vrijdag in week 6 van de paastijd

Vandaag zegt Jezus ons: 'Jullie hebben nu verdriet, maar Ik zal jullie terugzien, en dan zul je blij zijn, en niemand zal jullie je vreugde afnemen.'

Toen de Heer deze woorden sprak droegen de leerlingen de verrijzenisgenade nog niet in zich. Wanneer alles zal voltrokken zijn, zal Hij, anders en meer dan ooit tevoren, bij hen terugkeren, en hen zijn vrede en vreugde schenken. Het zal zo diep geschonken worden dat niemand nog hen deze vreugde zal kunnen afnemen.

Zo ook bij ons wanneer we ons hart openen voor de paasgenade: Christus’ vrede zullen we ontvangen, en al ons doen en laten zullen we mogen beleven vanuit deze vrede, en wel zo dat niets of niemand deze vrede zal kunnen wegnemen. Zoals we lezen bij Paulus in de Romeinenbrief: niets zal ons nog kunnen scheiden van de liefde van Christus.

In dit gebeuren mogen we de aanwezigheid en het waaien van de Geest niet onderschatten. Het is immers de Geest die ons in de liefde van Christus blaast en houdt.

Vandaag zijn we een noveenlengte verwijderd van Pinksteren. Ook hier bij Bijbelcitaat.be bidden we negen dagen lang om de komst van Gods Geest. Wanneer we als gemeenschap deze dagen biddend doorgaan is het een tijd vol van genade. Meer dan ooit heeft immers onze wereld, alsook de Kerk, de Geest nodig. Al was het maar om onze harten in de juiste richting te plaatsen, open en beschikbaar voor Gods aanwezigheid in Christus. Laten we samen deze noveentijd ter harte nemen, door net iets meer, of intenser, tijd te maken voor gebed.

Met een genegen groet,

kris

Reacties


  1. ‘Nu is uw hart vol droefheid, maar deze zal verkeren in vreugde. Als de vrouw in weeën is, is ze vol droefheid, in pijn en smarten, maar als het kindje er eenmaal is, is ze heel en al vreugde’. Jezus zegt dat enkele uren vóór Zijn lijden. Denkt Hij ook aan Zijn Moeder? Jesaja 66, 7 - 8 zegt: ‘Nog vóór zij weeën krijgt, moet zij baren, nog vóór de pijnen haar overvallen, wordt zij van een zoon verlost. Wie heeft zoiets ooit gehoord, zoiets ooit gezien? Werd ooit een land in één dag ter wereld gebracht, een volk in één keer gebaard? Maar nauwelijks is zij in haar weeën, of Sion baart haar zonen’. De eerste christenen hebben dat toegepast op de moeder van Messias Jezus. Zonder weeën heeft zij haar kind ter wereld gebracht, maar zij had wel haar weeën toen Johannes en met hem wij allemaal, haar kinderen werden onder Jezus’ kruis. Maria’s hart werd door een zwaard doorboord, zoals Simeon het voorspeld had, toen Jezus’ hart geopend werd door de lans van de soldaat, toen de Kerk geboren werd, toen Jezus Gods Rijk realiseerde op het kruis en toen Hij een nieuwe mensheid geboren liet worden in Zijn uitgestrekte en vastgenagelde handen. Dan had Maria haar weeën, maar deze verkeerden in vreugde toen Jezus verrees uit de dood en naar Zijn Vader terugkeerde, nu niet meer alleen, maar met zich ons allen meetrok naar de Vader. In één keer werd een nieuw volk gebaard onder Jezus’ kruis, een nieuwe mensheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een zegen omdat wij hier samen deze aanmoedigingen kunnen lezen en daarna bewuster Léven !
    Samen mét Jezus die door Zijn gehoorzaamheid aan de Vader ons ook "meetrok" naar Die Vader!
    Vandaag 1 ste dag van de noveen ,
    Laten wij léren elkaar oprecht lief te hebben ,dankzij Zijn Geest wonende in "ieder" van ons mensen !
    Gods Zegen kome rijkelijk over ons !
    Oprecht heel dankbaar voor jullie Kris en Pr. Daniël voor jullie hoop, geloof en liefde in deze toch moeilijke tijden !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verwondering over de noveenteksten. Zou men hier niet mogen verwachten dat er aangesloten wordt bij de noveen die de bisschop lanceert?! Met startviering vanavond in de Sint-Pieterskerk in Gent...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan inderdaad aansluiten bij de noveen van het bisdom, zoals je je ook kan aansluiten bij heel wat andere novenen her en der. Daar is uiteraard iedereen vrij in.
      Het is een aanbod ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten