vrijdag in de 7e paasweek

Vandaag horen we Jezus zeggen tot Petrus: 'Toen je jong was deed je zelf je gordel om en ging je waarheen je wilde, maar wanneer je oud wordt zal een ander je handen grijpen, je je gordel omdoen en je brengen waar je niet naartoe wilt.’

Het zijn woorden die gericht zijn tot Petrus, maar we mogen ze ook rustig beluisteren alsof ze aan ons adres zijn gericht. Want ook voor ons is het een feit dat wanneer wij jong waren/zijn, dat we vol vuur ons een eigen gordel omdoen en gaan waarheen we willen. Wanneer we ouder worden (zeg maar volwassen in het geloof) zullen we inzien dat een ander (de Ander) ons een gordel wil omdoen om ons te brengen op een weg waar we zelf in eerste instantie misschien nooit voor gekozen zouden hebben.

Maar dit vraagt een geloof dat geleerd heeft zich te geven aan de Heer, en wel op zo'n wijze dat de gelovige inziet dat het in het leven niet om hem draait, maar om wat God wilt, en dat Jezus op zo’n wijze genadig kan zijn dat we die weg ook daadwerkelijk kunnen gaan.

Laten we ons schenken aan de Heer, opdat Hij ons bij de hand mag nemen om samen met ons de weg te gaan die God met ons wilt gaan, zowel in de kleine dagdagelijkse dingen alsook in de grote levenskeuzes die we te maken hebben.

kris

Reacties

  1. Bij die derde verschijning van de verrezen Heer bij het meer van Galilea, was een houtskoolvuur aangelegd met vis erop en brood. Dat herinnerde Petrus aan dat andere houtskoolvuur in de tuin van de hogepriester waar hij tot driemaal toe Zijn Meester verloochend had. Als Jezus hem na het ontbijt vraagt of hij nog van Hem houdt, zegt Petrus volmondig ja, maar bij de derde vraag is hij bedroefd. Jezus heeft het hem toch vergeven toen Hij hem bij het hanengekraai liefdevol aankeek, daar in de tuin van de hogepriester? Zie Lucas 22, 61. Maar inderdaad, Jezus heeft het hem vergeven en Zijn drievoudige vraag is ook niet kwetsend bedoeld. Hij wil alleen Zijn gelovigen, Zijn Kerk aan Petrus toevertrouwen en voor deze taak is veel liefde nodig. Petrus zal zoals Jezus en zoals God zelf zeer barmhartig moeten leren worden voor al zijn mensen. ‘Weid Mijn lammeren, hoed Mijn schapen, weid Mijn schapen’, zegt Jezus hem. Het zal hem wel wat kosten. Tot nu toe deed hij wat hijzelf wilde, ging waarheen hij wilde. Nu zal dat niet meer kunnen. Een herder in de Kerk moet Jezus volgen, gaan waar hij gezonden wordt. Bovendien zal op het einde van zijn leven iemand hem brengen waar hij niet wil: op het kruis. Maar ook daar zal hij Jezus mogen volgen. En wij allemaal tenslotte. In ons woonzorgcentrum zie ik veel mensen die door een ander geholpen moeten worden bij het wassen, kleden, eten en het zich verplaatsen. Dat wordt ons aller lot, tenzij we plots en vroeg zouden sterven. Maar de evangelist ziet ook hierin een gelegenheid om God te verheerlijken. Ja, onze dood dient ook om God te verheerlijken, om God de Heer te laten zijn in ons leven. Als we jong zijn en vol kracht, kunnen we dat Heer-zijn van God lang opzij laten liggen. Eens, op ons sterfbed, is willen of niet de Heer onze baas. Maar geen nood. Jezus heeft overwonnen. De dood is maar een overgang, een Pascha, een Pasen naar een bestaan in de volkomen liefde van God. Daar was het ook Paulus om te doen: hij had het over een zekere Jezus die dood is, maar van wie hij zei dat Hij leeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar het in ons "gegeven " leven op aan komt is ... leven voor ,met en in Hem ! Onze harten wijd open stellen voor Jezus die ons met Zijn Geest naar Zijn en onze Vader brengt !
    Ons naar Hem richten in gebed , onze naasten liefhebben ,maar ook onszelf !
    Elke mens is waardevol voor God !
    Putten uit 't diepste van ons wezen om Hem en allen "écht te beminnen ,zeker ook in alle kleine dingen van elke dag ,bij ontmoetingen ,
    in deze tijden van "gedwongen eenzaamheid " meer tijd maken om te bidden,te helpen in de mate van 't mogelijke ,dankbaar zijn voor zij die zich in deze toch moeilijke tijden "inzetten " en ook goede voornemens maken !
    Steeds puttend uit Zijn Liefde met blijheid en vreugde !Een glimlach kan opbeurend zijn en ...en met een tikkeltje humor iemand "opfleuren" !
    Dankbaar en gelukkig zijn !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kris,Daniël,en Jacqueline, diep oprechte stille dank ,voor de

    Woorden ,tolken van Jézus, Nu, voor ons, zó juist animerend uitgesproken !

    De GEEST beziele jullie en ALLEN die dit mediteren en loven !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten