Heilig Hart van Jezus

God bewijst ons zijn liefde, doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.
Zo lezen we vandaag bij Paulus.

De kruisdood van Jezus voor ieder van ons... Zo'n diep en rijk mysterie. Het is voor ons, christenen, een wezenlijk geloofspunt, dat eigenlijk als een vlammetje voortdurend zou moeten branden in ons hart. Al was het maar uit dankbaarheid. Voor ons is Hij immers de weg van het kruis gegaan, onze zonden op zich nemend, ons optillend in de genade van zijn Pasen. Door dit gebeuren, deze verlossing, mogen we nu deelgenoot zijn van zijn opstanding, de verrijzenisvrede dragend en uitdragend.

Jammer genoeg hangen we nog al te dikwijls vast aan allerlei dingen die ons wegtrekken van deze verlossing. In wezen zijn we verlost, maar we weken er ons los van, nemen er als het ware afstand van. Wat jammer is, want de bron van de Paasgenade geraakt op deze wijze verstopt; voor onszelf, de Kerk, en voor allen die we ontmoeten.

Wie zich losgeweekt heeft van de paasgenade leeft als een schaap dat zijn herder kwijt is. Hij is op de dool. De duisternis heeft hem weggetrokken van het licht, weg van de schaapstal, weg van zijn herder.

Het evangelie van vandaag leert ons dat God dit niet kan verdragen. Hij is jaloers; Hij kan er niet tegen dat de duisternis het wint op Hem. Dus... in hoogst eigen persoon komt Hij in Christus ons zoeken. Hij laat er zelfs de zogenaamde trouwe kudde voor in de steek. Zo is de liefde, zo is God.

Lieve mensen, voel je je als een verloren gelopen? Afgedwaald? Gebeurt het dat de duisternis je soms te pakken heeft? Weet dan dat God naar je op zoek is. Of beter: weet dat Hij je reeds gevonden heeft. Maar Hij wacht tot je meekomt, tot jij toelaat dat Hij u op zijn schouders neemt. Liefde is altijd nederig, liefde steekt de hand uit, liefde wacht op de andere hand.

Kom, laten we ons werpen in de armen van de Heer, in de liefde van zijn barmhartigheid, in de warmte van zijn heilig Hart. Moge Jezus niet voor niets gestorven zijn. Moge zijn Pasen vandaag ons deel zijn.

Een zalige hoogdag,

kris

Reacties