vrijdag in de 3e paasweek

Vandaag lezen we in de eerste lezing over de bekering van Paulus.

Paulus, een echte christenvervolger tot in de ergste graad, krijgt van God een soort genadeslag, bekeert zich, en wordt een verkondiger om U tegen te zeggen.

Geliefde mensen, laat dit een voorbeeld en troost zijn voor allen die leven met een gevoel van schuld voor misstappen die zij in hun leven begaan hebben. Velen van ons vechten daarmee, en denken dat God met hen nog weinig kan of zelfs wil.

Het is goed om je zonden in te zien, je op de borst te kloppen, te knielen voor God met je hoofd omlaag, thuis of ergens achteraan in een kerk. Maar dit mag geen blijvende houding zijn... God wil dit niet.
Tracht je berouw gezond te beleven, dat wil zeggen 'in' God. Hij zal van je berouw een springplank maken tot ware bekering. God zal tegen je zeggen: 'Bekeer je, en kom in mijn dienst'.
En diep vanbinnen, groeiend doorheen gebed en gewaarwording, zal je ervaren dat God je inderdaad in zijn dienst brengt, dat Hij je vraagt en draagt, dat Hij je nodig heeft.

Je zult ervaren dat je - ondanks je verleden - genade krijgt Gods werk te doen. Je nee-woorden achterlatend zal je gewaar worden dat Christus je trekt in zijn eigen ja-woord tot de Vader. Van Hem zul je leren, van God zul je getuigen.

Daar God liefde is, ben je voor Hem nooit verloren.

Vandaag, 1 mei, is het de ‘dag van de arbeid’. Mogen we als christenen deze dag vieren in de diepe betekenis van het woord, door er ons vierend bewust van te zijn dat we als gemeenschap geroepen zijn arbeiders te zijn in Gods wijngaard. Mogen we onze roeping beminnen door haar te koesteren en er gehoor aan te geven, diep verenigd met de Heer.

kris

Reacties

  1. Vandaag kijken wij naar de H. Jozef. We kijken hoe hij gewerkt heeft voor Gods eigen Zoon en voor Diens heilige Moeder. Het evangelie noemt Jozef een 'tekton'. Wij vertalen dat met 'timmerman', eigenlijk was Jozef een soort kleine aannemer die kleine huisjes zette. Jezus heeft met hem in Zijn jonge jaren meegewerkt. Dan denk ik aan mijn jonge tijd toen ik in mijn vakanties samenwerkte met mijn vader. Hoeveel zullen ze samen gesproken hebben, Jezus en Jozef. Het evangelie noemt Jozef een 'rechtvaardige' (Mt. 1, 19). Ja, Jozef zal ook wel zoals Maria innig uit hebben gekeken naar de nieuwe Messiaanse tijden. Jozef wist van Jezus eigenlijk wel dat Hij deze nieuwe tijden zou brengen, dat Jezus Gods Zoon was, maar de mensen wisten dat niet. Een beetje zoals mijn vader van mij wist dat ik roeping had, maar onze buren wisten dat niet. Jezus zal al werkende de Thora hebben bestudeerd. Dat was toen zo, studenten bestonden niet, men werkte en studeerde tegelijkertijd. Denk maar aan St. Paulus: hij heeft bij Gamaliël gestudeerd, maar tegelijk vervaardigde hij tenten om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Jezus werkte ook, eerst als een bouwer van huizen, later als de bouwer van de nieuwe tempel, het Godsrijk. Na de genezing van een lamme op een sabbat zegt Jezus: 'Mijn Vader is voortdurend aan het werk en ook Ik houd niet op met werken' (Joh. 5, 17). Hoe waar is dit. Jezus is de Zoon, de Logos, die heel de schepping in stand houdt; Hij is eigenlijk nooit uit de hemel weggeweest: 'De eniggeboren Zoon die in de schoot van de Vader IS...' (Joh. 1, 18), niet WAS of ZAL ZIJN. IS!!! Hij werkt zelfs nog op het kruis. Daar voltooide Hij de schepping, bracht er weer de liefde van en tot God in. Laten ook wij werken en daarin heel onze liefde leggen voor God, voor Jezus, voor de wereld. Laten wij met Jezus medewerken tot eer van God en tot heil van de mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 1 mei : "arbeiders in Gods wijngaard"
    Waartoe moet en wil ik arbeiden ? Voor den brode, kledij, verwarming in de winter...
    Voor ons gezin, voor de gemeenschap, voor de belastingen (wegen, gas & electriciteit...)
    Voor een inkomen, geld, auto, reizen, 2de woning, kunst, bezit, sociale status...

    En dan lezen we het evangelie : Jezus zei 'ik ben het brood'. Doe geen moeite voor bezit dat vergaat. Maak u geen zorgen over wat ge zult eten of drinken of aandoen.... Ga slapen en het zaad zal opschieten uit de aarde. Voor de oogst zijn er veel arbeiders nodig, en die rijke vruchten horen toe aan God. Deel met elkaar

    Jezus zei 'Kom bij mij, gij die vermoeid zijt en onder lasten gebukt. Neem mijn juk op en leer van mij... nederig en zachtmoedig... mijn last is licht om dragen'.

    De geleerden van zijn tijd protesteerden : hoe kan hij nu zeggen dat zijn lichaam brood is ?
    De kerk heeft er eeuwenlang een heilig ritueel rond gemaakt met 'transsubstantiatie' tijdens de consecratie in kerken, basilieken en cathedralen... Maar de kerk kreeg ook rijkdom en macht en mensen stonden op tegen de misgroei - zowel binnen de kerk ( Franciscus, Luther, priester Daens,...) als buiten ( Karl Marx, wetenschappers zoals Galilei en véle anderen)...

    Arbeiders aller landen, verenig u !
    Wat betekent dit voor ons vandaag ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onze economie wordt fors beproefd. Er zijn niet alleen veel kleine zelfstandigen ( bvb horeca, winkeliers ) maar ook grote multinationals die failliet zullen gaan (bvb autoproducenten en vliegtuigmaatschappijen). De tegenstelling tussen werkende arbeiders en rijke kapitalisten-renteniers was simpel, maar ook de beurzen zijn nu fors gezakt ( gemiddeld 35% ?), en misschien komt er nog een 2de crash. De nationale banken creëeren massaal geld bij, zodat de overheden heel het systeem van RSZ (dat nu veel meer kost dan opbrengt) kunnen blijven betalen… Maar we gaan ons moeten aanpassen. Al die tijdelijk werklozen… gaan terug (elders) beginnen werken
    Het gevaar is dat er politici opkomen met simplistische oplossingen en een duidelijke zondebok ( zoals Hitler die 1 groep rijken beschuldigde en daar ’t geld ging pakken )
    1 mei kan ook feest van de arbeid zijn voor iedereen – niet alleen ‘de kleine man’ die zich uitgebuit voelt of de ‘bediende’ die geen erkenning krijgt van ‘de baas’…
    Als we zouden beseffen dat iedereen zijn rol en werk heeft, en dat we deze wereldwijde veranderingen maar kunnen lukken als we mild en zacht en nederig ons juk dragen, en vertrouwen dat ook de anderen dat doen... of zullen doen, wanneer wij moe zijn en slapen gaan…. De bakker zowel als de bankier, de vuilnisman zowel als de verpleegster en de begrafenisondernemer, de politicus op TV zowel als de boer op het veld, de ondernemer zowel als de vakbondsafgevaardigde,… het kind zowel als de volwassene, de zieke zowel als de dokter…. De geleerde zowel als het mongooltje…
    Alleen als we beseffen dat niemand het schip nog kan redden, tenzij we het allemaal samen redden, en dat schip is niet mijn bedrijf, mijn job, maar onze menselijkheid en onze aarde… dat we allemaal ergens onze bijdrage kunnen leveren en er allemaal mogen zijn… dan kunnen we één familie zijn : Arbeiders aller landen, verenig u. Eén familie met maar één wet en één bron en één energie : de liefde

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De wind beweegt zachtjes de glasgordijnen ,vensters staan open ,enkel het geluid van fluitende vogels,o wat zijn ze druk,in allerlei tonen loven ze God,onbezorgd,vliegend in de lucht,alles leeft,de schepping lijkt herboren,voor corona waren de takken nog doods maar begonnen te knoppen,nu is het één groene weelde ,groen in duizenden tinten, kleur van hoop,bloemen prachtig al die kleuren !!!laten we zachtjes meewiegen in deze levende natuur,en genieten van bomen wolken bloemen vogels---dank U goede Vader voor al deze weelde in een haast lege wereld.

    Duizenden zielen---die ons willen toefluisteren---alles is goed---

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De maand Mei is ook de Mariamaand ! Als een vrouw van liefde zegt Zij Ja aan de weelde van het door God bemind zijn !
    Kan niet genoeg de voorgaanden hier DANK zeggen voor de rijkdom van hun mailen !!
    Gode zij geprezen !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Begijnhof O.L.Vrouw ter Engelen Halle
    (Elke dag een morgenmis om 8 uur een avond H.Mis om 19 u op Facebook)

    Als onze wereld donker wordt, Maria bid voor ons.
    Als wij wachten op het licht, Maria sta ons bij.
    Als twijfel ons verbittert en verscheurt, Maria bid voor ons.
    Als wij danken om de Schepping, Maria sta ons bij.
    Als wij geen vrede vinden met onszelf, ...
    Als wij een stap naar vrede zetten, ...
    Als verzoening ons onmog'lijk lijkt ...
    Als wij ons met elkaar verzoenen, ...
    Als wij niet trouw zijn aan uw Zoon, ...
    als wij trouw zijn in het kleine, ...
    Als wij ons sluiten voor de liefde, ...
    Als wij leven in de liefde ...
    Als wij niet groeien in geloof, ...
    Als wij de weg gaan van 't geloof, ...
    Als wij kleinmoedig zijn in hoop ...
    Als wij ondanks alles hopen ...
    Als leed ons moed'loos maakt en hard ...
    Als wij het lijden niet ontlopen ...
    Als wij bang zijn voor de dood ...
    Als wij de dood in d'ogen kijken ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Begijnhof O.L.Vrouw ter Engelen Halle
      SLOTLIED
      Wij groeten u, O koningin
      Wij groeten u, O koningin, O Maria
      U Moeder, vol van teed're min, O Maria
      Groet haar, O cherubijn
      Prijs haar, O serafijn
      Prijst met ons uw koningin
      Salve, salve, salve Regina
      O Moeder van barmhartigheid, O Maria
      En troost in alle bitterheid, O Maria
      Groet haar, O cherubijn
      Prijs haar, O serafijn
      Prijst met ons uw koningin
      Salve, salve, salve Regina
      Ons leven, zoetheid, hoop en vreugd', O Maria
      Leid gij ons op de weg der deugd, O Maria
      Toon ons in 't uur van onze dood, O Maria
      De zoete vrucht van uwe schoot, O Maria
      Groet haar, O cherubijn
      Prijs haar, O serafijn
      Prijst met ons uw koningin
      Salve, salve, salve Regina

      Verwijderen

Een reactie posten