3 mei - Filippus & Jakobus

Vandaag horen we Filippus vragen aan Jezus: ‘Laat ons de Vader zien, Heer, meer verlangen we niet.’ Waarop Jezus antwoordt: ‘Ik ben nu al zo lang bij jullie, en nog ken je Me niet, Filippus?'

Inderdaad, Filippus kende de Heer al enige tijd. Hij trok met Hem rond, was zeer dikwijls in zijn gezelschap. Hij had Jezus beslist al vele malen horen spreken, zaken weten uitleggen,... En toch.

Ook wij kennen de Heer al lang; we zijn immers christen. We volgen Hem, we luisteren naar Hem, we bidden, trachten in verbondenheid met Hem te leven,... En toch moeten we waakzaam blijven, en nederig. En vooral niet te snel denken dat we Jezus 'begrijpen' of 'kennen'.

De vraag van Filippus raakt ook ons leven: Jezus ten diepste leren kennen is immers de vraag van elke leerling of volgeling van de Heer.

Jezus leren kennen is veel meer dan over Hem leren. Filippus beseft (nog) niet dat Jezus werkelijk kennen betekent dat je Hem in je hart opneemt, dat je deelgenoot wordt van zijn zending, dat je geroepen bent Gods liefde te zijn, dat je taak erin bestaat de Blijde Boodschap te verkondigen doorheen daad en woord. Slechts in je eigen betrokkenheid met het leven van Jezus zal Gods liefde zichtbaar worden in je leven.

Filippus spoort ons met zijn vraag van vandaag aan om met meer diepgang het aangezicht van God te zoeken in Christus, en te herkennen wat van God aanwezig is in ieder mens.
Met dank dus aan Filippus.

Vandaag heb ik me laten inspireren aan woorden van Vincenzo Paglia uit 'Het Woord van God elke dag 2022'.

kris

Reacties

  1. Vandaar het grote belang in de catechese en in de evangelisatieopdracht van de Kerk om mensen eerst en vooral Jezus te leren kennen, hen in een leven de relatie met Hem te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten