maandag in week 4 in de paastijd

Vandaag zegt Jezus: 'Ik ben de deur: wanneer iemand door Mij binnenkomt zal hij gered worden; hij zal in en uit lopen, en hij zal weidegrond vinden.'

Jezus is de deur. We mogen via Hem naar binnen, en via Hem weer naar buiten. In en uit. Contemplatie en actie. Ora et labora. Uitdrukkingen om dat ene grote gebod te kunnen volbrengen, namelijk God bovenal beminnen en onze naaste als onszelf.

We kunnen maar de naaste liefhebben als we ons in God nestelen. En we kunnen ons maar in Hem nestelen, als we naar Hem toegaan. Dat naar Hem toegaan doen we via Jezus. Hij is de deur. Het is via Jezus dat we in God komen. Eenmaal via Jezus binnengegaan, mogen we – in eenheid met Jezus - van de Vader drinken, als een kind aan de borst van zijn moeder. Ja, van God mogen we ontvangen; liefde en vrede. Om vervuld van Hem weer buiten te gaan. Geen tenten op de Taborberg, geen staren naar de hemel, maar via, en met, Jezus naar de wereld, naar Gods wijngaard, naar de naaste, doorheen gebed, woord en daad.

We zullen weidegrond vinden, zegt de Heer. Vruchtbaar, fris en groen; besproeid door Gods zegen, bevloeid met Christus’ genade. Met andere woorden: Gods Vrede zal onze bedding zijn, de heimat van ons liefhebben. Christus’ liefde door ons heen zal ons tot deelgenoten maken van Gods Drie-ene Vreugde.

Ja, onze ziel zal vliegen op de winden van de Geest, zingend van Gods minne, Christus belevend in de wereld: de plek waarnaar we, in Hem, gezonden zijn, ver voorbij de grenzen van onze eigen kerkgemeenschap. Immers, tot elke mensenkind zegt Jezus: 'Ik ben gekomen om het leven te geven in al zijn volheid.'

Laat ons instrument zijn van God; Hij de fluitspeler, wij de fluit, de muziek: Gods liefde voor allen.

Een mooie, zonnige en gezegende maandag,

kris

Reacties