woensdag in de 7e paasweek

Vandaag horen we Jezus bidden: ‘Heilige Vader, heilig hen door de waarheid. Uw woord is de waarheid. Ik zend hen naar de wereld, zoals U mij naar de wereld hebt gezonden. Ik heb mij geheiligd omwille van hen, zo zullen ook zij door de waarheid geheiligd zijn.'

Diepe woorden.

Wij worden geheiligd door het woord dat waarheid is. Dat woord is Christus; woord van de Vader dat mens is geworden onder ons. Door Christus’ inwoning in onze ziel worden we geheiligd, door innig verenigd met Hem te groeien in Gods wil.

Hoe? Door in deze wereld te leven, en wel als gezondenen, zoals Jezus dit ook gedaan heeft. Dus niet enkel leven om in leven blijven, maar leven om leven te geven, om liefde te geven, om de goedheid van God te tonen doorheen daad en woord. En dit mét de Heer, die de wereld met ons wil heiligen.

Kom, laten we ons geven aan de Heer, opdat we instrumenten mogen worden van zijn zijn.

kris

Reacties

  1. . Jezus heeft gewaakt over de Zijnen. Hij heeft hen bewaard in de waarheid van God, Zijn Vader. En waarheid heeft in de Bijbel ook altijd te maken met trouw. Onze God is waar omdat Hij trouw is aan Zijn mensen. Ja, de waarheid van God is dat Hij ons nooit ontrouw wordt, ook niet als wij Zijn wegen niet meer gaan. Gods almacht toont zich het meest in Zijn barmhartigheid, dat zei al de H. Thomas van Aquino in de dertiende eeuw. De christenen behoren toe aan Christus en door Hem aan God. Hun Heer is God. Daarom zijn zij altijd een beetje anders. Hun hoop is niet seculier, niet beperkt tot een betere wereld alleen. Dat willen zij ook wel, maar ze weten dat hun uiteindelijke thuis bij God ligt in de hemel. Dat is de diepste waarheid waaraan Jezus ons toevertrouwt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe leven als christen ? Wellicht kan het zo
    "Door in deze wereld te leven, en wel als gezondenen, zoals Jezus dit ook gedaan heeft. Dus niet enkel leven om in leven blijven, maar leven om leven te geven, om liefde te geven, om de goedheid van God te tonen doorheen daad en woord. En dit mét de Heer, die de wereld met ons wil heiligen."

    Dank je wel Kris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jezus sloeg zijn ogen op naar de hemel en zei:
    ‘Heilige Vader, bewaar hen door uw Naam, de Naam die U ook aan mij gegeven hebt, zodat zij één zijn zoals wij één zijn.

    Die Naam.... wat is dat ?
    Barmhartige Liefde ?

    Is ons woordje 'naam' wel een goede vertaling ???

    Of bedoelt de evangelist er iets anders mee ?
    Welke andere woorden zouden ons verlangen dan beter richten ?
    de goddellijke bron, essentie, bezieling, en zijnskracht die ons verbindt ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. misschien zou je het woord 'naam' hier, om te beginnen, heel concreet kunnen lezen zoals je de (achter)naam van je vader krijgt/draagt. als je vader jou zijn achternaam geeft erkent hij je als zijn kind en ben je in eenheid verbonden met hem. reken maar dat dat in die tijd ook zo begrepen werd, want afstamming was cruciaal. doordat God zijn naam aan ons geeft beschermt Hij ons, Hij neemt ons onder zijn hoede. Ook wij mogen, net als Jezus, Gods kind zijn. onszelf zo noemen, ons zo tot Hem richten, en op zijn zorg vertrouwen.

      Verwijderen
    2. Zo is het, Stefan. Gods Naam is Gods WEZEN. Wij mogen met Jezus delen in Gods wezen, in Zijn zijn. Dat is: met Jezus kind van God worden, thuis zijn bij God, niet als een vreemde, een meid of een knecht of zo, maar als een kind dat in God woont, dat in God thuis is, een kind dat Gods naam draagt.

      Verwijderen

Een reactie posten