31 mei - Maria-Bezoek

Geliefde mensen,

vandaag horen we het Magnificat zingen uit de mond en het hart van Maria. Dit lied zijn woorden die thuishoren binnen de spiritualiteit van de ‘armen van geest’, de anawim, de beschikbaren, zij die diep gebogen leven voor de Allerhoogste, zich toevertrouwend aan Hem, biddend dat Hij mag gebeuren, levend in zijn dienst, de tol daarvoor ‘graag’ dragend.

Het Magnificat is zo rijk aan inhoud dat het de moeite loont het dagelijks te bidden, of te zingen. Je zal merken dat het je zal stuwen richting God. Het zal je maken tot een eenvoudig mens, tot een biddend iemand; aanbiddend in de diepe betekenis van het woord. Het zal je voeren in Gods tegenwoordigheid waaraan je je in alle graagte zal willen toevertrouwen. Het Magnificat bezit de rijkdom je in die grote stroom van mensen te plaatsen die bereid zijn te leven ‘in God’, voor zijn aanschijn, in zijn genade, drinkend van Hem, in pure ontvangenis.

Priesters en religieuzen zijn vertrouwd met het Magnificat omdat het iedere avond gezongen wordt bij de vespers. Uiteraard ook leken die het brevier bidden zijn vertrouwd met dit lied. Maar voor hen die niet echt vertrouwd zijn met deze lofzang stel ik graag voor te beginnen met deze dagelijks te lezen, te bidden. Na enige tijd ken je de woorden vanbuiten en kan je ze gebruiken waar en wanneer je wil: op de fiets, wachtend op de tram, lopend over straat, bij het ophangen van de was, het dekken van de tafel, als gebed voor het eten, in de stilte bij een stervende (doe ik beroepshalve heel vaak – echt heel mooi),… de dag geeft zovele momenten waar we in de mogelijkheid zijn deze lofzang te bidden of te zingen. Echt een warme aanrader. Het zal je vrede schenken, alsook de mensen die je zijn toevertrouwd.

Als gebed hieronder geef ik graag de woorden van het Magnificat zoals je die in het getijdengebed vindt. Het bidden in verzen heeft z’n voordelen, en het helpt om de woorden ook naast het expliciet gebed te bidden, of te zingen, doorheen de dag.

Heb er innerlijke deugd aan.

Met een genegen groet,

kris

Reacties

  1. Ik ben blij met de leestip. Hier merk ik al iets van wat ik allang zeg en denk: 'De jonge mensen gaan op een dag zelf de schoonheid van het geloof weer ontdekken'. Dank U, God.
    En dank ook voor dit mooie Mariafeest. We vieren eigenlijk de vreugde om Gods redding die Maria wil delen met haar verwante. Het is al jubel en lofzang vandaag. Zelfs de kleine Johannes springt op van vreugde in de schoot van zijn moeder. En Zacharias die zelfs als priester niet meer kon geloven in een nieuwe toekomst, zal door Maria die bij hem en zijn vrouw op bezoek komt, omgevormd worden tot een gelovige man en bij de geboorte van zijn kind zijn loflied zingen, net zoals Maria het deed toen zij in zijn huis aankwam. God komt ons allen redden. Hij redt al Zacharias van zijn ongeloof, Hij brengt ook onze jonge mensen, zoals blijkt uit de leestip, tot het geloven dat redding biedt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan je het gebed van Maria weergeven? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je vindt het gebed van Maria in de tweede alinea van de evangelielezing hier vandaag op Bijbelcitaat.

      Verwijderen
  3. Ik sluit mij aan bij de vreugde om dit mooie Maria-feest vandaag! Wat een vreugde bij allebei de aanstaande moeders! Nog zo mooi is het om dit feest te mogen vieren midden in de Pinksternoveen. Maria is als Bruid van de Heilige Geest een mooie wegwijzer naar het intens beleven van de komst van de Heilige Geest voor elk van ons.
    En dan een kleine tip: voor wie vandaag de Rozenkrans bidt - op deze laatste dag van de Maria-maand - is er de uitnodiging van de Paus om aan te sluiten bij zijn oproep om vandaag samen met heel de Kerkgemeenschap nogmaals uitdrukkelijk te bidden om vrede in de wereld op alle plaatsen waar oorlog en onenigheid, geweld en verwarring heersen. Je kan het volgen op de site van het Vaticaan om 18u (vertaling in het Frans of het Engels is voorzien), maar je kan natuurlijk heel eenvoudig de intentie van je eigen Rozenkransgebed vandaag daarmee laten aansluiten. Van harte een zalige Maira-Bezoek-dag gewenst!
    Wivina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt, Wivina, voor je mooie reactie en voor de tip voor vanavond om 18 uur. Ik bid zeker mee, met de site van het Vaticaan of gewoon alleen in verbondenheid met de wereldkerk.

      Verwijderen

Een reactie posten