maandag in week 11 door het jaar

Vandaag zegt Jezus: 'Verzet je niet tegen wie kwaad doet, maar keer degene die je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe.'

Voor alle duidelijkheid: dit is geen oproep om ongerechtigheid te laten passeren.

Het is een appèl om kwaad met goed, haat met liefde, agressie met vredelievendheid, oordeel met barmhartigheid, te vergelden en zo menselijke verhoudingen te veranderen.

Liefde, hoe kwetsbaar ook, is de enige kracht waarmee kwaad kan overwonnen worden.

Jezus is deze weg gegaan, en wil deze weg opnieuw met ons gaan, dag na dag; Hij in ons, wij groeiend in Hem.

Laten we ons schenken aan de Heer, opdat liefde altijd hét antwoord mag zijn op alles.

Met een genegen groet,

kris

Reacties

  1. Jezus heeft ook gezegd: “Gerechtigheid wil ik”. Als we deze misdaad goedkeuren, waarom zouden we dan nog pardon vragen door al het leed toegebracht aan de mensen tijdens de slavernij en het inpikken van de koloniën. Ik zou mij zeer schuldig voelen bij het zien van dit onrecht en er niets aan zou doen. Ik zou voor die buurman opkomen en meewerken aan gerechtigheid. Of dit alleen maar kan gebeuren door liefde, dat weet ik niet maar dit laten bestaan? Ik geloof dat ik nooit meer in de spiegel zou durven kijken. En natuurlijk wil ik liefdevol reageren niets liever dan dat maar niet alleen maar. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt Roosje.
      Maar ook in het kiezen voor gerechtigheid kan je kiezen voor de liefde. Zelfs in het aankaarten van kwaad (dus niet zwijgen) kan je kiezen voor de liefde.
      Onrecht moet inderdaad bestreden worden. Maar laat ons enige wapen de liefde zijn.
      Dat lees ik toch doorheen alle evangelies...

      Verwijderen
  2. ook als het woekerend onrecht uiteindelijk leidt tot oorlog, zoals nu in de oekraine, dan zal de liefde zich altijd richten op vermindering van het geweld en mogelijke verzoening.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wanneer zal boodschap van Jezus over liefde werkelijk begrepen worden door machtigen en rijken. De geschiedenis leert dat zij hun macht meestal doordrukken. De arme lijdt vaak het onderspit met alle gevolgen van dien. Het onrecht in de wereld blijft zo alleen maar door gedijen, want het hart van zij die hetvvoor het deggen hebben, is een stenen hart. Zal die ssituatie ooit heranderen??

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten