zaterdag in week 5 van de paastijd

Jezus zegt ons vandaag: 'Als jullie bij de wereld zouden horen, zou ze jullie hebben liefgehad als iets van haarzelf, maar jullie horen niet bij haar, want Ik heb jullie uit de wereld weggeroepen.'

Wie zijn christen-zijn ter harte neemt, zal het kruis van de Heer altijd aan zijn zijde weten. Vroeg of laat komt men immers in conflict met de 'wereld' waar de drang naar macht en geld, status, het spel der competitie, de verheelijking van het 'ik', heel dikwijls de overhand heeft. Het vraagt moed om daar afstand van te nemen en te houden.

Tegelijk worden we door de Heer wel degelijk in de wereld gezonden. Daar, en enkel daar, zijn we geroepen in zijn naam Gods liefde gestalte te geven. De wereld is ons werkterrein. Maar het is perfect mogelijk Gods liefde in de wereld te belichamen, door deze wereld met haar mensen te omarmen; doch onthecht aan haar, gehecht aan Christus.

Opgelet: die ‘wereld’ met zijn bekoringen kan zich afspelen buiten ons, maar evengoed in ons. Het is niet omdat we gedoopt zijn dat het ‘kwaad’ zich niet kan aandienen in onszelf. Heel zeker wel. Dit vraagt om voortdurende innerlijke waakzaamheid. En heel zeker zal het gebeuren dat we ‘toegeven’ aan het kwaad, en dit terwijl we zeggen en menen dat we de Heer, en enkel de Heer, willen dienen. Het is des mensen, en overkomt ieder van ons. Maar weet dat Jezus ten allen tijde u op die momenten weer bij de hand neemt en opricht, u opneemt in zijn barmhartigheid, om, gehecht aan Hem, de draad weer op te nemen.

Lieve mensen, laten we vandaag ons richten naar Hem: Jezus die ons ten diepste bewoont, zoals Hij ook in de ander zijn inwoning heeft, en waar Hij bedelt om liefde.

Laten we leven vanuit het hart van de Kerk waar Christus ons zal bevruchten met zichzelf om Gods liefde te zijn.

Laat ons heel bewust mét Hem leven ‘in’ deze wereld, zonder van haar te zijn.

Met een genegen groet,

kris

Reacties

  1. Gisteren eindigde het evangelie met het zinnetje van Jezus: 'Dit is Mijn gebod, dat gij elkaar liefhebt'. 'Es war total Liebe pur', zou je met een hit van Andrea Berg kunnen zeggen. Maar in het vers daarop gaat het al over 'haat'. 'Haat' is een sterk woord, waarschijnlijk uit het Semitisch dat geen woord heeft voor meer of minder. Haten is niet altijd dat harde haten, maar wel: minder liefhebben. Of: niet meer liefhebben. Judas bv. zal Jezus niet echt gehaat hebben, maar hij zal stilaan van Jezus minder houden, omdat Jezus hem niet meer voldeed. Judas wilde iets anders: geld bv. Of misschien juist zeer goed bedoeld: een ministerpost om juist veel goed te kunnen doen voor de mensen in de wereld. Zo heb ik in mijn jonge tijd veel seminaristen weg zien gaan omdat zij iets goeds wilden doen voor de mensen, maar niet meer als priester. Jezus zegt: 'Een dienaar staat niet boven zijn heer'. Gisteren nog zei Jezus: 'Ik noem u geen dienaars meer, maar vrienden'. Als men Jezus niet aanvaard heeft, zal men ook Zijn vrienden niet aanvaarden. Altijd zijn er mensen die zullen geloven in Jezus, maar altijd ook zijn er mensen die niet geloven in Hem. Wat doet Jezus dan? Als de liefde niet bemind wordt, als Jezus aan het kruis moet, begint Hij ons nog meer lief te hebben. Dat is Jezus. Dat is God. Nooit opgeven, nooit bitter worden, maar beminnen. Dat is God. Ja, Hij is 'total Liebe pur'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. de reden waarom seminaristen afhaken is heel verschillend.
      er scheelt ook iets aan de opleiding.

      Verwijderen
    2. Alle gedoopten zijn gezonden om in de wereld te getuigen van Gods liefde en ze concreet gestalte te geven. Gedoopt zijn is niet vrijblijvend. Vandaar dat het 'automatisch' dopen van kleine (onbewuste) kinderen niet 'werkt'. Als christen leven moet je bewust kunnen kiezen met alle consequenties die het meebrengt. Velen worden gedoopt een gevormd en doen er verder niets mee. Waarom stoppen we daar niet mee!!! De gehele sacramententheologie moet dringend herzien worden. De Kerk(situatie) is een beetje slachtoffer van zichzelf. Het wordt tijd dat de leken (wat een afschuwelijk lelijk woord is dat!) zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid, maar ook dat de Kerkleiders zich bewust worden van de zending die 'leken' hebben. Een nieuw concilie dringt zich op, en had 20-30 jaar geleden al moeten plaatsvinden. Kerk, durf de knop eens radicaal omdraaien, en gooi radicaal alle ballast overboord! Je zult weer tot leven komen.

      Verwijderen

Een reactie posten