vrijdag in de 6e paasweek

Vandaag zegt Jezus ons: 'Jullie hebben nu verdriet, maar Ik zal jullie terugzien, en dan zul je blij zijn, en niemand zal je je vreugde afnemen.'

Toen de Heer deze woorden sprak droegen de leerlingen de verrijzenisgenade nog niet in zich. Wanneer alles zal voltrokken zijn, zal Hij, anders en meer dan ooit tevoren, bij hen terugkeren, en hen zijn vrede en vreugde schenken. Het zal zo diep geschonken worden dat niemand nog hen deze vreugde zal kunnen afnemen.

Zo ook bij ons wanneer we ons hart openen voor de paasgenade: Christus’ vrede zullen we ontvangen, en al ons doen en laten zullen we mogen beleven vanuit deze vrede, en wel zo dat niets of niemand deze vrede zal kunnen wegnemen. Immers, zoals we kunnen lezen bij Paulus in de Romeinenbrief: niets zal ons nog kunnen scheiden van de liefde van Christus.

In dit gebeuren mogen we de aanwezigheid en het waaien van de Geest niet onderschatten. Het is immers de Geest die ons in de liefde van Christus blaast en houdt.

Vandaag zijn we een noveenlengte verwijderd van Pinksteren; negen dagen. Zoals je weet nodigt de Kerk haar gelovigen uit gedurende deze negen dagen bijzonder te bidden tot de heilige Geest. Wanneer we als gemeenschap deze dagen biddend doorgaan is het een tijd vol van genade. Bidden om Gods Geest is in wezen een vorm van diepe naastenliefde, omdat de Geest in staat is ons en de hele mensheid van binnenuit te vernieuwen.
Dit vraagt van ons, gelovigen dat we biddende mensen zijn, mensen ook die zich engageren een christelijk leven te leiden in de keuzen die ze maken, in de zorg voor de hun naasten, en de schepping.

Moge de Geest ons ten diepste stuwen.

kris

Reacties

  1. In al zijn moeilijkheden en tegenstand doet niemand Paulus enig kwaad. Dat heeft de Heer hem verzekerd in een visioen en het komt daar in Korinthe ook uit. Er is wel opstand, maar de Romeinse overheid geeft er niet aan toe. Eigenlijk mooi, vind ik, dat de Romeinen, ook Pilatus eigenlijk, de mensen hun gang lieten gaan in het beleven van hun geloof. Jezus zegt aan Zijn leerlingen dat zij zullen wenen en weeklagen, terwijl de wereld zich zal verheugen. Op dat laatste avondmaal is dat bittere ernst. Jezus staat voor Zijn arrestatie en veroordeling. De leerlingen zullen bedroefd zijn, het niet zien zitten, wegvluchten van het kruis, Petrus zal Jezus zelfs verloochenen. En de wereld, ja, de wereld op dat moment toen, dat waren de joodse leiders die blij waren dat ze zich van die hinderende Jezus konden ontdoen. Toch zal de droefheid van de leerlingen maar tijdelijk zijn. Met Pasen al zal die droefheid in vreugde veranderen. Wat op dat laatste avondmaal te gebeuren stond, Jezus’ lijden en sterven, dat waren maar de barensweeën van een nieuwe schepping die Jezus in Zijn kruisdood zou brengen. ‘Het is volbracht’, dat laatste woord van de stervende Jezus, maakte alles weer nieuw en verzoend met God. Daar op het kruis bracht Jezus Gods Koninkrijk nog het meest en het duidelijkst. Zijn Uur was het uur waarop Hij ons allen meetrok in het de Heer laten zijn van God over ons leven.
    ‘Als Ik u weer zal zien, zal je verheugd zijn’, zegt Jezus. ‘En je zult Mij over niets meer ondervragen; alles zal duidelijk zijn’. Dat zal ten volle waarheid worden met Pinksteren. Dan zullen de apostelen niet meer bang zijn en zich opsluiten. Zij zullen de deuren wijd opengooien en overal in alle talen de heerschappij van God die Jezus gebracht had, gaan verkondigen.
    Als we deze tekst lezen daags na Hemelvaart, dan is hij ook voor ons bemoedigend. Een christen is geroepen om overal op aarde het Godsrijk in te zaaien. Zeker, er zal altijd tegenstand zijn daartegen. De wereld blijft wereld en tegen Jezus en God minder of meer weerbarstig. Onze christelijke hoop is dan ook niet alleen een hoop op een betere wereld. Dat zou een seculier geworden hoop zijn die overigens niet onbelangrijk is. Onze christelijke hoop is echter dat ooit God alles zal voltooien in de hemel. Onze hoop is uiteindelijk een verlangen naar de hemel, omdat alleen hierna alles volkomen zal zijn. Op aarde blijft onze inzet een streven, maar zelfs de meest ideale samenleving verbleekt nog bij wat ons te wachten staat in de hemel die God ons ooit zal geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'Jullie hebben nu verdriet, maar Ik zal jullie terugzien, en dan zul je blij zijn, en niemand zal je je vreugde afnemen.'

    Heer, er zijn zoveel momenten van verdriet. Laat me die zin onthouden die door U gesproken werd bij uw afscheid van deze wereld.
    Heer, geef me de moed om mij die woorden telkens weer te herinneren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Ik zal je terugzien en NIEMAND zal je je vreugde afnemen " Woord van Jezus ! Zijn GEEST
    bewerkt dit in ons !AMEN !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten