maandag in de 5e paasweek

Vandaag zegt Jezus tot ons: ‘Wanneer iemand mij liefheeft zal hij zich houden aan wat Ik zeg, mijn Vader zal hem liefhebben en mijn Vader en Ik zullen bij hem komen en bij hem wonen. Maar wie mij niet liefheeft, houdt zich niet aan wat Ik zeg.'

Het zijn niet mis te verstane woorden: Houden van Jezus is doen wat Hij vraagt. Wie niet doet wat Hij vraagt kan wel zeggen dat Hij van Jezus houdt, maar in feite is dit laatste niet zo.

Houden van Jezus betekent zijn inwoning toelaten; met de Vader bewoont Hij immers ieder mens die de liefde liefheeft. Zij zijn de bron, de oorsprong, de ziel, de zin van ons liefhebben.

Maar, zoals het Bijbelcitaat van vandaag aangeeft, moet ‘houden van Jezus’ handen en voeten krijgen in ons dagelijks leven. Een geloof zonder daden is een dood geloof, daar heeft niemand iets aan; wijzelf niet en vooral onze naaste niet. Liefhebben vraagt act, engagement, in beweging komen. Niet enkel leven met de intentie een liefdevol mens te zijn, maar leven met liefdes-daden.

Voor de ene kan dat een zichtbaar engagement zijn binnen een of ander liefdadigheidswerk, voor een ander kan z’n liefde zich heel eenvoudig voltrekken op de werkvloer, voor weer een ander kan zich dat door omstandigheden – bijvoorbeeld door hoge ouderdom - uiten in ‘bidden voor’ (een verborgen maar zeer verdienstelijk liefdeswerk aan Kerk en wereld). Of gewoon vriendelijk zijn tegen ieder die je tegenkomt… klinkt cliché maar we beseffen nooit genoeg hoe ‘goed’ dat voor mensen kan doen.

Belangrijk is dat we leren ons leven in het leven van Christus te leggen, opdat onze liefde kan groeien in Hem. Op deze wijze laten we ons leiden door Hem, en zal onze liefde zich steeds meer uitzuiveren, groeiend in Hem.

In wezen is het zo eenvoudig. Het is een kwestie van kiezen, van openstaan voor, van je toevertrouwen aan Hem die met jou de weg van de liefde wilt gaan.

kris

Reacties

  1. Dank u, Kris.

    Wie Jezus’ geboden onderhoudt, toont daarmee dat hij of zij van Jezus houdt. En zo iemand zal ook door de Vader, door God zelf graag gezien worden. Jezus zal zo iemand ook beminnen en zich aan hem of haar openbaren. De apostel Judas, die andere Judas, vraagt waarom Jezus zich wel aan zo iemand openbaren zal en niet aan de wereld. Doodsimpel: de wereld houdt niet van Jezus. En de wereld, dat zijn van nature wij allemaal. Uit onszelf willen wij voor onszelf leven, onszelf zoeken, onszelf verrijken. Jezus leert dat wij zoiets achter ons moeten laten. Dat hebben wij eigenlijk al gedaan bij ons doopsel. Maar dat moet elke dag opnieuw waar worden gemaakt. Elke dag moeten we onszelf loslaten en vergeten om ons te geven aan God en aan de anderen. Hoe meer we dat doen, hoe meer we leven in en volgens de H. Geest en in het spoor van Jezus. Dan zal de Helper, de H. Geest ons steeds meer bezielen, d.w.z. ons leven bepalen en dat is de weg naar het geluk, naar een leven in volheid, naar eeuwig leven. Dan worden we een andere Christus, dan leeft Jezus in ons, worden wij een spiegel waarin de mensen Jezus zelf weerspiegeld zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een levenswerk, zo eenvoudig.
    Elke dag proberen en doen wat vandaag hier geschreven is.
    De Blijde Boodschap..
    Het zal iedereen 'goed' doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad, zo eenvoudig...maar oh zo moeilijk.
    Dank jullie wel Kris, Daniël en aĺlen die hier reageren. Het helpt om mijn zelfreflectie dagelijks op peil te houden en te proberen naar Jezus zijn boodschap te leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten