Hemelvaart van de Heer

Het feest van de Hemelvaart van de Heer wordt gevierd in de Paastijd. Natuurlijk, want het is immers innig met het Paasfeest verbonden. Sterker nog, het vormt met het Paasfeest een eenheid en het laat zien wat eigenlijk bedoeld wordt met verrijzen.
Verrijzen is ‘naar de hemel varen’. En ‘naar de hemel varen’ is totaal één worden met God. Verrijzen is totaal één worden, totaal één zijn met God. Bij Jezus gaat het over een wezenseenheid met God. En die eenheid bij Jezus is niet alleen iets dat door God gerealiseerd werd na de kruisdood van Jezus. Neen, ook in zijn aardse leven was en leefde Jezus totaal één en verbonden met God. Hij dacht als God, sprak als God, voelde als God, handelde als God.
Welnu, het feest van Hemelvaart verkondigt ook, dat die eenheid en verbondenheid met God ook ons te wachten staat.

Maar het feest roept ons bovendien ook op om die eenheid en verbondenheid met God ook in ons leven hier-en-nu na te streven, en dit, met ons hart en onze ziel, met onze geest en met ons lichaam. Telkens als we dat doen nemen we deel aan de hemelvaart van Jezus.

De vraag is: hoe doen we dat? Hoe zoeken en beleven we die eenheid met God? Hoe heiligen we ons leven? Het antwoord op deze vraag zou eigenlijk al moeten gekend zijn. Het is samen te vatten in twee woorden waarvan ik hoop dat ze jullie bekend in de oren klinken: Ora et labora! Bid en werk.
Met bidden bedoelen we hier zowel het bidden als het deelnemen aan de liturgie en het ontvangen van sacramenten. Met werken bedoelen we het daadwerkelijk opnemen van verantwoordelijkheid voor het welzijn en het geluk van anderen, het streven naar een wereld van vrede en rechtvaardigheid en het zorg dragen voor alle leven en voor de medemens. Met werken bedoelen we dus daadwerkelijke liefde, inzet en dienstbaarheid.

Moge de Hemelvaart van de Heer ons tot hemelse mensen maken voor ieder.

Met dank aan het Open Contemplatief Huis.

Reacties

  1. Heer, doe aan alle geliefden de allerbeste groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld’ lezen we vandaag
    Merkwaardig toch ? Juist op Hemelvaart. Juist wanneer Jezus definitief uit het zicht verdwijnt

    Hemelvaart. Een van de wettelijke feestdagen, nog steeds, maar wie gelooft er nog in ?
    Opstijgen van de grond zonder vleugels, koord of motor, de zwaartekracht van de aarde verlaten ??? Het is als krachttoer fantastisch en voor de meeste mensen ( met gezond verstand en voetjes op de grond ) even ongeloofwaardig als verrijzen uit de dood.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heer geef dat we deelnemen aan "Uw Hemelvaart" door te léven zoals Jij ons hebt voorgedaan !
    God "Abba" beminnen bovenal en je naasten gelijk jezelf !
    Overspoel ons met Uw Heilige Geest ,maak er ons van bewust ,HIJ die bij ons verblijft tot "'t einde der tijden !"
    Met mijn grote dankbaarheid voor jullie in 't "Dagelijks Bijbel citaat "en
    zéker ook in 't "Open Contemplatief Huis "!!!
    Jullie léren ons "Zijn Weg" te vinden en... te volgen met vallen en opstaan!
    Moge God die Liefde is ons allen zegenen !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De liefde als de essentie van het evangelie aannemen, lijkt me makkelijk. Maar de verrijzenis en hemelvaart... dat gaat vreselijk in tegen ons gezond verstand.
    Als de hemelvaart een krachttoer zou geweest zijn van een verlichte spirituele meester ( in de stijl van de verschijningen op de berg Tabor ), dan is het iets van de Christus, niet van ons...
    Maar als Jezus werd opgewekt - niet door eigen kracht - dan is het iets wat ook ons te beurt kan vallen, als kinderen van God, als wij ons overgeven aan leven en sterven
    We staan er op te kijken, op die hemelvaart... de heilige geest is er nog niet
    Ook de apostelen waren er niet door overtuigd. Ze hadden schrik, kwamen samen en sloten de deur

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De dame die me indertijd catechese had gegeven, zei me 40 jaar later : "wat hebben z'ons toch allemaal wijsgemaakt !"
    Opstijgen van de grond en de zwaartekracht definitief overwinnen, dat is onmogelijk.
    Net zoals opstaan uit de dood. Dat is ook onmogelijk. Anders was je maar schijndood.
    Opgewekt en opgenomen worden lijkt me ook onmogelijk. Maar daar ben ik niet zeker van.

    Ook nu nog maken we onze kinderen soms iets wijs. bvb Sinterklaas en zwarte Piet.
    Maar wat geven we aan onze kinderen als ze deze leugen ontmaskerd hebben ?
    Een wettelijke feestdag. Geniet ervan. Kijk niet naar de hemel. Je kan beter gaan dauwtrappen : de energie voelen van de aarde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In een bevraging/onderzoek bij oude mensen naar hun levenslust… kwam boven : Blijf dromen !
      Wie nog droomt (van doenbare dingen) en initiatief neemt om die droom waar te maken, die blijft in beweging, die wil voortdoen

      Hemelvaart is geen dag om naar de Hemel te blijven kijken, maar wél om een droom te koesteren die we op aarde kunnen waarmaken. En Jezus…. die zal weer neerdalen, als ’t hem belieft

      Verwijderen
  6. Wanneer kunnen we opnieuw samenkomen in de kerk, in gebedsgroep, auditoria om ons geloof in groep te beleven en belijden, de kerken zullen daardoor ook wel 'voller' lijken met social distance.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wanneer er in de buitenwereld chaos heerst, en al onze vertrouwde patronen vallen weg… dan is het belangrijk om de innerlijke rots te voelen, waarop het huis van ons leven gebouwd is.
      De kerk van de eerste christenen had nog geen mooie gebouwen, en geen rituelen met gezangen en gewaden en een orgel enz… maar ze kwamen wel samen ja
      Die samenkomsten moeten we nu missen.
      Helemaal ? Of biedt “de kerk” al ergens een zoom-sessie aan ?

      Verwijderen
  7. Toch even dit. De hemelvaart van Jezus is geen ruimtevaart of een tocht naar een of andere verre planeet of naar een plaats in het heelal. Het is eenvoudig de verschijning - de laatste - die wegtrekt, zoals bij de verschijningen van Maria in Lourdes of Fatima of zelfs in Medjugorje. De verschijning trekt weg, Jezus verdwijnt uit het gezicht, maar Hij laat ons niet alleen. Straks, met Pinksteren, komt de grote Helper, de H. Geest. Laten wij om Hem bidden. Kris geeft ons negen dagen tips daarvoor, lees ik juist in een nieuw bericht van Bijbelcitaat, iets waarvoor ik hem al persoonlijk bedankt heb zojuist.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank, voor die vele uitleg over :hemelvaart ! Jezus gaat weg maar zal een nieuwe GEEST zenden! die altijd blijft ! Kris geeft ons negen dagen tips daarvoor! Dank je wel Kris!
    Hoe gelukkig mogen we zijn,met dit NU nog gebeuren !!!!
    Zijn geest beziele en stuwe ons om Kristus te zijn, en te zien , in de ander !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten