooiing is, waar we met de Heer alleen kunnen zijn, waar we Hem kunnen ontmoeten, naar Hem kunnen luisteren; in duisternis of bij zonneschijn.

Deze plek is veel meer dan een fysieke ruimte. Deze plek moet bovenal een plaats in ons hart zijn, een plek waar niets of niemand tussen ons en de Heer kan komen, een plaats waar we ongestoord kunnen drinken van de Bron die levend water geeft: Jezus.

Laat ons die ‘plek’ koesteren als zeer belangrijk, en zelfs noodzakelijk, in ons leven.

Laten we bidden

Heer Jezus,
ieder van ons heeft nood
aan een vijgenboom in zijn leven
om U in herinnering te brengen,
om naar U te luisteren,
om van U te ontvangen.
Kom met uw Geest over ons
en doe ons het belang inzien
van zo’n heilig plekje in ons leven.
Schenk ons de moed,
de liefde en de discipline
om U daar met regelmaat op te zoeken.
Vandaag, en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, moge je in de weekend de tijd en de ruimte vinden om in stilte God te ontmoeten.
Met een hartelijke groet,
kris


Om mee op weg te gaan

Suggestie: Zoek de tijd en een plek waar je je verbonden voelt met God, of dat nu in de natuur, een stille hoek van je huis, of een kapel in de buurt is. Laat deze tijd een moment zijn vol van genade, waarin je je van binnenuit opent voor God die je zonder twijfel omarmt.

De bedoeling is om een vredige omgeving te vinden waar je je kunt richten op je relatie met God. Een plek waar je jezelf oefent in beschikbaarheid en luisterbereidheid. Want net zoals Nathanaël, roept Hij ook jou. Wat gaat je antwoord zijn?

Reacties

  1. Lieve mensen ,
    Kris nodigt ons uit om een plek te vinden waar we in stilte
    onze aandacht onze harten en onze zielen kunnen richten naar Christus !
    Hij woont in ieder van ons en wacht tot we de deur openen om HEM binnen te laten !
    Dàt kan in gebed én meditatie ... op een eenzame plaats !
    Ook voor mama's die pas bevallen zijn .
    Voor bedlegerige zieken !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten