donderdag in week 3 van de paastijd

'Ik ben het brood dat leven geeft', horen we Jezus vandaag zeggen.

Het is inderdaad de Heer die leven geeft aan ons leven, aan het leven van de Kerk. Hij is, als het ware, er het levend hart van. Niet als symbool, maar als een levengevende werkelijkheid. Wij zijn geroepen ons te voeden met Hem, opdat Hij inderdaad dat leven in ons kan zijn waar God naar verlangt.

Je voeden met de Heer zou voor een christen de evidentie zelf moeten zijn. Het gaat vooraf aan al het andere, en tegelijk is het verweven met al het andere. Onze roeping is het immers één te zijn met Christus. En daarvoor moeten we ons voeden met Hem. Anders zouden we al snel een ongeoliede motor zijn die niet enkel vlug droog zal staan maar ook snel tot stilstand zal komen.

Zoals de Heer brood voor ons is dat leven geeft, zo mogen ook wij voor elkaar voeding zijn dat leven geeft. Een christen deelt immers in de zending van haar Heer. Niet door Hem na te bootsen of zijn leer te verkondingen, maar door in eenheid met Hem Gods liefde te zijn, en alzo mét Hem levengevend voor ieder die hij ontmoet en waarvoor hij bidt. Dat maakt de christen persoonlijk rijk, maar hij deelt zijn rijkdom ook uit, als een vat dat overstroomt van water.

Moge jij dit vat zijn voor de Heer: je laten vullend door Hem, om in eenheid met Hem anderen te voorzien van 'levend water'.

Van harte, kris

Reacties


  1. Jezus zegt dat je niet tot Hem kunt komen als de Vader je niet trekt. Maar wie die gave wel ontvangt, krijgt van Jezus eeuwig leven, opstanding op de laatste dag. En die laatste dag is niet zomaar het einde der tijden, het is ook de dag van ons sterven en zelfs elke dag die wij van God ontvangen, ook deze dag van vandaag, donderdag 5 mei. Want zoals de profeten zeggen, zullen wij door God onderricht worden. Dat gebeurt ook vandaag. Als we tot het geloof komen in Jezus, hebben we eeuwig leven. Dat is leven in volheid en ook leven dat niet meer eindigt. We krijgen dat leven van Jezus als we Hem als brood tot ons nemen. De vaderen hebben wel het manna ontvangen in de woestijn, maar dat was nog niet het brood uit de hemel. Dat manna was een product van schildluizen, het was een honingachtige substantie die bestond uit korreltjes. Jezus geeft echter méér dan dat manna. Jezus geeft zichzelf, Zijn vlees, Zijn lichaam ten bate van het leven der wereld. Oh, de wereld denkt vaak alles zelf aan te kunnen. Maar hoe vaak mislukt dat opzet niet? Wij moeten van Jezus leren onszelf te geven, de inzet van ons hele leven voor het leven van de wereld. Zo vaak zoeken we onszelf, leven we voor onszelf alleen. Jezus deed het anders. Hij zette zich in voor het welzijn van velen, eigenlijk van allen. Hij gaf zelfs Zijn leven prijs voor ons op het kruis. Leven is pas echt leven als we het krijgen van Jezus en als we ons in navolging van Hem prijsgeven voor de anderen. Dat is het onderricht dat God door Jezus aan ons geeft: jezelf vergeten voor anderen, leren leven in zelfgave zoals Jezus. Diaken Filippus leerde dat aan de Ethiopiër op de terugtocht van een bedevaart naar Jeruzalem. Deze laatste las in zijn reiskoets uit de profeet Jesaja over een lam dat ter slachting wordt geleid. Filippus legt hem uit dat dat lam Jezus is die Zijn leven voor ons geeft. En de Ethiopiër wil voortaan van Jezus leven. Hij wil ook leven zoals Jezus, in zelfgave. Daarom laat hij zich dopen. Doop - en vormselcatechese moet eigenlijk maar dat zijn: leren dat Jezus door de prijsgave van Zijn leven ons leven wordt en dat ook wij voortaan mogen leven in zelfgave zoals Hij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat doopsel en vormsel catechese aan jong en ouder meer zijn dan leren over Jezus. Het moet kinderen en ouderen die catechese krijgen in een levendige relatie met Jezus brengen. Zoniet dreigt het vruchteloos te blijven. Zoals kardinaal Danneels destijds in 1 van zijn brochures schreef: "wij zijn gesacramentaliseerd, maar niet geëvangeliseerd. Wij hebben sacramenten maar ze 'werken' niet".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het doopsel is precies gaan LEVEN zoals Jezus: in zelfgave. Wat wil je nog meer? DAT verandert alles!!!

      Verwijderen

Een reactie posten