Pinksteren - A

In het woonzorgcentrum waar ik werkzaam ben hebben wij een afdeling die Stille Droom heet; het zijn uitsluitend dove ouderlingen. Omdat door de coronamaatregelen er nog geen priester in huis mag, hield ik vorige donderdag een Woord- en communiedienst voor Stille Droom; uiteraard met tolk.

Stille Droom leeft, net als alle bewoners bij ons in het zorgcentrum, al vele weken in quarantaine. Als een aparte bubbel in huis zagen zij enkel elkaar, en uiteraard het zorgpersoneel. En via de tuin soms ook familie of kennissen.

Daar zij vandaag geen viering zouden hebben, had ik ervoor gekozen de lezingen van Pinksteren te nemen. In het woordje na het evangelie sprak ik over hun wekenlange quarantaine. Je kon het wat vergelijken met de leerlingen die uit angst voor de joden de deuren gesloten hielden. De ingevoerde quarantaine was en is in zekere zin immers ingevoerd uit ‘angst’ voor het virus.
Maar juist in deze quarantaine, in deze afzondering, in deze bubbel, in deze kleine gemeenschap, komt de Heer aanwezig; net zoals bij de leerlingen toen. Hij komt in ons midden op geen andere wijze, en met geen andere woorden: ‘Ik wens jullie vrede.’

De hamvraag die zich hier aandient voor ons is: Ontvangen we Hem, of niet? Zien we Hem, of niet? Staan we open voor Hem, of niet? En bovenal, op deze dag: ‘Zijn we ontvankelijk voor de gave van de heilige Geest die Jezus ons schenken wil, of niet?

Eén van onze dove bewoners loopt voortdurend rond met haar tablet, van alles lezend op internet, foto’s trekkend en delend, en zo meer; een passie van haar. Ik vertelde haar dat dit enkel mogelijk is door de wifi die er is. Neem deze wifi weg, en er zou geen internet zijn. Het zou stil zijn op haar tablet. Ik vertelde dat de heilige Geest zoiets is als de wifi tussen Jezus en de Vader. De heilige Geest was datgene wat hen verbond; een levende liefde die hen ‘in elkaar’ hield. En deze heilige Geest, deze hemelse wifi zeg maar, krijgen wij vandaag geschonken, juist om in verbinding te blijven met God, in naam van de Heer. Daarom is het goed dagelijks open te staan voor de Geest, juist om die stroom van liefde toe te laten; ons geschonken om Gods liefde te kunnen zijn.

Deze stroom van liefde is geen gezellig onder-onsje tussen God en ons. Het ontvangen van de Geest houdt wel degelijk een zending in. Jezus zegt het ons duidelijk in het evangelie van vandaag: ‘Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend Ik jullie uit.’ De zending die wij in ons dragen is geen andere zending dan deze van de Heer. Door het feit dat de Heer onder ons is, en in ons zijn woonst heeft, delen wij in zijn zending.

In die zin zijn wij geroepen en gezonden evangelie te zijn voor elkaar, en voor allen. We zijn gezonden, ieder naar zijn roeping, naar de medemens te gaan, de straat op, de wereld in. Om Gods licht te zijn en te tonen, om zijn vrede te dragen en uit te dragen, om zijn liefde te belichamen en tot haar op te roepen. We zijn geroepen en gezonden Gods barmhartigheid te zijn; open en ontvankelijk voor ieder, met een bijzondere genegenheid voor wat broos en arm is in deze wereld, naar het voorbeeld van ons Heer.
We zijn gezonden ook naar die plekken te gaan die misschien op het eerste zicht niet zo aantrekkelijk lijken; door de mentaliteit die er heerst, door het taalgebruik, of door bepaalde handelingen die daar misschien gebeuren, of wat dan ook. Paus Franciscus heeft gezegd, en hij heeft gelijk, dat we bereid moeten zijn onze handen vuil te durven maken.

Ja, we zijn geroepen katholiek te zijn niet enkel onder de kerktoren binnen onze eigen gemeenschap, maar dus ook in de wereld. De wereld, waartoe we door de Heer uitdrukkelijk gezonden zijn.

Maar voor dit alles hebben we dus de heilige Geest broodnodig. Buiten Hem zou het enkel stuntwerk zijn van onzentwege, een soort krachtpatserij onder de noemer ‘liefdadigheid’. Het is de bedoeling dat we onze zending beleven in de liefde Gods, diep verbonden met Hem, in naam van Christus. Ja, de Heer in ons, door ons, met ons.

Geliefde mensen,
heel graag wens ik u allen een zalige hoogdag toe.
Moge de Geest ons allen van binnenuit stuwen Gods liefde te zijn voor elkaar, en voor allen.

kris

Reacties

  1. Dank u, Kris, voor uw begeesterende woorden, uit het concrete leven gegrepen.
    Graag wens ik u en uw dierbaren een genadevol Pinksterfeest en ook aan alle bezoekers van Bijbelcitaat wens ik een zeer deugddoende hoogdag. Moge de H. Geest ons allemaal bezielen tot daden van geloof en van liefde.
    Ik plaats hier de sequentie van Pinksteren. Het is een zeer mooi en innig gebed.


    Kom o Geest des Heren, kom
    uit het hemels heiligdom,
    waar Gij staat voor Gods gezicht.
    Kom der armen troost, daal neer,
    kom en schenk uw gaven, Heer,
    kom wees in de harten licht.

    Kom o trooster, Heil’ge Geest,
    zachtheid die de ziel geneest,
    kom verkwikking zoet en mild.
    Kom o vrede in de strijd,
    lafenis voor ’t hart dat lijdt,
    rust die alle onrust stilt.

    Licht dat vol van zegen is,
    schijn in onze duisternis,
    neem de harten voor U in.
    Zonder uw geheime gloed
    is er in de mens geen goed,
    is de ziel niet rein van zin.

    Was wat vuil is en onrein,
    overstroom ons dor domein,
    heel de ziel die is gewond.
    Maak weer zacht wat is verstard,
    koester het verkilde hart,
    leid wie zelf de weg niet vond.

    Geef uw gaven zevenvoud
    ieder die op U vertrouwt,
    zich geheel op U verlaat.
    Sta ons met uw liefde bij,
    dat ons einde zalig zij,
    geef ons vreugd die niet vergaat.



    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze sequentie wordt al van in het begin van de coronacrisis dagelijks gebeden met katholieken van over de hele wereld. Zij hebben zich destijds daarvoor geëngageerd. Mooi toch!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Kris voor de vergelijking van de Heilige Geest met wifi !!!geniaal,en begrijpelijk voorgesteld,mag ik dat beeld van u gebruiken? om anderen een zalige Hoogdag te wensen?
      Voor alle lezers en zalige Hoogdag van de Heilige Geest.

      Ik had tegen de morgen een mooie droom ,een mooie jonge man was samen met mij boompjes aan 't planten ,ik zei;'een oude mans kan nog goed werken he!hij keek me recht aan en zei;'wil je de brieven lezen?;'Brieven van een Vriend'?hij haalde ze uit zijn zak en wou ze me overhandigen ,ik zei;'wilt u ze voorlezen? hij;'Ja' toen hij wou beginnen was er een gedruis in de lucht dat wij(mijn man en ik uit mijn droom opsprong,dus echt,en gingen aan de venster kijken ,mijn man aan de achterkant ,ik aan de voorkant ,daar zag ik de overburen naar boven kijkenen hoorde hen zeggen ;'wat is dat' ---lijkt op een vliegtuig'.Heeft iemand ook dat geluid gehoord?

      De Mis gaat beginnen met Mgr Hoogmartens op TV Limburg

      Verwijderen
  3. De kern van alle dingen
    is stil en eindeloos.
    Alleen de dingen zingen.
    Ons lied is kort en broos.

    En donker zingt mijn bloed,
    van heimwee zwaar doorwogen.
    Ik zeil langs regenbogen
    Gods stilte tegemoet.

    Met U zijn er geen verten meer
    en alles is nabij.
    Des levens aanvang glinstert weer,
    geen gisteren en geen morgen meer,
    geen tijd meer en geen uren,
    geen grenzen en geen muren;
    en alle angst voorbij,
    verlost van schaduw en van schijn,
    wordt pijn en smart tot vreugd verheven!


    Hoe kan het zoo eenvoudig zijn!
    Hoe kan het leven Hemel zijn,
    met U, o kern van alle leven!
    Ik weet het niet, ik vind geen naam,
    ik krijg het met geen woorden saam
    wat er nu omgaat in mijn ziele.
    Is het soms blijdschap? Is ‘t verdriet?
    Of allebei? En ook weer niet …
    Ik kan slechts zwijgend knielen.

    Felix Timmermans (1886-1947)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kris, ik woon ook in een 'woonzorgcentrum' ENGELENDALE te Brugge.Mediteer elke avond 'dagelijks bijbelcitaat' daarom dank ik je voor je totale inzet voor de Geest van Jezus !
    en het zó vlot te zeggen ! Ook aan alle voorgaanden :Daniël en Anoniemen die zo fijn en poétisch de waarheid verkondigen !!!! Met de Geest.....zijn er geen verten meer !!!!!!!!
    De Geest beziele en stuwe ons in deze wijde wereld !!!!ç

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank Kris voor je goede woorden bij Pinksteren en de mooie en begrijpelijke vergelijking van de Geest met Wifi. Het doet deugd !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten