14 mei - Mattias

Vandaag zegt Jezus ons: 'Jullie hebben niet mij uitgekozen, maar Ik jullie, en Ik heb jullie opgedragen om op weg te gaan en vrucht te dragen, blijvende vrucht.' (Joh. 15, 16ab)

Het is Christus die ons kiest. En door het feit dat Hij kiest dragen wij een roeping in ons.
Dat Hij kiest, daar hebben we het doorgaans niet zo moeilijk mee, integendeel. We kunnen er ons toe gevleid voelen. Maar dat Hij ons ook persoonlijk roept… da’s heel andere koek. Want roeping veronderstelt antwoord; in dit geval een ja-woord: Ja aan de Heer, ja aan wat God vraagt, ja aan de weg die Hij in Christus met ons wilt gaan.

Daar de mens fundamenteel vrij is (ook voor God!) kan hij in plaats van ‘ja’ ook ‘nee’ zeggen. Wat jammer zou zijn, want dan ontlopen we de zin van ons bestaan, en daarmee ook onszelf. En we ontnemen onze naaste waar hij ‘recht’ op heeft, namelijk de vruchten van ons ja-woord waarmee we de Kerk, en wereld (waartoe we gezonden zijn), altijd dienen.

Moge ons gebed ons steeds inniger in de Heer brengen, opdat we naar ziel en lichaam mogen ervaren dat we geroepen zijn.

Het gaat niet om wat wij vanuit ons allerindividueelste ikje willen, maar het gaat om Gods wil, om Gods rijk hier op aarde.

Mogen we leven in zijn dienst, in dienst van de liefde, ja-zeggend op zijn roep in ons.

kris

Reacties

  1. Het is vandaag wel het feest van de apostel Matthias, daarover mijn woord hierna.
    Maar deze 14 mei is ook de gedenkdag van de H. Corona. Laten wij ons aansluiten bij de oproep van onze paus en vandaag bidden en vasten en aalmoezen geven om het einde te bekomen van deze epidemie. Laten wij er God innig om smeken. Mensen zeggen mij dat de priesters niets doen. Maar we mogen niets doen! Geen huisbezoeken, geen vieringen, geen vergaderingen. We zitten hier. Ik mag het WZC niet binnen, ook niet voor een stervende, zelfs niet als de familie het vraagt. Ik ben deze morgen erg triestig opgestaan: die viroloogskes hebben ons goed vast. En de politici die al niet van de Kerk houden nog veel meer. Goed, ik heb mijn gal uitgespuwd. Nu kijken we naar St. Matthias.

    Twaalf is een mooi getal. Het is een dozijn. Israël kende twaalf stammen. Jezus wou voor elke stam een apostel. Zij zouden rechters, ‘heersers’ zijn over het twaalfstammenvolk. Vgl. Mt. 19, 28: ‘Bij de wedergeboorte, wanneer de Mensenzoon gezeten zal zijn op de troon van Zijn heerlijkheid, zult ook gij die Mij gevolgd zijt, gezeten zijn op twaalf tronen en heersen over de twaalf stammen van Israël’. Heersen, eigenlijk staat er in het Grieks ‘krinontes’, in het Latijn ‘iudicantes’. Dat betekent: rechter zijn, oordelen. Het ging er Jezus om dat eerst het twaalfstammenvolk weer onder Gods heerschappij kwam en dan zou dat twaalfstammenvolk naar Gods belofte aan Abraham tot zegen worden voor heel de mensheid. Judas is echter ontrouw geworden aan zijn uitverkiezing. Hij geloofde niet dat Jezus voor hem een vriend was die hem alles mee had gedeeld wat de Vader Hem toe had vertrouwd. De Vader, die kon Judas eigenlijk niet interesseren. Judas had een andere god of andere goden: geld en macht. Jezus moest de macht grijpen en de Romeinen buitenwerpen, Zijn tijd niet verspillen aan een of andere zieke of ergens een bedroefde vrouw. Na Jezus’ sterven en verrijzen, wilde de apostelen weer voltallig zijn. Ze kozen een vervanger voor Judas. Eigenlijk kozen ze die niet. Ze wierpen het lot: God zelf moest de plaatsvervanger aanduiden. Het werd Matthias. Deze was niet minder dan de andere elf apostelen. Hij had tot Jezus’ gezelschap behoord vanaf Jezus’ doopsel tot op de dag van Zijn hemelvaart. Matthias kon dus echt met hen een getuige worden van Jezus’ verrijzenis. En daarover ging het, ook al had Jezus gesproken van ‘krinein’, ‘iudicare’, rechter zijn over de stammen van Israël. Het ging niet om veroordelen of zo. Het ging om getuigen, dat is voorgaan in het de Heer laten zijn van God in je leven. Daartoe zijn we allemaal door Jezus geroepen en Jezus’ verrijzenis is precies Gods handtekening onder die aanspraak van Jezus om ons weer onder de heerschappij van God te brengen. Deze aanspraak gaat na Jezus’ verrijzenis gewoon door en richt zich ook tot ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat de 'viroloogskes' van hierboven betreft: proficiat wat die mannen doen. Mocht men nog wat méér en beter naar hen luisteren! Meer dan wie dan ook, weten zij waarover ze spreken.
    En voor de rest, vele dingen ten spijt (volgens ons), staat in Gods Woord: "Herinner u de plicht u te schikken naar overheid en gezag" (Titus 3,1). Gehoorzaamheid staat niet meer in dikke letters in het woordenboek van vele mensen. Maar is nog altijd beter dan onze eigen voorkeuren en inzichten, mijn gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U hebt gelijk, hoor, alle gelijk. Maar voor mij was het vanmorgen even te veel. Sorry.

      Verwijderen
    2. Er zijn veel mensen die sterkte vinden in de online missen ,natuurlijk is het een vervanging ,maar toch als we die missen volgen alsof we fysiek aanwezig zijn in de kerk,met aandacht en eerbied,kan het onze dagen vullen een morgenmis met mooie preek om 8 uur,met een poosje aanbidding,een avondmis om 19 u,een verrijking voor ons geestelijk leven,als we de mis volgen met aandacht en eerbied,niet vanuit onze zetel,maar een beetje apart met een kruisbeeld en een kaarsje,aandachtig voor de lezingen en met een geestelijke Communie.Ik zou het iedereen adviseren om eens te proberen ,een doel om s'morgens ons klaar te maken voor een afspraak met de Heer en Hem onze dag in handen geven en s'avonds voor een goede nachtrust de voorbije dag en nacht in Jezus handen leggen.

      Online-Mis ,Begijnhof Onze Lieve Vrouw Ter Engelen op facebook en ik meen ook via Google !!!

      Verwijderen
  3. https://www.bladi.net/pape-francois-jeune-ramadan,68809.html
    13 mai Monde(monde.html)


    Maar deze 14 mei is ook de gedenkdag van de H. Corona. Laten wij ons aansluiten bij de oproep van onze paus en vandaag bidden en vasten en aalmoezen geven om het einde te bekomen van deze epidemie. Laten wij er God innig om smeken. Mag ik eraan toevoegen de oproep van Paus Franciscus tot ALLE gelovigen om een dag te vasten gedurende de maand van de Ramadan. zie website hierboven.
    allen samen bidden , ieder naar zijn geloof, wat bewijst dat het GELOOF VERENIGT.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten