woensdag in week 6 van de paastijd

Vandaag horen we Paulus tot de Atheners zeggen: 'In God leven wij, bewegen wij en zijn wij.'

Het is heilzaam om met regelmaat te bidden. Daarvoor momenten kiezen, er trouw aan zijn, met je hart bidden,... Het is goed, én essentieel. Maar even belangrijk is er ons bewust van zijn dat dit expliciet gebed ons zou moeten voeren in een levenshouding die in wezen ook 'gebed' is. Het is, zoals Paulus het vandaag uitspreekt, in God 'leven', in Hem 'bewegen', in Hem 'zijn'.

Het is 's morgens opstaan en beseffen dat de lucht die je inademt u gegeven is - door God zelf - om te kunnen leven. Meer: de lucht is God. Je ademt Hem in, je ademt Hem uit. Ook de ademhaling, dat wonderlijk gebeuren in ons lichaam, is niet enkel door God gegeven en gewild, maar in wezen is het God. God is in het wonder van de het ademen aanwezig. In de ademhaling toont Hij zich, openbaart Hij zich, geeft Hij zich, trekt Hij ons in zijn eigen bestaan.

Dit wat betreft de ademhaling. Maar alles wat er met ons lichaam gebeurt, alles wat er rond ons lichaam geschiedt, alles wat wij ervaren, ieder die wij ontmoeten, ons eigen denken, onze emoties, onze hartstochten, onze twijfels en gevechten,... alles is een openbaring van God. In Hem mogen wij zijn, denken, voelen. In Hem mogen wij leven, beminnen en bouwen. In Hem mogen wij bewegen, dansen en zingen.

En nee hoor, je hoeft dit alles echt niet voortdurend met je hoofd te beredeneren. Zoals gezegd, het is een houding, een gebedshouding, een liefdeshouding. Het is leven in het onbewuste besef dat God de schepper is van hemel en aarde, en dat deze hemel en aarde aanwezig is in je eigen diepste zijn.

Onze roeping bestaat erin ons volledig af te stemmen op God. Zodat je liefde, je denken, de keuzes die je maakt,... in Hem gebeuren, bevrucht door Hem, gekleurd door Hem, bezield door Hem.

Dit geldt zowel voor jood, moslim als christen. Met dit verschil dat een christen geroepen is dit alles in Christus te beleven; van Hem ontvangend, in- en uitgaande, Hem belichamend. Het is leven in de gloed van de Geest, in de genade van het kruis, in het licht van Pasen, opgestaan in Christus. Om in Hem, door Hem, en met Hem, Gods liefde te bezingen doorheen miljoenen daden van kleine goedheid.

M'n God, m'n Al !

Een gezegende woensdag voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. Een prachtig en krachtig woord, Kris. Dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Amen ! Zijn Geest openbaart zich door jouw woord en wordt Zijn Woord ! Dankjewel !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goede God, geef mij de genade U te ontvangen in al wat tot mij komt en in mij is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mij viel vandaag de tekst op dat Jezus zegt: “Veel kun je nu nog niet bevatten” ,ik vind dat zó bemoedigend. Ik zou heel graag willen leven zoals het Kris het zo mooi beschrijft. Ik verlang ernaar maar moet nog veel leren en doen. Maar God Zelf maant ons om geduld te hebben ook en vooral met mijzelf. Hoe mooi is dat. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik volg momenteel het seminarie in HDIG over de 'Handelingen van de apostelen.'
    Leuk om nu jullie commentaren hierop te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten