maandag in week 12 door het jaar

'Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? Hoe kun je tegen hen zeggen: “Laat mij de splinter uit je oog verwijderen,” zolang je nog een balk in je eigen oog hebt? Huichelaar, verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter uit het oog van je broeder of zuster te verwijderen.'

Zo zegt Jezus ons vandaag.

Jezus zegt niet dat we de splinter in het oog van onze broeder of zuster niet mogen zien. Wat Hij zegt is dat we eerst de balk uit ons eigen oog moeten verwijderen, om daarna, met een geheel ander, een geheel nieuw zicht, naar de splinter in het oog van de naaste te kunnen kijken. Dat geheel ander, of nieuw, zicht wordt 'scherp' zicht genoemd. Dat wil dus zeggen dat voorheen (dus voordat we de balk uit ons eigen oog hebben verwijderd) ons zicht niet scherp was; wazig dus, niet helder.

Eigen zonde belet ons zuiver, of scherp, te zien. Wie met nee-woorden te kampen heeft, dus met splinters of zelfs een balk in zijn eigen oog (om in het taalgebruik van vandaag te blijven), is voor een stuk vervreemd van God, en kan niet naar de ander kijken met een zuivere blik. Hij zal een oordeel vormen los van God, wat gevaarlijk is. Want Gods oordeel is niet ons oordeel.

Trouwens, wij hoeven helemaal niet te oordelen. Jezus is duidelijk daarover: 'Oordeel niet', zo begint vandaag het evangelie. Dat is klare taal. Zelfs Jezus zelf is niet gekomen om te oordelen, zo lezen we elders, maar om te zoeken en te redden wat verloren is.

Als Jezus het al heeft over iemand die zondigt, dan is dat altijd met een hart vol zorg, met een diep medelijden, met een vurig verlangen dat de zondaar zich afkeert van de zonde om zich weer tot God te wenden, en het leven (terug) te vinden. Dit laatste is iets heel anders dan een oordeel vellen. Wie niet oordeelt heeft lief, en leeft geworteld in Gods barmhartigheid.

Laten we in de eerste plaats ervoor zorgen dat we zelf trachten in de waarheid te leven, zo zuiver mogelijk. En moest het niet lukken... geen paniek. De Heer strekt zijn hand uit om je weer op te richten.

En moesten we, vanuit deze weg mét de Heer, zien dat anderen 'zondigen', laten we dan naar hen kijken met het hart van Jezus: niet oordelend, maar met een diepe gemeende zorg. Laten we van harte broederschap aangaan met de zondaar, en als het kan, het goede gesprek met hem voeren. Niet vanuit een positie als een meerdere of de betere, maar als een werkelijke broer of zus, in diepe verbondenheid met de Heer.

Laten we elkaar dragen in diep gebed.

Een mooie maandag,

kris

Reacties

  1. Jezus zegt inderdaad ;"OORDEEL NIET !" (Roddel niet en acht je niet béter dan een ander )Jezus zegt het zoals je schrijft Kris met een hart vol zorg, met een diep medelijden ! aan ons 'die balk uit onze eigen ogen te verwijderen en met Zijn Liefde élke naaste te benaderen ,elke keer steeds weer Hem navolgen ,niet ons eigen ikje !Dank Kris !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten