Geboorte Johannes de Doper

Geliefde mensen,

naar aanleiding van deze feestdag waar we de geboorte van Johannes de Doper gedenken en vieren, wil ik u uitnodigen om aan de hand van onderstaand psalmvers (dat we vandaag in de tussenzang bezingen) na te denken over het wonder van ons eigen bestaan.

'Wat er in mij is, hebt Gij geschapen, Gij hebt mij als een weefsel in de moederschoot gevormd. Ik dank U voor het wonder van mijn leven, voor alle wonderwerken die Gij hebt gemaakt.'

Het menselijk bestaan is, zoals elk bestaan, wonderlijk. God zelf ligt, als schepper, aan de oorsprong van al het bestaande. Door zijn liefde is al wat is. Dat op zich is al wonderlijk. Voor we 'gecreëerd' worden brengt Hij twee mensen bij elkaar, die - als het goed is - mekaar diep liefhebben. Vanuit hun onderlinge liefde, vanuit hun gegeven zijn aan elkaar (zowel geestelijk als fysiek; in de diepte een mystiek gebeuren) schenkt God nieuw leven. 

Een zaadcel dat zich nestelt in een eicel. Om dan tot groei te komen. Dag na dag voltrekt zich het wonder, in het begin onzichtbaar voor het menselijk oog, veilig en diep verscholen in de warmte van de moederschoot. Elke nieuwe cel deelt zich, altijd maar weer. En zo komt komt er prachtig leven tot stand. Wonderlijk toch.

Na vijf weken tekent zich het neusje reeds af, de oogjes, het mondje. We zijn een rijstkorrel groot. De hersenen zijn in opbouw. Het hart begint te kloppen. Na zeven weken zijn alle organen klaar. Ze hoeven enkel nog te groeien. Een kraakbeen-skeletje vorm zich, piepklein. Hoewel, naar de tiende week toe zijn we reeds drie centimeter gegroeid.

Vanaf week twaalf ontstaat er een eigen persoonlijkheid, in de zin dat het kindje een heel eigen ontwikkeling kent, dat enig is, eigen aan zijn persoontje. Het heeft z'n eigen tempo wat groei betreft in lengte, het krijgt eigen gezichtsuitdrukkingen, het maakt eigen bewegingen. De piepkleine handjes beginnen te grijpen en de voetjes beginnen te trappelen. Een karaktertje is zich aan het vormen, al dan niet meegekregen van mama en papa.

En zo gaat het maar door, week na week, maand na maand. Om dan, na negen maanden, 'ter wereld' te komen. Vrucht van liefde, wonderlijk bestaan. Om diep geëerd en bemind te worden.

Dit kind, dat geboren is, zal ooit, groeiend in z'n mens-zijn, in staat zijn zelf lief te hebben. Eigenlijk doet een kind dit reeds van in de moederschoot. Dit, omdat het vanuit zijn prille bestaan oproept het wonder van God te beminnen. Het is een passieve wijze van liefhebben, dat een actief beminnen tot gevolg kan hebben. Trouwens, dit appèl, dragen we allen in ons. Wanneer je de mens in het gelaat kijkt (al dan niet letterlijk) zul je diep in jezelf de oproep ervaren hem of haar lief te hebben. Zo leert ons Levinas, maar eigenlijk ook het evangelie. Ieder mens roept vanuit zijn bestaan op tot liefde.

Maar, groeiend in gemeenschap, zal het kind dus ook zélf leren liefhebben. Dit op zich is ook wonderlijk. Hij (als ik hij zeg bedoel ik uiteraard ook altijd zij) zal de liefde van zijn schepper mogen en kunnen belichamen naar ieder ander schepsel, naar elke medemens. Hij zal kunnen beminnen als een autonoom beslissend wezen. In het feit dat hij de vrijheid heeft om te kiezen voor de liefde of niet, kan hij zijn liefde tonen voor God, medemens en schepping.

Zijn liefde zal bestaan in de sterkte van zijn woorden, in de tederheid van zijn gebaren, in het kunnen schenken van vergeving, in het werken aan verzoening, in zijn engagement mee te bouwen aan een wereld waar het voor ieder goed is om leven, in het mee dragen van het broze rondom hem, in zijn zorgzaam en respectvol omgaan met de natuur, in het tijd maken voor God. Hij mag zich instrument weten in het belichamen van Gods goedheid voor de mens. Wat een eer hiervoor te mogen leven. Wat een wonder te weten dat het mogelijk is.

Mooi ook te leven in de wetenschap dat we voor God niet volmaakt hoeven te zijn om echt mens te kunnen zijn. We mogen groeien, dag na dag, met vallen en opstaan, met lukken en mislukken, in tijden van dorheid en momenten van vervulling, doorheen lijden en lofprijzing. Elke seconde van ons leven mogen we ons door God bemind en gesteund weten, rustend in zijn Hart.

Het leven ons gegeven... wat een wonderlijk gebeuren. Om diep dankbaar te zijn.

Met een genegen groet,

kris

Reacties

 1. Wat een sprekende bezinning. . Ik, klein, broos wezentje. . Nu volwassen , sterk én kwetsbaar, maar altijd geliefd door mijn Schepper. . Wat een wonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit woord naar Leven prent ik diep in mijn hart, waarvoor héél hartelijk dank Kris !
  Ja zo mooi het ontstaan van een nieuw leven beschreven :"GIJ hebt me als een weefsel in de moederschoot gevormd"!
  Elke geboorte van mijn 5 kinderen heb ik zo ervaren ...!Ontstaan uit oprechte liefde voor elkaar !
  Nog fier van ondertussen 12 kleinkinderen (waaronder ééntje van toen 4 ,een engeltje in de hemel is, die ook over ons waakt)en 7 achterkleinkinderen !
  Vreugde alom , maar ook lijden en zorg !
  Blijvend dankbaar voor het Leven !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow Chris, wat een geweldige bezinningtekst, je hebt jezelf overtroffen! Heel goed dat je ons nog eens bewust maakt van dit wonderlijke geschenk: ons leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goed en mooi gezegd Kris. verwondering en aandacht voor het onzichtbaar zichtbare leven, door God gegeven. dit kan toch alleen maar uit de mond komen van een godvruchtig man die zelf ook nog eens vader is en het ontstaan van leven van heel dichtbij en met heel zijn hart heeft meegemaakt. en vijf keer nog wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. reactie op de leestip: de oudste man ter wereld is inderdaad 113 en bidt dagelijks de rozenkrans, maar de oudste vrouw ter wereld is 118 en bidt wel meer dan alleen een rozenkrans, want zij is een franse non en 118 jaar oud!
  https://www.guinnessworldrecords.com/news/2022/4/worlds-oldest-person-confirmed-as-118-year-old-sister-andre-699611

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel mooie tekst die ik ga delen met mijn gezinsleden. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elke seconde van ons leven mogen we ons door God bemind en gesteund weten, rustend in zijn Hart.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten