vrijdag in de 5e paasweek

Vandaag zegt Jezus ons: 'Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben zoals Ik jullie heb liefgehad. Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden. Jullie zijn mijn vrienden wanneer je doet wat Ik zeg.' (Joh. 15, 12-14)

Elkaar liefhebben... daar gaat het dus om. Niet zomaar op een of andere wijze, maar wel degelijk zoals de Heer ons heeft liefgehad.
Het kruis is de levende wegwijzer van zijn liefde voor ons. Daar heeft Hij getoond wat het betekent: je leven geven voor je vrienden.

Jezus nodigt uit tot deze liefde, maar tegelijkertijd is het veel sterker dan louter een uitnodiging. Hij geeft het mee als een gebod, een soort evangelische eis, alsof het niet anders kan, wil men als christen door het leven gaan. De weg van een christen is niet vrijblijvend. Het vraagt een hele welbepaalde wijze van leven, namelijk liefhebbend, en wel zoals de Heer dat heeft gedaan.
Wie zijn levensweg zo gaat, mag zich vriend noemen van de Heer, in de meest diepe en religieuze betekenis van het woord.

Laten we opkijken naar het kruis, naar Jezus' zelfgave voor de hele mensheid.
Laat ons bidden dat Hij ons mag omhelzen met zijn kruisgenade, opdat we mogen delen in zijn liefde voor allen.

kris

Reacties

  1. Het concilie van Jeruzalem heeft goed nieuws gebracht: om christen te worden, moet je niet eerst Jood worden. Er worden geen zwaardere lasten gevraagd dan wat men toen strikt noodzakelijk achtte. Geen vlees dat aan afgoden is geofferd. Nu bestaat dat zelfs niet meer voor ons. Geen bloed en geen verstikt vlees, omdat hier ook nog het bloed in zit. Dat was een regel uit eerbied voor Gods schepping. Nu zou men dat kunnen vertalen als bv. dieren niet nutteloos af laten zien bij het slachten, verdoofd slachten dus. En ontucht, dat is een heikel punt. Ook nu past dat niet bij een christen. Weeral uit eerbied voor andermans lichaam en zelfs voor het onze. De kuisheid is een deugd die je vaak maar verwerft na veel struikelen en vallen en ze is ook een deugd waar je om moet bidden. Tenslotte gaat het om de liefde. Liefde zoals Jezus ons heeft bemind. Dat is een liefde die geeft, die gaat tot in de dood. Dat heeft Jezus ons getoond. Meestal zullen wij niet tot in de dood moeten gaan, maar laten wij ons leven geven, onze dagelijkse inzet voor onze dierbaren en voor de samenleving. Tenslotte zijn wij vrienden van de Heer. Geen dienaars die niet weten wat onze Heer doet. Jezus heeft ons alles meegedeeld wat Hij van de Vader heeft gehoord. Bij de mensen zal een werknemer wel iets van zijn baas horen, maar meestal niet alles. God echter heeft ons in Jezus diep in Zijn hart laten kijken. Dat hart loopt over van liefde. God heeft ons uitgekozen; niet wij hebben God uitgekozen. Als wij christen zijn geworden, was het omdat God ons riep. Wij hebben alleen ‘ja’ gezegd. Nu mogen wij op tocht gaan, een leven lang, en vruchten voortbrengen die blijvend zijn. De liefde is iets dat blijft. Als we mekaar liefhebben, zal de Vader ons alles geven wat we nodig hebben, als wij het in Jezus’ naam aan Hem vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Liefhebben zoals Jezus is niet mogelijk...ik versta "zoals" eerder als dat Jezus ons deelachtig maakt zal zijn Liefde. Dat Hij wil liefhebben in en doorheen ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Liefhebben zoals Jezus is voor ons niet mogelijk. Ik versta "zoals" eerder als een deelachtig worden aan Zijn Liefde. Jezus wil in en doorheen liefhebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige lezingen die mij diep raakten. Ik weet alleen nooit goed raad met met de werking van de H. Geest. Twee groepen allebei bezig om het beste te doen voor de mensheid. Op een gegeven moment is er een verschil van mening wat men verder gaat bespreken. Bij beide groepen komt een andere uitslag en toch claimen ze beiden dat de H. Geest hen heeft geïnspireerd. Wat is dan goed? Misschien maak ik het nu te concreet maar het is een eerlijke vraag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De genade van de “liefdesdynamiek van de Goddelijke Drie Eenheid”

      Wij mogen met zijn allen aanschuiven aan de liefdesmaal van Vader en de Zoon in de Heilige Geest.

      Aan de tafel van de Eucharistie
      van de Sacramenten
      van het Gebed
      van ons Zijn in de wereld
      van …


      Verwijderen

Een reactie posten