zondag 6 in de paastijd - C

Vandaag zegt Jezus ons: 'Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef Ik jullie.'

Het is een mooi gebaar tijdens de eucharistieviering dat wij elkaar de vrede mogen schenken. Doch dit gebaar doen wij na een ander gebaar. Eerst zegt namelijk de priester, in naam van Christus: 'De vrede van de Heer zij met u allen'. En vanuit die vrede, die de Heer ons geeft, geven wij elkaar de vrede.
De vrede die wij elkaar toewensen en onder elkaar beleven, vindt haar oorsprong dus de vrede van de Heer. Hij schenkt ze ons om haar vanuit dit geschenk aan elkaar te geven.

Laten we vredevolle mensen worden door te drinken bij de bron die Jezus zelf is. Zo zullen we in staat zijn (zeg maar 'vol van genade') om de vrede van de Heer van harte aan elkaar te kunnen geven door te werken aan verzoening daar waar nodig is, door vergeving te schenken daar waar we elkaar pijn deden, door terug gemeenschap te vormen met elkaar daar waar deze gekwetst was, door elkaar graag te zien in gebaar, daad en woord.

Ja, laten we het begrip ‘broederschap’, wat toch eigen is aan het evangelie, hoog in het vaandel dragen. Moge de vrede van de Heer, ja de Heer zelf, het hart zijn van deze beleving.

Een gezegende zondag,

kris

Reacties